armer maakt dikker

Eenzaamheid dubbel zo ongezond als obesitas

Eenzaamheid kan voor 50-plussers een sluipmoordenaar zijn. Volgens nieuw Brits onderzoek kan eenzaamheid dubbel zo ongezond zijn als obesitas. Daarover schrijft The Guardian.

Isolatie schadelijke impact

Het gevoel geïsoleerd te zijn, kan een enorm schadelijke impact hebben op 50-plussers. Wetenschappers becijferen dat de meest eenzamen onder hen dubbel zoveel risico liepen te overlijden tijdens de zes jaar dat het onderzoek liep als diegenen die zichzelf als het minst eenzaam omschreven.

Eenzaam

De wetenschappers volgden meer dan tweeduizend vijftigplussers. Vergeleken met de gemiddelde persoon in de studie liepen zij die te kennen gaven eenzaam te zijn 14 procent meer risico op een vroege dood. Dat betekent dat de impact van eenzaamheid op een vroeg overlijden ongeveer dubbel zo groot is als die van zwaarlijvigheid. Armoede bleek het risico op een vroege dood met 19 procent te doen toenemen.

Studie naar eenzaamheid

Een studie die in 2012 peilde naar de eenzaamheid van Britse senioren wees uit dat één op vijf zich permanent eenzaam voelde en één op vier gaf te kennen in de voorbije vijf jaar eenzamer te zijn geworden. De helft van de ondervraagden getuigde dat hun eenzaamheid het ergst was in de weekends en driekwart leed er ’s avonds meer onder dan overdag.

Hartaanvallen en beroertes

Eerdere onderzoeken linkten eenzaamheid aan een hele reeks gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem tot een groter risico op depressies, hartaanvallen en beroertes. In zijn nieuwste boek ‘Loneliness’ stelt John Cacioppo, psycholoog aan de universiteit van Chicago, dat de pijn van de eenzaamheid verwant is met fysieke pijn.

Vertrouwde omgeving niet verlaten

In het licht van de gezondheidsrisico’s van eenzaamheid waarschuwt hij dat mensen die de pensioenleeftijd naderen beter twee keer nadenken vooraleer ze hun vertrouwde omgeving verlaten en hun oude dag plannen door te brengen op een plek waar ze haast niemand kennen. ‘We hebben nog altijd een mythische visie op onze pensionering. We denken dat we dan onze familie en vrienden moeten achterlaten om een huis te kopen in het buitenland waar het altijd warm is en waar we gelukkig zullen zijn. Dat is wellicht niet het beste wat we kunnen doen’.

Betrokkenheid is van belang

‘We zien dat mensen die na hun pensionering contact blijven houden met hun collega’s en vrienden in hun buurt hebben minder eenzaam zijn. Neem de tijd om fijne momenten te delen met familie en vrienden’.

Het nieuwe onderzoek bracht ook aan het licht dat gezelschap op zich niet volstaat. Ouderen hebben er nood aan zich betrokken te voelen en te ervaren dat ze gewaardeerd worden door hun naasten.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.