goed gesprek

Een goed gesprek voeren is soms knap lastig

Communiceren is iets dat we de hele dag doen. Op allerlei plaatsen, in allerlei situaties, met allerlei doelen. Bij de bakker bestel je een brood door te vragen om een half donkerbruin vloerbrood, op je werk deel je mee dat je even een kwartier eerder vertrekt omdat je naar de tandarts moet. Op je eerste date, die niet zo wil vlotten, zeg je meteen dat je er liever mee stopt. Niet? Ben jij ook zo iemand die met zijn  mond vol tanden zit omdat je dit lastig vindt?

Praten is één, communiceren is twee

Een praatje maken kunnen we allemaal. Toch? Ja natuurlijk. Maar communiceren is praten mét iemand, die ook nog wat terug kan zeggen. Dat is allemaal leuk en aardig als de situatie goed is en er geen vuiltje aan de lucht is. Maar wat als er een gesprek gaat komen over iets wat niet zo prettig is? Als iemand je irriteert of niet leuk meedoet? Als het gesprek een kant opgaat die jij niet wilt? Hoe voer je dan toch nog een goed gesprek? Mét emoties, want tot tien tellen of het juiste moment afwachten lukt niet altijd.

Een goed gesprek voeren is soms knap lastig

Of het nu gaat om een beoordelingsgesprek of een eerste date of een gesprek bij de mediator, er zijn veel gesprekken die je niet zomaar even uit je mouw schut, zoals het praatje met je buurvrouw van een paar huizen verder. Er zijn vaardigheden die je op weg kunnen helpen. Er zijn allerlei trainingen die je hierin kunt volgen.  Het voeren van een lastig gesprek werkt beter als je niet alleen gericht bent op het gedrag van de ander, maar vooral op dat van je zelf. De feedback die je aan een ander geeft, zegt  vooral iets over jezelf, dus stel je eerlijk en kwetsbaar op.

Empathie, lef en moed zijn nodig

Een goed gesprek over lastige zaken voer je vanuit je hoofd én vanuit je hart. Het gaat niet alleen om de vaardigheid van het vinden van de juiste woorden. Het vraagt ook om kwaliteiten als moed, lef, kwetsbaarheid en empathie. Allereerst moet je stevig in je schoenen staan om een lastig gesprek te starten. Vaak denken we dat vooral degene die wordt aangesproken zich kwetsbaar voelt, maar het vraagt juist om flinke moed, kracht en een open, kwetsbare opstelling als je zelf het initiatief neemt om een moeilijk gesprek te beginnen. Als je daarnaast ook nog in staat bent om het nodige inlevingsvermogen te tonen, zal een lastig gesprek veel meer effect hebben dan wanneer je alleen jouw grieven en ongenoegen op tafel legt. Empathie is een ijzersterke kracht tot begrip voor elkaar.

Zet de eerste stap

Loop jij rond met iets wat je dwars zit, op je werk of in privésfeer? Heb je het eigenlijk wel gezien bij je eerste date, dat dit hem niet gaat worden? Wacht niet langer en ga het gesprek aan! Met gezond verstand, eerlijk  en vanuit respect voor jezelf en de ander. Het is niet makkelijk om de eerste stap te nemen voor het voeren van een lastig gesprek, maar je kunt vaak meer dan je zelf denkt. Enkele overdenkingen om je een hart onder de riem te steken:

1. Haal diep adem en verzamel al je moed en wijsheid.

2. Vertel wat je dwars zit en vergeet vooral niet je eigen emotie(s) daarbij te benoemen.

3. Gun jezelf tijd om je gevoel onder woorden te brengen. Vergeet je schaamte en angst om ‘iets verkeerds’ te zeggen. Stotteren, pauze nemen, zeggen dat je even niet weet hoe je het precies moet zeggen, laat zien dat je mens bent.

4. Empathie en kwetsbaarheid zijn krachtige vaardigheden om je meer communicatief te maken.

Bedenk dat zonder feedback verandering en groei niet mogelijk zijn. ‘Lastige situaties’ gaan zelden vanzelf over! Als je niets zegt, sudderen ze meestal juist lekker door.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffiehoek
By Margret ·
18 oktober 2021

Gratis dating in de koffiehoek

Per dag brengen veel werknemers een kwartier door in de koffiehoek van het bedrijf. Koffie leidt tot inspiratie, maar als je het handig aanpakt kan het een vorm zijn van gratis dating.
5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.