ontrouw

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wanneer je huwelijk uit elkaar valt lijkt dat soms het einde van de wereld. Maar wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken mensen helpt in bijna alle aspecten van het leven? Van gezondheid tot in je carrière maar ook op financieel gebied.

Grotere waardering van het leven

Onderzoekers ontdekten dat de grootste verbetering van de ervaringen van gescheiden mensen een grotere waardering en kijk op het leven is, omdat 65 procent van de gescheiden personen zegt dat dit is verbeterd, vergeleken met minder dan een op de tien (9 procent) die zei dat het erger werd.

Familie en vrienden

De helft (50 procent) zei dat ze hun relaties met familie en vrienden verbeterden na hun scheiding, terwijl slechts 17 procent zei dat hun relaties slechter waren geworden. Voor 37 procent van de mensen verbeterde hun relatie met hun kinderen, vergeleken met 8 procent die zei dat ze slechter waren geworden.

Carrière

Uit het onderzoek bleek ook dat 44 procent van de mensen hun baan en carrière na hun scheiding verbeterde, terwijl slechts 9 procent zei dat het erger werd. Meer dan de helft (53 procent) zei dat hun geld en financiële situatie verbeterde, maar 22 procent zei dat ze financieel slechter waren.

Seksleven

Tweederde van de respondenten zei dat hun conditie verbeterde, bijna de helft (45 procent) verbeterde hun stijl en uiterlijk, en 38% zei dat hun seksleven beter werd. Meer dan de helft zei dat hun reizen en vakanties een upgrade kregen en 60% genoot ervan meer tijd aan hobby’s en andere bezigheden door te brengen.

Geestelijk welzijn

En met zoveel gebieden in hun leven, is het misschien geen verrassing dat meer dan de helft (55 procent) zei dat hun geestelijke gezondheid en welzijn verbeterde, vergeleken met slechts 13 procent waarbij het erger werd. Door een echtscheiding gaan, verbeterde de religie en spiritualiteit van mensen – 18 procent zei dat dit deel van hun leven beter was geworden – en voor 14 procent vonden ze dat ze zich comfortabeler en gelukkiger voelden met hun genderidentiteit.

Scheiding voor zelfverbetering

Maar waarom werkt echtscheiding als een katalysator voor zelfverbetering? Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft (55 procent) na het uiteenvallen van hun huwelijk ‘posttraumatische groei’ kende. Post-traumatische groei is een positieve psychologische verandering die wordt ervaren als gevolg van een periode van tegenspoed en andere uitdagingen – zoals een scheiding – om naar een hoger niveau van functioneren te stijgen. Uit het onderzoek bleek dat de gemiddelde tijd voor het ervaren van de voordelen van post-traumatische groei 14 maanden na de scheiding was.

Volgens de respondenten zijn dit de 13 beste manieren om positief te blijven tijdens en na een scheiding:

 1. Breng meer tijd door met vrienden en familie (35%)
 2. Nieuwe hobby’s en interesses of meer tijd besteed aan het doen ervan (34%)
 3. Breng meer tijd buitenshuis door in de natuur (27%)
 4. Sporten (26%)
 5. Eet gezond voedsel (25%)
 6. Lees meer (24%)
 7. Luister naar meer muziek (23%)
 8. Doe iets creatiefs (14%)
 9. Werk meer (12%)
 10. Drink minder (11%)
 11. Stop met roken (11%)
 12. Werk minder (10%)
 13. Feest meer (6%)

De gebieden waarin het leven van mensen verbetert na echtscheiding zijn:

 1. Algemene waardering en kijk op het leven (65%)
 2. Hobby’s en bezigheden (60%)
 3. Relatie met jezelf (59%)
 4. Gevoelens over jezelf (58%)
 5. Reizen en vakanties (56%)
 6. Geestelijk welzijn (55%)
 7. Vermogen om te gaan met stress en druk op andere gebieden van het leven (53%)
 8. Geld en financiën (53%)
 9. Relaties met vrienden en familie (50%)
 10. Stijl en uiterlijk (45%)
 11. Baan en carrière (44%)
 12. Fitness (41%)
 13. Seksleven (38%)
 14. Lichamelijke gezondheid (38%)
 15. Relaties met kind / eren (37%)
 16. Gewicht (32%)
 17. Spiritualiteit en religie (17%)
 18. Geslachtsidentiteit (14%)

Bron Beautify

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.