flirten werk collega
14 September 2015

Een op de drie flirt, sekst of heeft een affaire met collega

Relaties op de werkvloer zijn en worden steeds belangrijker. Dit komt volgens experts door de huidige netwerkcultuur met veel minder officiële dienstverbanden en meer zelfstandigen. Die verhoudingen blijven echter lang niet altijd beperkt tot zakelijk contact. Een derde heeft wel eens geflirt, gevoosd of een relatie gehad met een collega.

Zakelijk en privé flirten

Dat blijkt uit onderzoek van Jobbird.com. Van de ondervraagden heeft of had 15 procent een relatie met iemand van het werk. Uit de cijfers blijkt dat 12 procent wel eens met een collega heeft gevoosd of seks heeft gehad, terwijl 8 procent het bij flirten heeft gehouden. Helemaal niet vreemd volgens Mirjam Wiersma, flirtcoach en auteur van twee boeken over zakelijk flirten. “Als mensen intensief samenwerken bloeit er wel eens wat meer op. Niet heel verwonderlijk dat iemand een keertje romantisch communiceert met een zakelijk contact.”

Nieuwe liefde op het werk

Dat beamen Thimo Kooiman en Tjeerd Boersma, oprichters van gezondewerkrelatie.nl en beiden teamcoach en procesbegeleider. “Op het werk breng je veel tijd door, dus de kans dat je daar een nieuwe liefde ontmoet is aanwezig”, aldus Kooiman. Tegenover het aantal respondenten dat wel eens verder is gegaan dan alleen zakelijk contact staat een groep van 65 procent die aangeeft werk en privé gescheiden te willen houden.

Advies: flirt op de werkvloer

Wiersma adviseert mensen wel te flirten op de werkvloer. “Alleen ligt het er wel aan hoe.” Volgens de flirtcoach bevordert zakelijk flirten de productiviteit in tegenstelling tot het romantisch flirten. “Men is zich er van bewust dat relaties op het werk heel belangrijk zijn. Van alle professionals wordt verwacht dat ze met hun zakelijke contacten een band opbouwen om zo bijvoorbeeld voor continuïteit of nieuwe opdrachten te zorgen.”

“Werkrelaties veranderen continu”, vertelt Kooiman. Er is volgens hem tegenwoordig meer sprake van een andere vorm van organisatie. Zo werd men vroeger meer aangestuurd van bovenaf en moeten werknemers nu vaak zelfsturend zijn en samenwerken met een collega. De expert zegt dat je hierdoor intensiever met andere werknemers omgaat, maar er ook kritischer wordt gekeken naar de toegevoegde waarde van de relatie. Het hebben van een goede werkrelatie is volgens Kooiman vooral erg belangrijk voor sociale ondersteuning, kennisdeling en het veerkrachtig omgaan met minder voorspelbare ontwikkelingen.

Affaires zorgen voor problemen

Wel zegt Kooiman dat een affaire op de werkvloer voor meer spanning zorgt. “Liefdesrelaties op het werk kunnen invloed hebben op de onafhankelijkheid van de samenwerkingsrelatie. Ook kan er achterdocht en irritatie ontstaan wanneer verhoudingen niet transparant zijn.” Daarom adviseert Kooiman in alle gevallen openheid te geven.

Wiersma raadt iedereen af om romantiek op de werkvloer te zoeken. “Je kunt er flink door in de problemen komen en het kan in het ergste geval leiden tot ontslag. “Zakelijk flirten kan je wel helpen op het moment dat je als professional succesvol wilt zijn. Je kunt het zien als charmeren en dat maakt zakendoen en werken gemakkelijker. Romantisch flirten heeft een ander doel, een die je op de werkvloer beter kunt laten.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft

Maar liefst 26 procent van alle werkenden vindt dat hun werkgever...

Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Maar liefst negentien procent van de werkende Nederlanders heeft fouten van...

Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek

Maar liefst 48 procent van de werkende Nederlanders ziet op tegen...

Onder werktijd naar de WC: een op de vijf doet het liever niet

Maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders maakt onder werktijd...

Een op zeven werkenden: ‘Minder werkplezier door baas’

Maar liefst dertien procent van de werkende Nederlanders zegt dat zijn...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie