partnergeweld

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar vaker ruzie met zijn of haar partner dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Een derde van alle ondervraagden gaat daarom na afloop van de lockdown graag een aantal dagen alleen op vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.015 Nederlanders met een vaste relatie, uitgevoerd door Panelinzicht.

Met 35 procent snakken vooral mannen naar een aantal dagen respijt van hun partner. Onder vrouwen bedraagt dit percentage slechts 25 procent. “Ergens kan ik er wel inkomen dat zoveel Nederlanders behoefte hebben aan wat me time”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Zeker wanneer je in de stad woont en constant op elkaars lip zit, kan het al snel ongezellig worden. Gelukkig wonen mijn vriendin en ik in een normaal woonhuis en kunnen we ons – wanneer nodig – verstoppen in verschillende kamers. Dat is een stuk lastiger wanneer je driehoog in het centrum van de stad woont.”

Stilte voor de storm

Naast slaande ruzies en gekibbel tijdens de lockdown lijkt er momenteel ook van alles te borrelen onder de oppervlakte. Zo heeft maar liefst een op de vijf ondervraagden zich in 2020 meer- en vaker aan hun wederhelft geërgerd dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Noord-Hollanders lopen het vaakst rond met ingehouden frustraties (26 procent). Als een gevolg hiervan zegt maar liefst een kwart van alle respondenten in het afgelopen coronajaar tenminste één dag niet- of nauwelijks met hun partner te hebben gesproken. Opvallend genoeg komt dit onder hoogopgeleiden (30 procent) vaker voor dan onder middelbaar- (24 procent) en praktisch geschoolden (25 procent). Franke: “Ondanks dat mijn vriendin en ik fulltime vanuit huis werken, beginnen we allebei op een ander moment aan onze werkdag. Wanneer het druk is, kan het zomaar gebeuren dat we elkaar pas bij de lunch- of zelfs het avondeten voor het eerst spreken. Ik merk dat de scheidslijn tussen werk en privé nog dunner is geworden door de lockdown. Wij hebben daarom bewust afgesproken om af en toe alles uit te zetten en tijd voor elkaar te maken, om zo frustraties te voorkomen.”

Aanpassen

Niet alleen binnenshuis, maar ook daarbuiten lopen de spanningen soms hoog op. Zo zegt maar liefst zeventien procent van de ondervraagden dat hun partner veel te nonchalant omspringt met de huidige coronamaatregelen. Daarnaast vindt een derde van hen dat zij zich beter aanpassen aan de huidige situatie dan hun wederhelft. Erg opvallend is daarbij het grote verschil tussen mannen (37 procent) en vrouwen (28 procent). Een laatste punt van ergernis is persoonlijke verzorging. Zo zegt maar liefst zeventien procent van de ondervraagden dat hun partner zijn of haar uiterlijk het afgelopen coronajaar flink heeft laten verslonzen. Met 22 procent besteedden vooral hoogopgeleiden minder aandacht aan hun uiterlijk. Franke: “Als ik fulltime thuiswerkt, ligt verslonzing op de loer. Het is natuurlijk veel makkelijker en comfortabeler om in je pyjama of trainingsbroek achter je computer te kruipen, maar het helpt me niet in de juiste (werk)stemming te komen. Ik merk dat mijn dagen veel productiever zijn als ik me aan het begin van de dag gewoon normaal aankleed.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.