eerste date verschillen

Eerste date: de rekening betalen of splitten?

Het is een dingetje in deze tijd. Want wat te doen met de rekening op een eerste date? Betaalt hij (of zij) hem in zijn geheel, of wordt de rekening gedeeld? Dit probleem zie je te pas en te onpas ook in het populaire programma First Dates. Aan het einde van de date wordt de rekening vaak gesplit of zwaait de man met z’n pinpas. Wat vinden de jongeren in het Opiniepanel: moet de rekening op de eerste date gesplit worden?

Ja, zegt 50 procent van de deelnemers. Daarmee is de grootste groep van de 16-35-jarigen voorstander het delen van de kosten. Ze vinden splitten vooral eerlijk en van deze tijd. Iemand schrijft: “Een date beleef je samen toch? Dan is het ook logisch om samen te betalen.”

Niemand vindt dat vrouw hoort te betalen

Niemand (0 procent) vindt dat de vrouw de rekening op de eerste date hoort te betalen. Zowel mannen als vrouwen vinden niet dat dat hoort. Als het gaat om de rol van de man is dat anders; een derde (33 procent) vindt dat de man zijn portemonnee hoort te trekken.

Jonge mannen die het hier mee eens zijn denken vooral dat het hoffelijk is om te betalen en sommige jonge vrouwen beamen dit charmant te vinden. “Het klinkt misschien ouderwets, maar ik ben opgevoed met de notie: je houdt de deur open voor een vrouw, schuift haar stoel aan, betaalt de rekening en brengt haar naar huis”, schrijft een jongen. Een vrouwelijke deelnemer zegt: “Ik vind het een teken van waardering vanuit zijn kant. Mocht er een tweede date komen dan betaal ik natuurlijk, maar op een eerste date mag de man best een stapje extra zetten.”

Hetero-dilemma

Een aantal jongeren vindt dat de ‘wie betaalt de rekening?-vraag’ vooral een dilemma voor hetero’s is. Iemand schrijft: “Het leuke van een homoseksuele relatie is dat niets in traditionele patronen bepaald is. Ik vind het zelf leuk om te betalen, omdat het me een gevoel van zelfstandigheid geeft”. Ook het grootste deel (63 procent) van de homoseksuele, lesbische en biseksuele deelnemers zelf is voorstander van het delen van de rekening op de eerste date.

Bron: EenVandaag

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam