Eenzame singles vaak slachtoffer van fraude op datingsites

Dating- en sociaalnetwerksites worden belaagd door misdadigers die eenzame harten en vooral hun goedgelovigheid misbruiken om geld te ontfutselen. Toch wordt dit niet vaak aangegeven bij de politie door een schaamtegevoel.

Ongeveer 200.000 Britten werden vorig jaar in de val gelokt om geld te geven aan fraudeurs die een valse identiteit gebruiken om datingsites. Dit is het eerste onderzoek dat deze nieuwe vorm van misdaad bestudeerd, ze ondervroegen meer dan 2.000 Britse volwassenen. Een op de vijf kende een slachtoffer.

Vals profiel
De misdadigers gebruiken foto’s van soldaten of modellen wanneer ze contact leggen met de slachtoffers of wanneer ze een profiel aanmaken op sociaalnetwerksites. Ze doen alsof ze verliefd zijn en in geldproblemen zitten, krijgen zo eenzame singles zo ver geld te storten. De fraudeurs beloven dan wel het geld terug te betalen, maar doen dit natuurlijk niet.

Erg traumatisch
De onderzoekers aan de universiteit van Leicester zeggen dat dit erg traumatisch kan zijn door het dubbel verlies: dat van het verdwenen geld en de zogenaamde geliefde. In sommige gevallen hebben de slachtoffers zelfs zelfmoord gepleegd.

Erger dan gedacht
Professor Monica Whitty: “Onze cijfers bevestigen dat deze misdaad niet altijd aangegeven wordt en dus ernstiger is dan we dachten. Dit is niet alleen zorgbarend omdat mensen grote sommen kwijtspelen, maar ook om dat dit een psychologische impact heeft op de slachtoffers. Velen durven hiermee niet naar de politie te stappen uit schaamte. 52 procent van de mensen heeft al van dit soort oplichterij gehoord, er is dus vooruitgang in het verhogen van de bewustwording.”

Het is belangrijk dat je weet hoe je je veiligheid garandeert online. Je verliest hiermee niet alleen veel geld, maar ook je eigenwaarde. Het is belangrijk dat je nooit geld opstuurt naar iemand die je enkel nog maar virtueel sprak en nog niet persoonlijk ontmoette.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?