uit eten romantisch

Eerste afspraakje in een chique restaurant? Maak indruk met goede tafelmanieren

Het is een gruwel en afknapper voor menig single. Een eerste date en je tafelgenoot weet zich geen raad met alle messen, vorken en glazen. Van tafelmanieren heeft hij of zij kennelijk nog geen kaas gegeten. Wil jij een goede indruk maken wanneer je uitgenodigd wordt voor een date in een chique restaurant? Lees dan deze korte handleiding tafelmanieren.

Tafelmanieren: de basis

Houding

Aan tafel zit je altijd rechtop, dus niet achterover gezakt of helemaal naar voren geleund. Thuis zit je waarschijnlijk met je ellebogen op tafel, in een restaurant, zeker bij de wat chiquere is dat not done! Je mag je ellebogen alleen wat rust geven tussen de gangen door. Wil je de karaf water of het schaaltje met boter dat aan de andere kant van de tafel staan? Dan vraag even aan je date of die dat wil aangeven. Over de tafel heen hangen om het zelf te pakken doe je dus niet.

Boter en brood

Je krijgt vrijwel altijd brood en wat boter voorafgaand aan het diner. Ga hier niet in zitten snijden. Je mag het gewoon met je handen openmaken of er een stukje van af trekken. Wil je er boter op? Smeer het broodje niet vol maar alleen voor een klein hapje. Smeren doe je met het botermesje, dus niet met een van de messen naast je bord.

Soep en servet

Dat je soep met een lepel eet hoeven we je niet te vertellen, maar slurpen is echt uit den boze. Het servet ligt naast je bord en voordat je begint aan de eerste gang leg je die netjes op je schoot. Uitzondering is wanneer je kreeft eet, dan mag je die voorbinden. Ben je klaar met eten of met een gang? Dan leg je het servet links van je bord.

Bestek gebruiken

In een chique restaurant heb je vaak heel veel bestek naast je bord liggen. Niet schrikken, het gebruik ervan is eigenlijk heel eenvoudig. Voor elk gerecht gebruik je een ander setje bestek en je eet van buiten naar binnen toe. Zo werk je keurig alle gangen af met het juiste bestek. Ligt er een vorkje of lepeltje boven je bord? Dan dit voor het dessert na de maaltijd. Ben je klaar met eten van een eerste, tweede of derde gang? Dan leg je het gebruikte bestek op ’20 over vier’ op je bord met de tanden van de vork naar beneden en de snijkant van het mes naar de vork toe. Zo weet de bediening dat je klaar bent. Leg je bestek nooit op het tafelkleed.

Wijnglazen gebruiken

Rode wijn wordt altijd geserveerd in een glas met ronde bol en met een korte steel. Je houdt het glas altijd vast aan de steel zodat je de wijn niet te warm wordt. Witte wijn wordt in een groter glas geserveerd en heeft een langere steel. Dit glas hou je aan de onderkant van de steel vast. Als er een derde glas bij staat, dan is deze bedoeld voor water.

Je bent helemaal klaar voor je eerste date in een chique restaurant. Wij zouden zeggen eet smakelijk en geniet vooral van elkaar!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam