Heb jij het ook zo snel koud. Ik ben een echte koukleum, ondanks vele laagjes kleding. Andere om me heen hebben het juist altijd warm, vreemd toch. Experts zeggen dat je lichaamstemperatuur niet alleen wordt bepaald door je gewicht en grootte, maar ook door je leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand.

Mensen zijn warmbloedig

In tegen stelling tot dieren zijn alle mensen warmbloedig.  Dit houdt in dat onze lichaamstemperatuur zo rond de 37° C ligt en dat die niet afhankelijk is van de omgeving. Bij koudbloedige dieren speelt ook de de temperatuur van hun omgeving mee. Ondanks dit gegeven kan je lichaamstemperatuur sterk variëren.

De regeling van de temperatuur begint in het brein en wordt gecontroleerd door hormonen. Deze hormonen houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.

Gewicht

Dikke mensen hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn, hoewel hun ledematen eigenlijk kouder zijn. Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur lager.  Het bloed dat door de ledematen stroomt, moet namelijk opgewarmd  wanneer het terug gepompt wordt. Je regelt je interne temperatuur met cellen in je huid.De huidcellen sporen kou op en verkleinen je haar en bloedvaten, waardoor de snelheid van je bloedcirculatie lager wordt. Bij mensen die roken zal dit sneller gebeuren, terwijl actieve mensen warmere handen en voeten hebben. Niet alleen de temperatuur die je echt voelt is van invloed, ook je gevoel over je warmte speelt mee. 

Leeftijd en geslacht

Het hormoon oestrogeen maakt ook deel uit van het temperatuursysteem. Vrouwen hebben het doorgaans kouder dan mannen, ouderen hebben er ook meer last van dan jongeren. De voeten en handen van actievere mensen zijn warmer dan van wie een passiever levensstijl heeft. Heren hebben meer spiermassa, dames hebben meer vet. Bij de mannen is het zo dat ze het warmer hebben als de spieren moeten werken. Want deze wekken warmte op. Bij vrouwen werkt het de andere kant op. Zij slaan warmte op met deze vetcellen en voelen minder warm.

Onderzoekers aan de universiteit van Utah hebben ontdekt dat de temperatuur van mannenhanden gemiddeld 32,3 °C is, die van vrouwen zitten rond 30,7 °C. Een vrouwenlichaam moet harder werken om de interne temperatuur hoog te houden, daardoor blijft er minder energie over om de ledematen te verwarmen. Zelfs de menstruatiecyclus kan de lichaamstemperatuur van een vrouw met enkele graden veranderen.

Geluksniveau

Als je omgeven wordt door mensen waar je je comfortabel bij voelt, zul je het warmer hebben. Een Canadese studie heeft aangetoond dat mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen het kouder hebben. Mensen met een uitgebreid sociaal netwerk hebben het vaak warmer.

Een warm 2015 gewenst

Zullen we met zijn allen afspreken dat we een warm 2015 in gaan. Wat van allergrootste belang hierbij is, is goed voor jezelf te zorgen qua eten en verzorging. Niet voldoende of een verkeerd eetgedrag kan er de reden voor zijn dat je te weinig gaat wegen. En te weinig wegen brengt je lichaam in een gevaarlijke toestand. Ook je stemming en je algehele welbevinden zullen minder positief worden. Laat het zover niet komen. Kom je er alleen niet uit, zoek hulp in de vorm van therapie.

Probeer daarnaast ook voor anderen te zorgen. Houdt je ogen en oren geopend en vang signalen op, wanneer mensen in je omgeving je hulp nodig hebben of een opbeurend woordje kunnen gebruiken.

Eenzaamheid zorgt voor een koud gevoel rondom je hart. Je kunt wachten tot mensen naar jou toe komen, maar neem niet teveel een afwachtende houding aan. Neem soms zelf het initiatief om nieuwe mensen te leren kennen of om contact met oude bekenden aan te halen. Ga niet alleen thuis zitten kniezen. Sluit je aan bij een sportvereniging, of bij een groep vrijwilligers.

Wil je echte warmte voelen in de vorm van een geliefde aan je zij en dat is het afgelopen jaar niet gelukt? Ga dan actiever op zoek. Ga daten, speeddaten, schrijf je in bij datingsites of ga naar activiteiten speciaal voor singles. Spannend, maar zo gezellig.