eenzaam
16 February 2016

Eenzaamheid is een signaal

“Scheiden gaat nooit zonder verdriet. Bij iedereen komt het anders binnen en we gaan er allemaal anders mee om. Het is al weer 6 jaar geleden dat het als een niet verwachtte en niet gewilde mededeling begon.” In 2013 heb ik eerder geschreven over eenzaamheid, over mijn eenzaamheid. Toen ben ik in contact gekomen met Jeanette Rijks, specialist in het onderwerp eenzaamheid.

Geconfronteerd met eenzaamheid

Zoals ik mijn eenzaamheid had, werd Jeanette door een tante geconfronteerd met eenzaamheid. Een tante die oud aan het worden was en zich eenzaam voelde, erg eenzaam. De dokter schreef haar antidepressiva voor en vertrok. Dat kon volgens Jeanette niet de bedoeling van het leven zijn. Niet als je ouder wordt, maar ook niet voor jonger mensen.  Ze heeft er haar levenswerk van gemaakt en heeft onlangs een e-book geschreven over eenzaamheid. Omdat ik haar volg kwam dit onder mijn aandacht.  Na navraag wil Jeanette het ook graag onder jullie aandacht brengen.

Wat is eenzaamheid?

Nou, laten we dan maar beginnen! Wat is eenzaamheid? Eeuwenlang wordt eenzaamheid bezongen door dichters, beschreven in romans, en een zoekopdracht van vandaag naar songteksten met het woord lonely erin, leverde een score op van 22 miljoen! Voor iets wat we als normaal, hoewel niet zo gewenst, onderdeel van ons leven accepteren, weten we er bitter weinig van af. Je zou denken dat de Psychologie, de wetenschap die de menselijke geest en gedrag) bestudeert, er wel stevig mee bezig is geweest. Niet dus.

Eenzaamheid hoort niet alleen bij ouderdom

De enigen die zich er wel mee bezig hielden waren gerontologen, en gerontologie is de wetenschap die het leven van (zeer) oude mensen bestudeert. Want ja, je weet, er is geen medicijn, tegen oud en eenzaam zijn… Blijkbaar gingen de meeste mensen en ook de wetenschappers ervan uit dat eenzaamheid iets is wat bij ouderdom hoort. Niets is echter minder waar.

Eenzaamheid is een signaal

Die aandacht door gerontologen had tot gevolg dat het grootste deel van de bevolking uit het oog verdween, als het ging om bestuderen van eenzaamheid. Tot op de dag van vandaag is in de psychologie het onderwerp eenzaamheid een stiefkindje. En dat terwijl we al jaren weten dat eenzaamheid een seintje is van je lichaam dat je vertelt dat jouw verbinding met andere mensen onvoldoende is. Net zoals pijn een signaal is dat er iets loos is, is eenzaamheid een signaal dat er iets moet gebeuren om het tekort op te heffen. En laat ik dan meteen een misverstand uit de weg ruimen. Want nee, inderdaad, je kunt eenzaamheid niet altijd meteen oplossen.

Hoe weet je dat iemand eenzaam is?

Maar het blijft een feit dat het een signaal is dat je iets moet ondernemen. Jeanette heeft een e-book geschreven waarin ze uitgebreid in gaat op het signaal dat duidt op eenzaamheid. Ook de vragen “Hoe weet je of iemand eenzaam is?” en “Wat kan je bij eenzaamheid doen voor een ander?” gaat ze behandelen. Jeanette is door ervaring deskundig geworden op het gebied van eenzaamheid. Wil je meer weten over haar manier om met eenzaamheid om te gaan, kijk dan op haar site en download haar e-book Hulp bij eenzaamheid.

Delen:
Facebook Twitter Icon

2 reacties

  1. Ik weet wat het is om eenzaam te zijn ook door een scheiding en naarmate de scheiding langer geleden is hoe eenzamer je wordt omdat je net na je scheiding alleen maar bezig bent met overleven. Eenzaam is ook als je niemand hebt waar je op kan leunen of niemand hebt om mee te praten/overleggen als je alles altijd maar alleen moet doen en dan bedoel ook echt alles dan ben je het echt zat!!

    Sabine | 16-02-2016
  2. Eenzaamheid is inderdaad een signaal. Een signaal dat je je geluksgevoel hebt verpand aan de overkant - je bent weg bij jezelf, je jaagt al dan niet bewust een extern ideaalbeeld na dat niet blijvend waargemaakt kan worden. Het is een signaal dat het weer eens tijd word terug te keren naar jezelf, tijd om er achter te komen waar je zelf gelukkig van word zonder dat een ander jou gelukkkig hoeft te maken. Tijd om op te staan voor jezelf.

    Sander | 16-02-2016
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Eenzaamheid in coronatijd: praatje over het weer belangrijker dan gedacht

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de...

1 op de 2 singles verliest de hoop om nog iemand nieuw te leren kennen

Of je nu single, pril verliefd of jaren getrouwd bent. Sinds...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie