intimiteit man vrouw

Eens een bedrieger altijd een bedrieger: waar of niet?

Vreemdgaan is een van de grootste relatiekillers die er is en als het geen reden is voor een breuk dan duurt het lang voor het vertrouwen weer is hersteld, want eens een bedrieger, altijd een bedrieger, zeggen ze toch? Dat hoeft niet, zeggen experts nu. Het hangt er helemaal vanaf waarom je vreemdgaat.

Oorzaken van vreemdgaan

Over het algemeen is het wel zo dat wie eenmaal een keer die grens is over gegaan er minder moeite mee heeft het een tweede keer te doen, maar nogmaals: het hangt er vanaf wat de oorzaak is en hoe groot het schuldgevoel nadien. “Vaak gaat iemand vreemd, omdat hij iets mist in zijn huidige relatie zoals emotionele intimiteit, seks of bevestiging”, vertelt sekstherapeute Sari Cooper. “Een andere reden waarom mensen ontrouw zijn, is omdat de passie gedoofd is in hun huidige relatie. Om opnieuw het gevoel van lust te ervaren, gaan ze dan op zoek naar een andere relatie.”

Verandering van spijs

“Een affaire kan ook wijzen op een verlangen naar verandering, omdat iemand zich niet gelukkig voelt in de relatie of in zijn of haar leven. Soms bedriegen mensen ook, omdat ze een andere soort seks willen dan ze hebben met hun huidige partner. Ze denken dan dat hun partner niet op hun seksuele fantasieën zal willen ingaan, waardoor ze op zoek gaan naar iemand anders om ze te vervullen. Ook emotionele verwaarlozing kan leiden tot ontrouw. Als een van de twee heel veel werkt of erg weinig aandacht heeft voor de andere bijvoorbeeld.”

Eenmalig

Vreemdgaan kan dan best eenmalig zijn. “Sommige mensen die hun partner bedrogen hebben, schamen zich erg en walgen zelfs een beetje van zichzelf”, aldus Cooper. Zij zullen het niet snel weer doen. Relatie-expert Terri Orbuch weet ook dat mensen kunnen veranderen. “Ik ben ervan overtuigd dat je gedrag in het verleden de beste voorspeller is voor je gedrag in de toekomst, maar ik geloof niet in de stelling ‘eens een bedrieger, altijd een bedrieger’. Mensen kunnen nieuwe patronen of gedragingen aanleren, ze kunnen leren om beter te communiceren met hun partner over hun verwachtingen en behoeften en zo voorkomen dat ze hun partner gaan bedriegen. Het is dus niet omdat je ooit eens een fout beging dat je die ook in de toekomst nog eens gaat maken.”

Bron: Wel. nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.