Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
nieuwe liefde na dood partner
17 mei 2018

Een op de drie ouders wil ex niet op de uitvaart

Als kind van gescheiden ouders loop je het risico dat als de ene ouder dood gaat, de andere niet op de begrafenis mag komen. Een op de drie gescheiden ouders met minderjarige kinderen wil niet dat de ex-partner aanwezig is bij zijn of haar uitvaart.

Ruim een kwart zegt ook niet van plan te zijn te komen, mocht de ex overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek onder gescheiden mannen en vrouwen door onderzoeksbureau GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema, waar De Volkskrant over schrijft.

Schadelijk

Psycholoog Leoniek van der Maarel noemt het schadelijk voor kinderen als de nog levende ouder ontbreekt bij de uitvaart van een vader of moeder. Zij schreef een boek over kinderen en rouw en zegt: ‘Kinderen hebben die andere ouder op zo’n ingrijpend moment juist nodig voor steun en veiligheid. Als die niet bij de uitvaart is, voelt het kind zich er alleen voor staan. Je ontneemt het zo het recht op een waardig afscheid want je belast het met andere emoties, bovenop het verdriet dat er al is.’

Geen behoefte

De belangrijkste reden van gescheiden mannen en vrouwen om niet naar de uitvaart van de ex te willen gaan is dat ze er geen behoefte aan hebben of spanningen bij het afscheid willen voorkomen. Rouwdeskundige en mediator Daan Westerink vindt dat gescheiden ouders hun eigen gevoelens op zo’n moment opzij moeten zetten, in het belang van hun rouwende kind. Zij pleit ervoor dat ouders bij een scheiding in het ouderschapsplan laten vastleggen dat ze aanwezig mogen zijn op elkaars uitvaart, om te voorkomen dat hun kinderen het zonder de aanwezigheid en steun van de andere ouder moeten doen.

Gecompliceerde familiesituaties

Uitvaartondernemingen hebben de laatste jaren vaker te maken met gecompliceerde familiesituaties rond uitvaarten door echtscheiding. Ex-partners die niet welkom zijn of wel mogen komen maar achterin moeten zitten, gescheiden van de kinderen van de overledene. Uit het onderzoek onder 563 gescheiden Nederlanders blijkt dat 21 procent van de gescheiden paren met minderjarige kinderen zegt geen enkel contact meer te hebben met de ex. Een iets groter percentage wil niet naar de uitvaart mocht de ex-partner overlijden. Veertig procent zegt ‘zeker wel’ te gaan, in het belang van de kinderen en ook om zelf afscheid te nemen.

Verder lezen kan hier.

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Flirten op een uitvaart kan wel, ruzie maken niet

Ruzie maken of dronken zijn kan echt niet op een uitvaart....

Tips voor troost en verlichting bij liefdesverdriet

Alleen de tijd kan de wonden helen, en dat duurt soms...

Zo kom je die nare scheiding goed door: tips van experts

Schrikbarend veel mensen gaan jaarlijks scheiden. Niet voor niets is er...

Filemon over de pijn van zijn scheiding

Filemon vindt dat hij blind is geweest voor zijn relatieproblemen. “Ik...

Als je dit hoort van je ex dan is hij (of zij) er nog niet overheen

Jullie zijn al een poosje uit elkaar en na een fikse...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie