Maakt een nieuwe, grotere televisie gelukkig? Of een nieuwe iPhone, het nieuwste kookboek van Jamie Oliver, schoenen van Prada, een BMW met verwarmde stoelen? Ja, zeggen de liefhebbers, dat is puur en ultiem geluk! Nee, zeggen onderzoekers, hoe minder spullen, hoe gelukkiger we zijn.
Kopen, kopen!
Volgens psychologen zijn er drie redenen waarom mensen spullen kopen. De eerste is van praktische aard. Je koopt bijvoorbeeld een tv om dat je televisie wilt kunnen kijken. Maar dat hoeft geen mega groot apparaat te zijn, als hij het maar gewoon doet.
Dit ben ik
De tweede reden is dat onze spulletjes laten zien wie wij zijn. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de auto waarin je rijdt. Reclamemakers weten namelijk al lang dat je die niet alleen koopt om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Auto’s, telefoon, kleding, wordt ook gebruikt als statement naar de rest van de wereld om te laten zien: kijk, dit ben ik!
Zoektocht naar geluk
Pas daarna komen mensen in de gevarenzone van materialisme. Ze kopen elk jaar een nieuwe telefoon, richten hun huis elk jaar opnieuw in en hebben meer jurken in de kast dan ze uitnodigingen voor feesten. Ze kopen in een zoektocht naar geluk. Herkenbaar? Hoogste tijd om de bezem eens door je huis en je hoofd te halen!
Opruimen!
Opruimen blijft een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar hoe kom je van je spullen af? En hoe weersta je de verleiding nieuwe in huis te halen? In Ontspullen geeft James Wallman psychologische inzichten, aansprekende voorbeelden en praktische tips. Hij gaat een stuk verder dan alleen opruimen. Hij vertelt hoe je materiële zaken minder belangrijk maakt, en wat daarvoor in de plaats komt. Ervaringen! Kortom: alles wat je nodig hebt voor een gelukkiger leven met minder spullen.