nieuwe liefde na dood partner

Een op de drie ouders wil ex niet op de uitvaart

Als kind van gescheiden ouders loop je het risico dat als de ene ouder dood gaat, de andere niet op de begrafenis mag komen. Een op de drie gescheiden ouders met minderjarige kinderen wil niet dat de ex-partner aanwezig is bij zijn of haar uitvaart.

Ruim een kwart zegt ook niet van plan te zijn te komen, mocht de ex overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek onder gescheiden mannen en vrouwen door onderzoeksbureau GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema, waar De Volkskrant over schrijft.

Schadelijk

Psycholoog Leoniek van der Maarel noemt het schadelijk voor kinderen als de nog levende ouder ontbreekt bij de uitvaart van een vader of moeder. Zij schreef een boek over kinderen en rouw en zegt: ‘Kinderen hebben die andere ouder op zo’n ingrijpend moment juist nodig voor steun en veiligheid. Als die niet bij de uitvaart is, voelt het kind zich er alleen voor staan. Je ontneemt het zo het recht op een waardig afscheid want je belast het met andere emoties, bovenop het verdriet dat er al is.’

Geen behoefte

De belangrijkste reden van gescheiden mannen en vrouwen om niet naar de uitvaart van de ex te willen gaan is dat ze er geen behoefte aan hebben of spanningen bij het afscheid willen voorkomen. Rouwdeskundige en mediator Daan Westerink vindt dat gescheiden ouders hun eigen gevoelens op zo’n moment opzij moeten zetten, in het belang van hun rouwende kind. Zij pleit ervoor dat ouders bij een scheiding in het ouderschapsplan laten vastleggen dat ze aanwezig mogen zijn op elkaars uitvaart, om te voorkomen dat hun kinderen het zonder de aanwezigheid en steun van de andere ouder moeten doen.

Gecompliceerde familiesituaties

Uitvaartondernemingen hebben de laatste jaren vaker te maken met gecompliceerde familiesituaties rond uitvaarten door echtscheiding. Ex-partners die niet welkom zijn of wel mogen komen maar achterin moeten zitten, gescheiden van de kinderen van de overledene. Uit het onderzoek onder 563 gescheiden Nederlanders blijkt dat 21 procent van de gescheiden paren met minderjarige kinderen zegt geen enkel contact meer te hebben met de ex. Een iets groter percentage wil niet naar de uitvaart mocht de ex-partner overlijden. Veertig procent zegt ‘zeker wel’ te gaan, in het belang van de kinderen en ook om zelf afscheid te nemen.

Verder lezen kan hier.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!