hekel aan seks

Een schat aan liefde

Er zijn veel jarenlange relaties die stuk lopen omdat die liefde niet meer gevoeld wordt. Maar wanneer je de moeite neemt weer eens terug te denken aan het allereerste begin van je relatie dan zul je vaak die gevoelens van toen weer ervaren. Er is zelfs een grote kans dat de liefde van toen weer opbloeit.

De allereerste ontmoeting

Een liefde die weer kan opbloeien door de eerste ontmoetingen weer voor ogen te krijgen, dat is de fascinatie van Marthe van der Noordaa. Zij is coach en vooral gericht op relaties.  Volgens haar is de eerste ontmoeting de blauwdruk van de relatie. Hierin is alles aanwezig in zijn meest pure vorm.

In het prille begin is de passie groot. Ook de bereidheid voor de ander te gaan is groot. Je gaat mee in activiteiten en sporten om bij de ander te zijn, terwijl je die activiteiten zeker niet zelf zou kiezen. Je staat  avontuurlijk en open in de relatie, bent bereid patronen te doorbreken en doet je best om steeds het beste van jezelf te laten zien.  Na een tijd stopt die instelling. Waarom? Je weet dat je er toe in staat bent en dat je het ook zo weer kunt doen.

Vastgelopen relatie

Een advies die Marthe geeft aan stellen die de passie in hun relatie missen of waarvan hun relatie lijkt vast te lopen, is het terugroepen van de eerste tijd samen. De liefdesvonk die toen oversprong, is misschien niet meer zichtbaar, maar is vast niet weg. Die vonk is weer tot leven te roepen als je de schat aan liefde van de eerste ontmoeting weer toelaat.

Marthe heeft een boek geschreven over dit advies. In ‘Een schat aan liefde‘ legt zij uit hoe je dit samen kunt doen. Volgens haar is een euvel van deze tijd het gemis aan echt contact. Mensen zitten naast elkaar, hebben het idee samen te zijn, terwijl ze allebei op hun telefoon of laptop bezig zijn met andere zaken. Leg weg die apparaten, kijk elkaar in de ogen, praat met elkaar, maak contact. Je kunt dan meer van elkaar verdragen en ruzies blijven langer uit.

Zoek niet buitenshuis

Er zijn partners die de belofte en de spanning van de beginperiode bij een nieuwe partner zoeken. Het is echt zonde om wat je mist buitenshuis te zoeken. De passie en het avontuur kun je ook vinden in je eigen relatie, door alleen maar terug te keren naar de eerste ontmoeting, naar het begin van jullie ontluikende liefde.

Natuurlijk is het begin van een relatie niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je kunt ook behoorlijk verschillend zijn en je moet aan elkaar wennen met de eigenaardigheden van beiden. Je moet zwoegen, struikelen en zweten om tot elkaar te komen. De liefde kan vervullend zijn, maar ook heftig en ruig. Natuurlijk komt er na een tijd waarin je je af gaat vragen of dit het nu is. Conclusie is dan dat het niet meer werkt. Marthe vraagt dan aan deze mensen of ze alle schatten wel uitgepakt hebben.

Zielsveel houden van

Wat er vaak ook speelt in een relatie is het in stand houden van een reserve. Je niet volledig durven over geven aan de ander, zelfs niet naar jaren. Wanneer je je daar bewust van bent en je bent wel in staat die reserve overboord te zetten, dan zul je voelen dat je van houden van over kunt gaan in zielsveel houden van. Essentieel in een relatie is het willen opdoen van zelfkennis. Steeds de oplossingen buiten je zelf zoeken, dan raak je teleurgesteld.  De ander doet het namelijk altijd anders dan jij het zou doen, maar niet perse verkeerd.

Laat groeien wat tot bloei gekomen is

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse stellen negen minuten aan een serieus gesprek besteden. Partners die allebei werken houden maar zeven minuten over voor een gesprek. De relatie is de sluitpost in de dagelijkse agenda, terwijl iedereen zegt dat je partner belangrijk is. De liefde kan echt niet voor zichzelf zorgen. Die heeft aandacht nodig en blijft aandacht nodig hebben. Wat ooit tot bloei gekomen is kan dan niet verder groeien.

Wil je meer weten over Marthe of over haar boek, kijk dan op de haar site.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.