ongezond eten

Een nieuwe liefde kost twee vrienden

Veel likers op je Facebookpagina, veel volgers op Twitter en 500+ connecties op Linkedin. Jij kent veel mensen, de meeste zijn kennissen. De echte vriendenkring die je hebt, blijft echter op één hand te tellen. Ons brein is niet in staat om meer dan vijf goede vrienden te hebben.

Als we een nieuwe vriend maken, moet er een oude vriend plaats maken. Bij verliefdheid worden er zelfs twee gedumpt.

Hersencapaciteit te beperkt

Het grootste deel van onze tijd brengen we door in hetzelfde vriendenkringetje. Als we veranderen van werk of verhuizen, maken we wel nieuwe kameraden, maar het totaal aantal blijft altijd min of meer gelijk. Britse en Finse onderzoekers die het fenomeen bestudeerden, zijn ervan overtuigd dat onze hersencapaciteit te beperkt is om emotioneel en mentaal te investeren in méér dan 150 mensen, onder wie vijf goede vrienden.

Relaties in kaart brengen

Aan de studie namen 24 Britse studenten deel, die achttien maanden werden gevolgd. Bij het begin van het experiment, toen de tieners nog op de schoolbanken zaten, moesten ze een lijstje maken van al hun vrienden en kennissen en aangeven hoe dicht ze bij hen stonden. Later, nadat de jongeren gingen studeren en gingen werken, werden hun relaties opnieuw in kaart gebracht.

Bijzondere band

Algauw bleek dat elke jongere maar een handvol echte vrienden had. Het grootste deel van de tijd werd er met één van hen gebeld. Naast dit kleine groepje mensen met wie ze een bijzonder goede band hadden, onderhielden de proefpersonen contacten met anderen, maar die relaties waren veel minder intens. Ook als het leven van de studenten veranderde, bleef dit patroon hetzelfde: maximaal vijf beste vrienden en – op een wat grote afstand – nog eens 145 kennissen.

Méér investeren in anderen onmogelijk

Uit de studie, die gepubliceerd werd in het gerenommeerde blad ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, concludeert de onderzoeker ook dat moderne communicatiemiddelen ons niet in staat stellen méér vriendschappen aan te gaan. “We hebben aangetoond dat het vermogen van de mens om diepgaande relaties te onderhouden beperkt is. Omdat daar veel tijd in kruipt én omdat mensen het emotioneel gewoon niet aankunnen nog méér te investeren in anderen.” Dat laatste is allicht ook de reden waarom we twee van onze vijf beste vrienden laten vallen als we verliefd zijn.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.