divorce hotel

Een op de vier vrouwen wordt door partner gedwongen tot seks

Onthutsende cijfers in een enquête van Amnesty International tonen aan dat een op vier vrouwen tot seks gedwongen wordt door haar partner. De officiële cijfers voor verkrachting zijn bijzonder hoog in België. Omdat echter al vaak is aangetoond dat het grootste deel van de seksuele delicten niet wordt aangegeven, liet Amnesty International een enquête uitvoeren bij 2.000 Belgen.

Klacht voor verkrachting

In 2013 werden per dag gemiddeld 8 klachten voor verkrachting ingediend bij de politie. Daarnaast ontvangt de politie dagelijks ook verschillende klachten voor aanranding van de eerbaarheid. In 2012 waren dat er 9 per dag (cijfers van 2013 zijn nog niet gekend).

90% niet aangegeven

Deze cijfers zijn echter maar het topje van de ijsberg. Volgens de meest recente veiligheidsmonitor wordt maar liefst 90% van de seksuele delicten niet aangegeven. De politiestatistieken hebben dus enkel betrekking op personen die de moed hadden om aangifte te doen. Het grootste deel van het geweld blijft onder de tafel.

56 procent bevraagden kent een slachtoffer

De enquête van Amnesty polste onder meer naar de perceptie van de Belg over seksueel geweld: wat beschouwt hij of zij bijvoorbeeld als ernstige vormen van seksueel geweld, kunnen de slachtoffers volgens de respondenten terecht bij professionele hulp en worden de daders volgens hen afdoende vervolgd en bestraft.

De enquête polste ook of de respondenten iemand of meerdere personen in hun omgeving kennen die het slachtoffer werd van seksueel geweld. Dat blijkt maar liefst 56% van de bevraagden te zijn.

Zelf slachtoffer

Tot slot peilt de bevraging ook of de respondenten zelf het slachtoffer van seksueel geweld zijn of geweest zijn. De 2.000 bevraagden schatten dat 25,6% van de Belgen op een bepaald moment van hun leven blootgesteld worden aan seksueel geweld dat ze als ernstig beschouwen. Uit de enquête blijkt echter dat 46% van de bevraagde mannen en vrouwen ooit het slachtoffer werd van seksueel geweld dat als ernstig aanzien wordt.

Resultaten vrouwen

De resultaten toegespitst op de vrouwelijke respondenten laten het volgende zien:

1. 24,9% van de vrouwen werd door haar partner gedwongen tot seksuele betrekkingen

2. 13% werd verkracht door iemand die niet haar partner is

3. 25% van de bevraagde vrouwen werd ooit op een publieke plaats fysiek lastig gevallen

4. 7% werd als minderjarige seksueel misbruikt door een volwassene

5. 24,4% van de vrouwen minimaliseert het geweld dat hen overkwam, hoewel het over vormen van seksueel geweld gaat die door de meerderheid van de respondenten wel als ernstig of zeer ernstig aanzien worden (verkrachting, ongewenste aanrakingen, enzovoort).

6. Slechts 16% van de slachtoffers stapt naar de politie.

7. 31 % van de slachtoffers praat erover met vrienden en familie

8.  40 % van de slachtoffers doe niks

Weinig vertrouwen in hulpkanalen

Uit de enquête blijkt verder dat slachtoffers van seksueel geweld (mannen en vrouwen) weinig vertrouwen hebben in officiële hulpkanalen of er hun weg niet naar vinden. Slechts 16 procent van de slachtoffers is naar de politie gestapt om over de feiten te praten. Het meest gebruikte hulpkanaal voor slachtoffers is erover praten met vrienden of kennissen (31%). Maar liefst 40% van de slachtoffers ondernam helemaal niks.

Hulpnaverkrachting.be

De federale overheid lanceerde op 14 februari 2014 een nieuwe website ‘Hulpnaverkrachting.be’ om slachtoffers van verkrachting te overhalen klacht in te dienen. Een positieve stap, maar volgens Amnesty International is er meer nodig. Verkrachting is een aanslag op de fysieke en mentale integriteit van een persoon. De ernst van dit misdrijf en de impact die het heeft op het slachtoffer vragen om een doortastende, effectieve en gecoördineerde aanpak op de verschillende beleidsniveaus.

Meer prominente plaats

De strijd tegen verkrachting moet een prominente plaats krijgen in de volgende federale en regionale regeerakkoorden. Daarnaast moeten er uiteraard voldoende middelen vrijgemaakt worden voor preventieprogramma’s, sensibilisering en opvang van slachtoffers. Momenteel worden slachtoffers immers geconfronteerd met heel wat problemen – zowel bij politie, justitie als bij de medische en psychosociale opvang en begeleiding.

Nieuwe campagne

Amnesty International lanceert daarom een nieuwe campagne die de toekomstige federale en regionale overheden oproept om de strijd tegen verkrachting serieus te nemen. Te veel slachtoffers blijven vandaag nog steeds in de kou staan.

Bron: Nieuwsblad

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.