flirten werk collega

Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Maar liefst negentien procent van de werkende Nederlanders heeft fouten van collega’s weleens verklikt aan hun leidinggevende. Volgens een op de zes ondervraagden gaat het zelfs zo ver, dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een angstcultuur. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.098 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard.

Vooral Drentenaren (27 procent), Limburgers (25 procent) en Noord-Hollanders (24 procent) gaan geregeld met knikkende knieën naar hun werk. “Voor een werkgever is een beetje onderlinge controle op de werkvloer natuurlijk fijn”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Té is echter nooit goed. Als bedrijfseigenaar en werkgever vind ik het ontzettend belangrijk dat mijn medewerkers fouten mogen, kunnen en durven maken.”

Angstcultuur

Naast klikken bij de baas, draagt ook roddelen bij aan het ontstaan en/of in stand houden van een angstcultuur op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de werkende Nederlanders vindt dat er binnen hun organisatie buitensporig veel wordt geroddeld. Ook stelt maar liefst dertig procent van ondervraagden dat zij weleens bewust zijn gekleineerd of voor schut gezet door een leidinggevende en/of collega. Opvallend genoeg zijn de slachtoffers vaker vrouwen (34 procent) dan mannen (27 procent). Franke: “Ondanks dat veel mensen weleens roddelen over een leidinggevende of collega, kan dit ontzettend schadelijk zijn voor een organisatie. Persoonlijk vind ik het niet zo erg als ze het achter mijn rug om over mij hebben, zolang ze elkaar maar met rust laten.”

Klikspaan boterspaan

Ondanks dat een groot gedeelte van de werkenden weleens een collega verlinkt bij de baas, zegt 59 procent van hen weleens persoonlijke geheimen te delen met collega’s. Opvallend is hierbij het forse verschil tussen vrouwen (65 procent) en mannen (slechts 51 procent). Daartegenover staat dat vrouwen door hun collega’s vaker in vertrouwen worden genomen. Zo zegt maar liefst 69 procent van hen één of meerdere geheimen van collega’s te kennen. Onder mannen bedraagt dit slechts 58 procent. Franke: “Ondanks dat vrouwen vaker op de hoogte zijn van de geheimen van collega’s, is het percentage mannen en vrouwen dat hun collega’s weleens heeft verlinkt nagenoeg gelijk. Of je daadwerkelijk beter een vrouwelijke- dan een mannelijke collega in vertrouwen kunt nemen, laat ik in het midden. Het kan namelijk ook zo zijn dat ze deze geheimen uit tweede hand hebben vernomen, misschien zelfs via een roddel.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!