normaal gezin, normaal leven

Een nieuw normaal leven

Als vrienden uit elkaar gaan, mooi als het kan. Wanneer je echter een gezin hebt, wordt het anders. Als vrienden uit elkaar gaan, maar wel in een huis blijven wonen, dat lijkt mij persoonlijk heel zwaar. Scheiden geeft verdriet in elke situatie. Iedereen moet voor zich zelf weer een normaal leven gaan ontdekken.

Illusie

In het &Magazine van BNDeStem schrijft Monica Beek over haar leven met haar gezin. Sinds kort is de kogel door de kerk en hebben zij en haar man besloten te gaan scheiden. Zij hebben bedacht samen in hun huis te blijven wonen, ieder met een eigen kamertje, zodat er voor de kinderen zo min mogelijk zou veranderen. Mooi streven, maar dat er niets verandert dat is een illusie.

Doen alsof er niks aan de hand is

Onder een dak blijven wonen en dan allebei je eigen leven leiden. Het lijkt mij een mooi streven, maar een onmogelijkheid. Een tijdje zal dit lukken, omdat je allebei de kinderen wilt ontzien. Maar het kan niet zo zijn dat je gaat scheiden en je kinderen er niks van mee krijgen. Je kunt niet gewoon normaal de dagen doorkomen als of er niks aan de hand is. Een kind gaat zich toch wel beseffen dat Papa en mama zijn gescheiden omdat ze niet meer van elkaar houden. Ten minste niet genoeg.

Wanneer de tranen komen

Monica kon er in het begin goed mee omgaan. Er kwam echter een dag dat ze het niet meer trok, ze viel flauw. Daarna komen de tranen en kan ze niet meer stoppen. Mogelijk is ze gevallen omdat ze te snel is opgestaan, maar het is duidelijk dat het wat heeft losgemaakt in haar. Iets waarvan ze niet besefte dat het op de loer lag.

Het verdriet over de scheiding en vooral over de impact die het op haar dochters heeft. Het is verdriet dat tijden verstopt heeft gezeten, maar zich nu laat zien en niet meer te stoppen is. Er ligt een molensteen op haar borst. Hoe hard zij en haar ex ook hun best doen om alles zo normaal mogelijk te laten voor de meisjes, beseft Monica dat het leven niet meer normaal is.

Een nieuw normaal leven

Alle vier moeten ze op zoek naar een nieuw normaal leven. Waar je als ouders na een scheiding goed aan doet, is een lastig verhaal. Goed voor je kinderen zorgen, maar ook genoeg aan jezelf denken. Wanneer je er zelf aan onderdoor gaat kun je er niet zijn voor anderen. Een tijdje samen blijven ter overbrugging is een optie. Ben wel meteen helder naar jezelf en naar je kinderen, dat dit waarschijnlijk een tijdelijke oplossing is. Blijf als ouders altijd een normale verhouding met je kinderen nastreven ook al woon je niet fulltime bij elkaar. Het zijn en blijven je kinderen. Jij bent en blijft hun papa of mama. Ook op afstand.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.