tafelmanieren

Eerste date: maak indruk met goede tafelmanieren

Het is een gruwel en afknapper voor vele singles. Een eerste date en je tafelgenoot weet zich geen raad met alle messen, vorken en glazen. Van tafelmanieren heeft hij of zij kennelijk nog geen kaas gegeten. Wil jij een goede indruk maken wanneer je uitgenodigd wordt voor een date in een chique restaurant? Lees dan deze korte handleiding tafelmanieren.

Tafelmanieren: de basis

Houding

Aan tafel zit je altijd rechtop, dus niet achterover gezakt of helemaal naar voren geleund. Thuis zit je waarschijnlijk met je ellenbogen op tafel, in een restaurant, zeker bij de wat chiquere is dat not done! Je mag je ellenbogen alleen wat rust geven tussen de gangen door. Wil je de karaf water of het schaaltje met boter dat aan de andere kant van de tafel staan? Dan vraag even aan je date of die dat wil aangeven. Over de tafel heen hangen om het zelf te pakken doe je dus niet.

Boter en brood

Je krijgt vrijwel altijd brood en wat boter voorafgaand aan het diner. Ga hier niet in zitten snijden. Je mag het gewoon met je handen openmaken of er een stukje van af trekken. Wil je er boter op? Smeer het broodje niet vol maar alleen voor een klein hapje. Smeren doe je met het botermesje, dus niet met een van de messen naast je bord.

Soep en servet

Dat je soep met een lepel eet hoeven we je niet te vertellen, maar slurpen is echt uit den boze. Het servet ligt naast je bord en voordat je begint aan de eerste gang leg je die netjes op je schoot. Uitzondering is wanneer je kreeft eet, dan mag je die voorbinden. Ben je klaar met eten of met een gang? Dan leg je het servet links van je bord.

Bestek gebruiken

In een chique restaurant heb je vaak heel veel bestek naast je bord liggen. Niet schrikken, het gebruik ervan is eigenlijk heel eenvoudig. Voor elk gerecht gebruik je een ander setje bestek en je eet van buiten naar binnen toe. Zo werk je keurig alle gangen af met het juiste bestek. Ligt er een vorkje of lepeltje boven je bord? Dan dit voor het dessert na de maaltijd. Ben je klaar met eten van een eerste, tweede of derde gang? Dan leg je het gebruikte bestek op ’20 over vier’ op je bord met de tanden van de vork naar beneden en de snijkant van het mes naar de vork toe. Zo weet de bediening dat je klaar bent. Leg je bestek nooit op het tafelkleed.

Wijnglazen gebruiken

Rode wijn wordt altijd geserveerd in een glas met ronde bol en met een korte steel. Je houdt het glas altijd vast aan de steel zodat je de wijn niet te warm wordt. Witte wijn wordt in een groter glas geserveerd en heeft een langere steel. Dit glas hou je aan de onderkant van de steel vast. Als er een derde glas bij staat, dan is deze bedoeld voor water.

Je bent helemaal klaar voor je eerste date in een chique restaurant. Wij zouden zeggen eet smakelijk en geniet vooral van elkaar!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

slow seks goed relatie
By Moniek ·
2 november 2021

Mobiele telefoon verziekt seksleven

Binnenkort een spannende date? Zet je telefoon even op stil voordat je met elkaar het bed induikt. Zo’n 75 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen hebben er namelijk een gruwelijke hekel aan als de mobiele telefoon afgaat tijdens een vrijpartij.
thuis daten
By Margret ·
29 oktober 2021

Alleenstaande ouder date niet minder door kinderen

Alleenstaande ouder denkt nog wel aan seks en maakt er werk van in de vorm van daten? Zeker. Kinderen lijken hierin niet te hinderen. Pas vanaf bepaalde leeftijd.
succesvol daten
By Margret ·
28 oktober 2021

Wat draag je op een (eerste) date?

De eerste date met je potentiële nieuwe vlam staat voor de deur. De voorbereidingen kunnen beginnen! Daar hoort natuurlijk het kiezen van de juiste outfit bij.