Het is heerlijk om verliefd te zijn! Je voelt je goed en je ziet je geliefde door een roze bril. Dat hoort bij verliefd zijn! Toch moeten we voorzichtig zijn als we ons oog hebben laten vallen op een narcist. Dat is een op het eerste oog een leuke vent die vervolgens vooral heel graag over zichzelf praat. Hij is wat ongemakkelijk, extravert en nogal egoïstisch. Ga op onderzoek uit voordat jij met hem een volgende stap zet!
Ziekelijke liefde voor zichzelf
Een écht narcist is op het eerste gezicht niet even makkelijk te herkennen, omdat de eigenschappen vaak overeenkomsten met bijvoorbeeld extraverte personen. Je kunt niet op basis van een zelfverzekerde uitstraling een narcist aanwijzen. Wel zijn er andere kenmerken die je kunt herkennen. De Van Dale omschrijft narcisme als “Ziekelijke liefde voor zichzelf”. Er zijn een aantal opvallende overeenkomsten waar te nemen. De mate van narcisme zal van invloed zijn op de tot uiting komen van de kenmerken. Denk je dat die leuke vent in de kroeg wel wat trekjes heeft? Blijf dan liever uit zijn buurt.
1. Hij is een echte charmeur
Narcistische mannen zijn vaak uiterst charmant en doen hun uiterste best om jou voor zich te ‘winnen’. Hij geeft veel complimenten. Soms prettig, soms manipulatief. Ben alert op het soort van vleierij.
2. Heeft geen echte vrienden
Wanneer je iemand net ontmoet weet je dat niet, maar wanneer je iemand vaker ziet dan kun je wellicht inschatten of hij échte vrienden heeft. Een narcist kenmerkt zich in veel en losse contacten, maar echte diepgaande vriendschappen zal hij niet of nauwelijks hebben.
3. Hij hoort je wel maar luistert niet
Laat deze leuke man je veel praten en luistert hij aandachtig naar jou verhaal? Dat is in basis natuurlijk super fijn. Maar wanneer je hem verdenkt van narcisme, let er dan eens op of hij écht luistert of meer aan het mee hummen is. Vaak hoort hij alleen jouw zwakke punten, die hij later in zijn voordeel probeert in te zetten. Dit is vaak een valkuil voor vrouwen omdat ze juist erg dankbaar zijn voor een man aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen.
4. Geen empathie
Wanneer hij dus wel naar je luistert, maar geen empathie toont voor jouw verhaal of gevoelens dan moet je extra alert zijn. Vaak voelen ze geen of weinig emotie of spijt en een ‘sorry’ na een ruzie of irritatie kun je van deze persoon dan ook niet echt verwachten. Snel geïrriteerd zijn bij ruzie, discussies of conflicten hoort trouwens ook bij de kenmerken.
5. Bezitterig
Narcistische mannen zijn vaak bezitterig en willen niet delen. Dus ook jouw aandacht niet. Hij zal er dan ook alles aan doen om jouw voor zich te winnen en zal dit ook vervolgens ook duidelijk maken aan de buitenwereld. Het bezitterige geldt ook voor materiële zaken.
Ellende binnen relatie
Door de beschrijving van de kenmerken van een narcist kun je wel bedenken waarom het lastig is om met zo’n persoon een relatie te beginnen. In een relatie zal altijd alles om de narcist draaien en gaat het nooit om de partner. Het is nog sterker. We hebben het over een relatie. Welke relatie? Er is geen relatie tussen een narcist en een ander. Een gemiddelde narcist erkent zijn of haar partner niet. Hoe kun je een relatie hebben met iemand die jou niet erkent?
Het is nog erger. Wanneer jij aangeeft dat jij en je narcist relatieproblemen hebben, dan zal jij doodleuk overal de schuld van krijgen. Wat namelijk het daadwerkelijke probleem is als je een relatie hebt met een narcist, is dat er geen sprake is van een gelijkwaardige relatie. Hij ziet jullie niet als gelijkwaardig. Het schokkende is dat dit niet alleen geldt voor de partner van de narcist, maar ook voor de kinderen van de narcist.
Geen liefde, wel manipulatie
Iedereen die een relatie heeft met een narcist moet het stellen zonder liefde, warmte, intimiteit, genegenheid,aandacht en waardering.
Waar je het wel mee moet stellen in een relatie met een narcist is manipulatie, chantage, dreigingen, valsheid, geestelijke mishandelingen, onredelijke woede uitbarstingen, agressief verbaal gedrag, botte, onaangename en denigrerende opmerkingen, weigering van iedere medewerking en er worden beslissingen genomen buiten jou om. Het is niet moeilijk om jezelf te verliezen binnen een relatie met een narcist.
Voor het oog van de buitenwereld
Dat de narcist niet van zijn partner is erg, maar hij houdt dus ook niet van zijn bloedeigen kinderen! De narcist speelt voor de buitenwereld dat hij een goede vader is, maar de narcist behandelt zijn partner en kinderen anders als ze alleen thuis zijn.
De buitenwereld heeft geen idee wat er aan de hand is! Voor de buitenwereld speelt de narcist een fantastische stukje toneelspel, in het openbaar is de narcist charmant, hoffelijk en vriendelijk. Op het oog zelfs een fijne vader! Toch? De buitenwereld die “het gelukkige gezinnetje” thuis bezoeken hebben maar al te vaak het vreemde gevoel dat er iets niet klopt daar…maar wat?
Beëindigen van relatie
Als je dacht dat door te scheiden van je narcist, je bevrijd zou zijn van alle treiterijen, heb je het goed mis! De narcist zal alles uit de kast halen om jou leven tot ene hel te maken als jij besloten hebt er vandoor te gaan. Maar ook al gaat hij zelf weg, dan is de gunfactor richting jou en de kinderen ver te zoeken. Als jij door de jarenlange narcistisch misbruik bent uitgeput, gaat dit een zware strijd voor je worden! Als er kinderen zijn, moet je ten alle tijden in hun belang handelen. Hopelijk put je daar kracht uit: je kinderen moeten een veilige thuishaven krijgen!
Heb je nog krachten genoeg om te strijden voor materiele zaken? Strijd! Heb je geen kracht meer? Vraag je dan in alle eerlijkheid het volgende af: Wat is belangrijker, materiële zaken of het welzijn van jezelf en je kinderen? Kan je overleven zonder deze materiële zaken? De afweging in je hoofd hem met alles weg te laten komen, duurt jaren. Als dit al ooit over zal gaan.
Enkele sites waar je terecht kunt met problemen over narcisme.