Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
vader en kind handen
9 oktober 2018

Eenzaamheid groot onder alleenstaande ouders

Eenzaamheid is een probleem onder alleenstaande ouders. Een op de vijf singles met kinderen raakt in een isolement doordat er geen ruimte is voor een sociaal leven. De ouders hebben al hun tijd en energie nodig voor de opvoeding, het huishouden en hun baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Geen partner, weinig sociale contacten en te weinig intimiteit. Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Dat gevoel komt het vaakst voor onder mensen die wel kinderen hebben, maar geen partner (meer).

Twee soorten eenzaamheid

Van hen ervaart 19 procent sterke gevoelens van eenzaamheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim twee op de drie alleenstaande ouders zegt ‘enigszins eenzaam’ te zijn. Dat is anderhalf keer zo hoog als onder stelletjes met of zonder kinderen.

Het CBS onderscheidt twee vormen van eenzaamheid: op sociaal vlak en op emotioneel vlak. De laatste variant lijkt vooral samen te hangen met het ontbreken van een partner. Alleenstaanden – met of zonder  thuiswonende kinderen – ervaren het vaakst emotionele eenzaamheid.

Hechte band

Psycholoog Jean Pierre van de Ven van MIND Korrelatie vindt het niet verwonderlijk dat juist alleenstaande ouders zich eenzaam voelen. “Het zijn de jaren van te weinig geld, te weinig tijd en rust. Je hebt het te druk om sociale contacten te onderhouden, je moet je hoofd boven water houden, je bent emotioneel eenzaam en na drie keer je moeder bellen heb je het ook wel gehad.”

Gescheiden mensen

Gescheiden mensen hebben de grootste kans om sterk eenzaam te zijn. Vaak zijn zij niet emotioneel, maar sociaal eenzaam. Weduwen en weduwnaars zijn dat verreweg het minste; zij zijn wel relatief vaak emotioneel eenzaam. Aan meer sociale contacten hebben ze geen behoefte, wel missen ze kennelijk een hechte band met anderen.

De cijfers van het CBS komen uit de enquête ‘Sociale samenhang en welzijn’. Ruim 3500 mensen van 15 jaar en ouder gaven daarvoor aan in hoeverre ze het eens waren met stellingen over eenzaamheid, zoals ‘ik mis mensen om me heen’ en ‘er zijn voldoende mensen met wie ik me nauw verbonden voel’.

Mogelijkheden om singles en alleenstaande ouders te ontmoeten vind je ook op Singlessite.nl.

Bronnen: CBS / RTLNieuws

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Gezinsvakantie met kinderen

gerelateerde artikelen

Singles zijn steeds vaker gelukkig

Uit een Duits onderzoek over het liefdesleven van 2.500 mensen tussen...

Weekend tips voor kersverse singles

De meeste van je vrienden zijn nog happy together en na...

Het aantal kinderen dat opgroeit in een eenoudergezin is toegenomen

Het aantal kinderen dat opgroeit in een eenoudergezin, is de afgelopen...

Sinterklaasavond als eenoudergezin: zo maak je er een fijne pakjesavond van!

Het is weer bijna zover: de Sint komt eraan en dat...

Ga je scheiden? Tips om deze periode te overleven

Niet alleen op de Dag van de Scheiding – 13 september...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

advertentie