armer maakt dikker

Eenzaamheid dubbel zo ongezond als obesitas

Eenzaamheid kan voor 50-plussers een sluipmoordenaar zijn. Volgens nieuw Brits onderzoek kan eenzaamheid dubbel zo ongezond zijn als obesitas. Daarover schrijft The Guardian.

Isolatie schadelijke impact

Het gevoel geïsoleerd te zijn, kan een enorm schadelijke impact hebben op 50-plussers. Wetenschappers becijferen dat de meest eenzamen onder hen dubbel zoveel risico liepen te overlijden tijdens de zes jaar dat het onderzoek liep als diegenen die zichzelf als het minst eenzaam omschreven.

Eenzaam

De wetenschappers volgden meer dan tweeduizend vijftigplussers. Vergeleken met de gemiddelde persoon in de studie liepen zij die te kennen gaven eenzaam te zijn 14 procent meer risico op een vroege dood. Dat betekent dat de impact van eenzaamheid op een vroeg overlijden ongeveer dubbel zo groot is als die van zwaarlijvigheid. Armoede bleek het risico op een vroege dood met 19 procent te doen toenemen.

Studie naar eenzaamheid

Een studie die in 2012 peilde naar de eenzaamheid van Britse senioren wees uit dat één op vijf zich permanent eenzaam voelde en één op vier gaf te kennen in de voorbije vijf jaar eenzamer te zijn geworden. De helft van de ondervraagden getuigde dat hun eenzaamheid het ergst was in de weekends en driekwart leed er ’s avonds meer onder dan overdag.

Hartaanvallen en beroertes

Eerdere onderzoeken linkten eenzaamheid aan een hele reeks gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem tot een groter risico op depressies, hartaanvallen en beroertes. In zijn nieuwste boek ‘Loneliness’ stelt John Cacioppo, psycholoog aan de universiteit van Chicago, dat de pijn van de eenzaamheid verwant is met fysieke pijn.

Vertrouwde omgeving niet verlaten

In het licht van de gezondheidsrisico’s van eenzaamheid waarschuwt hij dat mensen die de pensioenleeftijd naderen beter twee keer nadenken vooraleer ze hun vertrouwde omgeving verlaten en hun oude dag plannen door te brengen op een plek waar ze haast niemand kennen. ‘We hebben nog altijd een mythische visie op onze pensionering. We denken dat we dan onze familie en vrienden moeten achterlaten om een huis te kopen in het buitenland waar het altijd warm is en waar we gelukkig zullen zijn. Dat is wellicht niet het beste wat we kunnen doen’.

Betrokkenheid is van belang

‘We zien dat mensen die na hun pensionering contact blijven houden met hun collega’s en vrienden in hun buurt hebben minder eenzaam zijn. Neem de tijd om fijne momenten te delen met familie en vrienden’.

Het nieuwe onderzoek bracht ook aan het licht dat gezelschap op zich niet volstaat. Ouderen hebben er nood aan zich betrokken te voelen en te ervaren dat ze gewaardeerd worden door hun naasten.

Bron: AD

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.