een band voor het leven

Eerder verliefd op vakantie: hoe komt dat?

Eén ding is zeker: het is normaal dat mensen sneller verliefd worden als ze op reis zijn. “Je maakt je volledig los uit de thuiscontext. Je voelt je veel vrijer en er is minder sociale controle. De dagelijkse beslommeringen zijn afwezig en dat leidt ertoe dat we op onze bestemming vaak een betere versie van onszelf zijn”.

Dit zegt Rika Ponnet van relatiebemiddelingsbureau Duet. “Een vakantie is ook een begrensd gegeven – je weet dat er een einde aan komt. Net daarom is het makkelijker om de verliefde gevoelens intenser te laten binnenkomen en je er volledig in te wentelen. Na een of twee weken ben je toch weer weg”, klinkt het. Daarbij komt dat een vakantieliefde niet hoeft te voldoen aan dezelfde voorwaarden als een partner die je hier thuis leert kennen. Alles op je bestemming is nieuw. Dat brengt meer adrenaline met zich mee en je bent ontvankelijker voor verliefde gevoelens.

Na de vakantie komt de realiteit

Volgens de relatiedeskundige overkomt een vakantieliefde je gewoon. “Vaak gebeurt het dat een persoon, die op de bestemming woont of werkt, contact zoekt. In 95 procent van de gevallen is het een uitdaging om snel iemands hart – tijdelijk – voor zich te winnen. Voor de lokale partij kan de romance even intens binnenkomen, maar wees realistisch. Voor de lover in kwestie is niet moeilijk om iemand de hemel in te prijzen als hij het maar een of twee weken hoeft te doen. Na de reis komt vaak de vakantiekater. Ook al was er helemaal geen sprake van een lief: mensen hebben tijd nodig om opnieuw te wennen aan hun leven hier”, weet Ponnet.

Mooie herinnering

Ze voegt eraan toe dat velen de behoefte voelen om het contact met hun vakantieliefde te onderhouden en dat lukt vandaag makkelijker dan vroeger dankzij sociale media. Maar het gevoel dat je op vakantie had, vervaagt snel als je weer in je routine terechtkomt. Je gaat de gevoelens in een ander licht zien. Misschien snap je ze na een tijdje zelfs helemaal niet meer. Vergelijk het met het bekijken van vakantiefoto’s: op veel kiekjes sta je met teenslippers, maar je weet dat je de rest van het jaar ander schoeisel draagt. Op die manier kan een intense periode met een man of vrouw in het vakantieland afzwakken tot een mooie herinnering.

Elk jaar opnieuw

Ponnet vertelt verder dat de gevoelens bij sommigen wel langer nazinderen en er ook vakantieliefdes bestaan die wél lukken. “Ik heb geen cijfermateriaal, maar ik kan met zekerheid zeggen dat het er nog geen 5 procent zijn. Het kan anders zijn als je altijd naar dezelfde plek reist, maar dan bouw je ter plaatse ook een sociaal netwerk op. Dan wordt het alsnog duidelijk dat jullie twee verschillende levens hebben en die verplaats je niet zomaar. Er staat een grote berg tussen jullie en het kost veel moeite om samen de top te bereiken. Iemand moet het vertrouwde achterlaten. Dat is een enorme investering – denk aan confrontaties met heimwee en eventueel een andere cultuur – om de relatie te doen werken. Opgepast als je enkel verliefd wordt op vakantie: het kan bindingsangst impliceren. Je hebt graag controle hebt over je relaties, terwijl dat in hier een stuk moeilijker is.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.