eenzaam single kerst

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

De kerstperiode is voor veel singles sowieso al niet hun favoriete periode, maar nu met de strenge Corona-maatregelen erbij wordt het wel erg somber. Het is nu maar heel beperkt mogelijk om samen te zijn met anderen. Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker voor om de kerstperiode alleen met elkaar door te brengen. Dit zorgt ervoor dat veel leuke actieve singles zich in deze periode eenzaam kunnen voelen. Hoe ga je hiermee om? We geven je hier 10 tips.

1. Ook nu kun je daten

Allereerst is er natuurlijk nog steeds de mogelijkheid om te daten. Natuurlijk is het niet fijn dat je elkaar bijna alleen via de datingapps kan ontmoeten. En elke keer een stukje wandelen is wat saai (en koud!). Maar aan de andere kant: er hebben nog nooit zoveel mensen zich ingeschreven op een datingsite of app als nu, dus de keuze is reuze. En ben je eenmaal door die eerste dates heen, dan kan thuis afspreken en samen koken heel knus én romantisch zijn.

2. Stel je kwetsbaar op naar vrienden

Misschien vind je het lastig om openlijk te zeggen dat je je eenzaam voelt. Mogelijk voel je je “een beetje sneu” en wil je graag laten zien dat jij je net als anderen prima vermaakt. Het is echter heel normaal om je af en toe eenzaam te voelen in deze dagen als je single bent. Heel veel singles voelen zich op dit moment zo. Dat kan iedereen begrijpen en daar hoef je echt niet zielig voor te zijn. Sterker nog, het geeft aan dat je behoefte hebt aan verbinding en samenzijn, en dat is juist heel sociaal. Maar als jij doet alsof je het prima alleen redt, zul je niet snel aandacht krijgen van je vrienden. Dus geef aan wat je nodig hebt en graag zou willen.

3. Doe geen aannames

Aansluitend op de vorige tip: vul niet te snel in voor een ander. Misschien denk jij dat je vrienden niet op jou zitten te wachten, omdat zij wel een partner of een gezin hebben. Maar dat is vast niet altijd zo! Ook zij zijn blij om andere mensen te spreken of zien. Altijd alleen maar met je gezinsleden zijn wordt immers ook saai op den duur. Waarschijnlijk vinden zij het hartstikke gezellig als jij een avondje langskomt of even zoomt of belt: je bent niet voor niets met elkaar bevriend. Durf te vragen!

4. Zoek andere singles op

Ken jij mensen die ook single zijn? Dan is het heel goed mogelijk dat zij ook met een vrij lege agenda de kerstperiode ingaan. Het kan heel goed dat zij zich precies hetzelfde voelen als jij. Dus trek de stoute schoenen aan, ook als je ze iets minder goed kent, en stel voor om samen op 1,5 meter afstand een wandeling te maken of even gezellig te Zoomen.

5. Zoek een (single-)activiteit

Helaas zijn de vele leuke single-activiteiten in de kerstperiode deels weer gecanceld, maar tegelijkertijd vliegen de online initiatieven weer als paddenstoelen uit de grond. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Single-events, Funbreaks, NMLK of Villa Vibes of ze nog iets leuks in petto hebben. Ook zijn er regelmatig speeddates online. Daarnaast zijn er ook allerlei online activiteiten die weliswaar niet speciaals voor singles zijn, maar wel hartstikke vermakelijk of leerzaam. Er worden workshops in van alles en nog wat gegeven. Google en gij zult vinden. Dus ga uit je comfort-zone aan en geef je daarvoor op. Je zult zien dat het hartstikke gezellig is.

Wil je je eenzaamheid niet zozeer oplossen met het zien van andere mensen, maar doe je liever iets om je mentaal beter te voelen? Denk dan eens aan volgende.

6. Heb zelf-compassie

Denk niet te snel dat jij de enige bent die zich eenzaam voelt. Heel veel mensen, ook mensen in een relatie, voelen zich wel eens eenzaam. Weten dat veel mensen hetzelfde voelen als jij wordt ook wel ”Common humanity” genoemd, en is een onderdeel van zelf-compassie. Het gaat over de erkenning dat leed en onvolkomenheden een deel zijn van de menselijke ervaring die we allen delen – iets dat we allemaal meemaken in plaats van iets dat ‘mij’ alleen overkomt.

7. Bedenk dat mensen in een relatie ook ongelukkig kunnen zijn

Als je naar een relatie verlangt, denk je soms dat mensen die wel een partner hebben alles goed voor elkaar hebben. Dit kan tot jaloezie en zelfmedelijden leiden, en je gevoel van eenzaamheid versterken. Bedenk dat niet-singles zich ook regelmatig ongelukkig voelen. Er zitten veel mensen in een relatie die allesbehalve leuk is. En als er veel conflicten zijn, komt dat vaak tot een hoogtepunt rond de kerst. Misschien is het wel fijn dat je niet hoeft te ruziën tijdens het kerstdiner!

8. Omgaan met eenzaamheidsgevoelens: accepteren zonder erin te zwelgen

Merk je dat de eenzaamheid je even te veel wordt? Geef deze gevoelens dan bewust wat aandacht. Net als bij andere vervelende gevoelens helpt onderdrukken niet op zo’n moment. Geef je nare gevoelens juist wat ruimte, accepteer dat ze er zijn, zonder erin te zwelgen. Als je vervelende gevoelens aandacht geeft, lossen ze op den duur vaak op of wordt het op z’n minst rustiger. Als je dat lastig vindt: op internet en YouTube zijn er genoeg begeleide meditaties te vinden die je hierbij helpen.

9. Zorg voor jezelf

Eenzaamheid kan leiden tot allerlei negatieve gedachten en zelfdestructief gedrag. Natuurlijk kan het lekker zijn om even toe te geven aan je slechte bui en te bingewatchen met chips of een drankje op de bank. Maar als je te lang aan al dit (verslavings-)gedrag toegeeft, dan ga je je alleen maar slechter voelen. En dat gebeurt eveneens als je jezelf overgeeft aan lange piekerbuien. Dus zorg goed voor jezelf. Ga sporten, maak een lekkere wandeling, eet gezond, doe aan mindfulness. Of bel een goede vriend(in) om jou te helpen om te relativeren. Je voelt je daarna stukken beter.

10. Herlabel en volg je passie

Soms helpt het om je gevoel te “herlabelen” en te denken “Ik ben niet eenzaam maar alleen”. En het voordeel van alleen zijn, is dat je allerlei leuke dingen kan gaan doen waar je met anderen samen nooit aan toekomt! Maak een lijstje van wat jij altijd nog wilde doen en begin direct. Of dat nou een boek schrijven is, je kast opruimen, een cursus Spaans, of wat dan ook. Of doe een leerzame cursus als investering in jezelf, zoals onze online training “Naar een relaxte relatie, vrij van bindingsangst en verlatingsangst” (waar je deze week zoals je verderop in de nieuwsbrief leest, flinke korting op krijgt). Nu heb je de tijd!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.