eerlijkheid geld sjoemelen

Eerlijk duurt het langst? Twee derde sjoemelt weleens

Te veel teruggekregen wisselgeld houden, de schoonmaker zwart uitbetalen of er niets van zeggen als de rekening in een restaurant te laag is: zo’n zeventig procent van de mensen zegt zich weleens schuldig te maken aan dergelijk oneerlijk gedrag.

Dat blijkt uit een online onderzoek naar sjoemelen van Psychologie Magazine. Bijna 750 mensen vulden anoniem een vragenlijst in.

6 opvallende uitkomsten

1) Te veel teruggekregen wisselgeld houden en kantoorartikelen mee naar huis nemen zijn de twee ‘vergrijpen’ die mensen het vaakst toegeven (beide 69 procent). Op de voet gevolgd door illegaal downloaden, de schoonmaker zwart uitbetalen en je mond houden als de rekening in een restaurant te laag is.

2)  Ruim een op de tien mensen geeft toe zijn Belastingaangifte weleens niet helemaal eerlijk in te vullen – dit zijn vooral mannen.

3) We lijken er minder moeite mee te hebben om instanties te beduvelen – zoals de supermarkt of de Belastingdienst – dan ‘echte mensen’. Zo denkt maar 5 procent van de mensen dat hij het geld zou houden als hij het iemand op straat zag verliezen. Psychologie Magazine nam de proef op de som. Op een drukke plek in Amsterdam ‘verliezen’ we briefjes van vijf en van twintig euro. Geven voorbijgangers het geld netjes terug, of stoppen ze het in eigen zak? Bekijk hier het filmpje.

4) We schatten anderen oneerlijker in dan onszelf: zo denken we dat ruim 90 procent van de mensen weleens te veel teruggekregen wisselgeld of kantoorartikelen heeft meegenomen. Dat geeft ons een rechtvaardiging om zelf ook oneerlijk te zijn.

5) Andere veelgebruikte manieren om oneerlijk gedrag goed te praten: ‘Ze merken het toch niet’; ‘Het ging om zo’n laag bedrag’ en: ‘Ze hebben het er zelf naar gemaakt.’

6) De meeste mensen sjoemelen wel een beetje, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek, maar niet zóveel dat ze hun zelfbeeld van ‘redelijk eerlijk persoon’ niet meer overeind kunnen houden.

Wil je alle resultaten bekijken van het onderzoek, kijk dan hier!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.