vader en kind handen

Eenzaamheid groot onder alleenstaande ouders

Eenzaamheid is een probleem onder alleenstaande ouders. Een op de vijf singles met kinderen raakt in een isolement doordat er geen ruimte is voor een sociaal leven. De ouders hebben al hun tijd en energie nodig voor de opvoeding, het huishouden en hun baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Geen partner, weinig sociale contacten en te weinig intimiteit. Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Dat gevoel komt het vaakst voor onder mensen die wel kinderen hebben, maar geen partner (meer).

Twee soorten eenzaamheid

Van hen ervaart 19 procent sterke gevoelens van eenzaamheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim twee op de drie alleenstaande ouders zegt ‘enigszins eenzaam’ te zijn. Dat is anderhalf keer zo hoog als onder stelletjes met of zonder kinderen.

Het CBS onderscheidt twee vormen van eenzaamheid: op sociaal vlak en op emotioneel vlak. De laatste variant lijkt vooral samen te hangen met het ontbreken van een partner. Alleenstaanden – met of zonder  thuiswonende kinderen – ervaren het vaakst emotionele eenzaamheid.

Hechte band

Psycholoog Jean Pierre van de Ven van MIND Korrelatie vindt het niet verwonderlijk dat juist alleenstaande ouders zich eenzaam voelen. “Het zijn de jaren van te weinig geld, te weinig tijd en rust. Je hebt het te druk om sociale contacten te onderhouden, je moet je hoofd boven water houden, je bent emotioneel eenzaam en na drie keer je moeder bellen heb je het ook wel gehad.”

Gescheiden mensen

Gescheiden mensen hebben de grootste kans om sterk eenzaam te zijn. Vaak zijn zij niet emotioneel, maar sociaal eenzaam. Weduwen en weduwnaars zijn dat verreweg het minste; zij zijn wel relatief vaak emotioneel eenzaam. Aan meer sociale contacten hebben ze geen behoefte, wel missen ze kennelijk een hechte band met anderen.

De cijfers van het CBS komen uit de enquête ‘Sociale samenhang en welzijn’. Ruim 3500 mensen van 15 jaar en ouder gaven daarvoor aan in hoeverre ze het eens waren met stellingen over eenzaamheid, zoals ‘ik mis mensen om me heen’ en ‘er zijn voldoende mensen met wie ik me nauw verbonden voel’.

Mogelijkheden om singles en alleenstaande ouders te ontmoeten vind je ook op Singlessite.nl.

Bronnen: CBS / RTLNieuws

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.