Een partner maakt gelukkiger, maar singles zijn niet langer zielig

Sinds Sex and the City is het fenomeen Gelukkige Single diep doorgedrongen in onze samenleving. Maar zijn vrijgezellen echt wel zo blij? Dat vroeg psycholoog Judith Soons zich af. Morgen promoveert ze met een studie, aan de Vrije Universiteit Amsterdam, naar ons geluksgevoel in relaties, en daarbuiten. “Singles zijn niet zielig.” Soons volgde 1775 Nederlanders tussen de 18 en 44 jaar, sommigen zelfs gedurende een periode van achttien jaar.

Gescheiden
De 29-jarige Soons kreeg in haar omgeving nogal wat over zich heen als ze vertelde over het onderzoek dat ze deed. “Als ik zei dat gescheiden mensen ongelukkig zijn, was er meteen iemand die riep: Nou ik niet!” Maar over het algemeen zijn de bevindingen die ze heeft gedaan een bevestiging van wat het gros al dacht: Ja, een mens is inderdaad gelukkiger met een partner. En een huwelijk maakt het meest gelukkig, zo blijkt. Getrouwden scoren het hoogst met hun geluksgevoel (7,9), gevolgd door degenen die samenwonen (7,7). Singles scoren een 6,9.

“Hoewel vrijgezellen dus iets ongelukkiger zijn dan mensen met een partner, blijft het beeld van de zielige vrijgezel niet overeind.” Dit geldt echter niet voor de gescheiden singles. “Vrijgezellen die een relatie hebben verbroken, zijn wel ongelukkig, zij scoren een onvoldoende. Maar hoe meer tijd na de breuk is verstreken, hoe gelukkiger ze zijn. Overigens krabbelen mannen sneller op na een scheiding.”

Zelfvertrouwen
In het onderzoek kwam verder naar voren dat geluk voor een groot deel afhangt van zogenoemde hulpbronnen. “Wie een partner heeft, heeft ook meer hulpbronnen zoals een groter netwerk voor sociale steun en een hoger inkomen. Ook hebben degenen met een relatie meer zelfvertrouwen.”

Singles hebben het wat dat betreft moeilijker. “Alleen wonen is duurder en je bent afhankelijk van vrienden als je leuke dingen wilt doen.” Vrijgezellen worden naarmate ze ouder worden ook wel iets ontevredener. “Mijn stelling is dat er dan weinig vrienden overblijven om leuke dingen mee te doen. Uiteindelijk krijgen die namelijk ook een partner. En uit onderzoek blijkt dat mensen met een partner graag omgaan met anderen die ook een relatie hebben.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?