verliefd op latere leeftijd

Een relatie op latere leeftijd: tips

Je bent geen jonge blom meer, hebt al een leven achter je liggen, met een of meerdere liefdes, kinderen misschien, een scheiding en dan… totaal onverwachts overkomt het je: verliefd! Een verliefdheid op latere leeftijd kan precies zo voelen als toen je jonger was. En.. er komen precies dezelfde onzekerheden bij kijken. Datzelfde kwetsbare, breekbare gevoel is er weer. Heerlijk maar ook heel spannend. Wij kwamen vier tips tegen van arts en seksuologe Mintsje Tanis-Nauta en psychologe Irma van Steijn die we graag met je willen delen.

Verliefdheid

– Bij verliefdheid hoort onzekerheid en spanning. Dat is normaal en reuze gezond, het haalt je uit je bekende comfortzone.

Seksuologe en psychologe Irma van Steijn: “Je neemt nogal wat mee als je op latere leeftijd weer een relatie aan gaat. Je hebt misschien wel lange tijd gedacht; ik begin er niet meer aan, maar als die verliefdheid toeslaat! Weet dan dat het altijd anders kan en stel je daar ook voor open. Een van de leukste dingen van verliefd zijn, ook op latere leeftijd, is het gevoel dat je er toe doet, dat je speciaal bent voor een ander en dat die ander ook jou zo in vervoering kan brengen. Van belang en van betekenis zijn op zo’n emotioneel niveau is enorm gezond en stimuleert de aanmaak van een grote hoeveelheid gezonde stofjes in je lijf. Het is dus een van de beste manieren om gezond oud te worden.”

Nieuwe kans

– Geef een nieuwe (seksuele) relatie een kans en leg de lat niet te hoog.

Irma van Steijn: “Verliefdheid maakt bijna altijd onzeker, dat is normaal. Je wilt het deze keer zo goed doen en dat kan er voor zorgen dat je gewoon een soort faalangst ontwikkelt. Je bent bijvoorbeeld al eens gescheiden, relaties gingen mis. Je bent bang dat het weer mis gaat. Maar geef het een kans. De ander is gek op jou, omdat jij jij bent, met al je mooie en al je minder mooie kanten. Angst is een rem, trap ook eens op het gaspedaal. En als die angst je teveel blijft beklemmen: ga eens langs bij een psycholoog.”

Drempels

“Soms voel je lichamelijke drempels. Je bent wat ouder en hebt misschien niet meer zo’n strak lijf. Er zitten hier en daar wat bobbels en hobbels,” vertelt arts en seksuologe Mintsje Tanis-Nauta. “Dat kan een drempel zijn om met iemand te vrijen. Misschien heb je ook al heel wat jaren geen seks meer gehad en vraag je je af of je het nog wel  ‘kunt’.” Irma van Steijn: “Het kan ook zijn dat je in de tussentijd juist heel veel partners hebt gehad en nu ineens in een andere beleving van de seksualiteit terecht komt. Met een vaste partner is het weer anders en dan voel je misschien dat je moet gaan schipperen. Wil je dat wel? Het gaat er vooral om dat jouw eigen verwachtingen over jezelf en die ander je kunnen blokkeren. Je open stellen voor die ander, is dan belangrijk en je verwachtingen (of mindset) bijstellen naar hetgeen wel leuk en intiem is.”

Samen ontdekken

-Ontdek de seksualiteit samen en heb een beetje lol om al het gekluns wat hierbij komt kijken.

Irma van Steijn: “Een nieuwe relatie, ook als je ouder bent, kan weer enorm spannend zijn. Heerlijk natuurlijk, maar ja, die erectie. Denk je dat je een ervaren man bent in bed, en dan is die erectie maar van korte duur. Of je denkt dat je nieuwe partner heel wat van je verwacht, maar je hebt op jouw leeftijd eigenlijk nog maar twee relaties gehad en daardoor voel je je wat klunzig. Is dat erg? Nee, in het geheel niet. Ook al ben je nu op leeftijd, de ontdekkingsreis doe je samen. Ook als het om seksualiteit gaat. Samen klunzen is heel intiem hoor.”

Omarm en accepteer

-Accepteer (en omarm) iemands verleden

“Mensen van wie de partner is overleden, kunnen soms echt een rem voelen bij het opbouwen van een nieuwe (seksuele) relatie,” vertelt Irma van Steijn. “Je bent verliefd en wilt graag samen met die nieuwe partner verder, maar het voelt als vreemd gaan. Je bent eigenlijk nog enigszins in de rouw en voelt nog zo sterk die verbinding met je overleden partner. Voor mannen wordt dit ook wel ‘weduwnaarsimpotentie’ genoemd. In dit geval is de tijd nemen belangrijk en accepteren dat die gevoelens er zijn. Misschien kun je er goed over praten met je nieuwe partner. Je kunt elkaar immers ook steunen in dit proces. Verzwijg de overleden partner niet. Dat is soms ingewikkeld, maar zie het niet als probleem, maar als een feit dat er altijd zal zijn.”

Bron: 50plusinnederland

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.