roddelen

Een avondje uit roddelen

In plaats van een gezonde uitlaatklep te vinden voor onze stress, gaan we ons hart luchten. Roddelen over anderen, is vaak een groepsgebeuren, dat een groepsband kan versterken door te praten over een gedeeld gevoel van afkeer op een situatie of persoon.

Roddelen nergens goed voor

Verhalen de wereld in brengen die mogelijk wel waar zijn, maar waarbij niemand echt gebaad is dat ze de ronde doen. Dat is roddelen. Wanneer je denkt dat alleen vrouwen zich hier schuldig aan maken, dan heb je het mis. We doen het wel in een omgeving waar mensen zijn waarop we vertrouwen dat zij ons gelijk geven  en ons niet afvallen in wat we vertellen. We lijken stoer maar zijn het dus eigenlijk niet.

Niet goede manier om op te vallen

Maar het is goed om te weten dat als je bij anderen  wil opvallen, dat roddelen dan niet de juiste manier is. Want dan krijg je aandacht om de foute redenen. Wie dus vaak roddelt, is waarschijnlijk erg onzeker of gebruikt dit als een verdedigingsmechanisme. Vaak slecht spreken kan iemand die zich stiekem kwetsbaar voelt een stoer imago geven. Het leidt ook de aandacht af van de eigenschappen die deze persoon liever wil verstoppen. Pas op dat je hierbij niet door de mand valt.

Negativiteit viert hoogtij

Naast dat roddelen niet goed is voor het slachtoffer, kan het ook de gezondheid en welzijn van de roddelaar negatief beïnvloeden. Het kan een vorm van jaloezie zijn en kan je ego schaden. Je werk en je persoonlijke leven kunnen er onder leiden. Probeer dus te stoppen met roddelen. Dit kun je doen door altijd te proberen positief over je zelf en anderen te praten. Denk ook na met wie je vaak roddelt, vaak gaat het om een groepsactiviteit. Als je vaak tijd spendeert bij mensen die negatief ingesteld zijn, is het moeilijk om ermee te stoppen. Soms is de beste manier om te stoppen met roddelen om van sociaal netwerk te veranderen.

Roddelen toch positief?

Toch heeft het ook zijn voordelen. Na een zware werkdag stoom aflaten bij je partner, die de slachtoffers niet kent, kan opluchtend werken. Als er naar jou geluisterd wordt, dan krijg je het gevoel dat iemand om je geeft. Dan hoeft roddelen geen negatieve gevolgen te hebben. Tot mijn verbazing vond ik nog een ander artikel dat helemaal niet negatief was over roddelen. Het zou zelfs goed voor je kunnen zijn.

Meer zelfkritiek is niet verkeerd

Onderzoekers aan de universiteit van Groningen kwamen recent tot een deze verwonderlijke constatering.  Roddelen zou niet slecht voor je zijn, integendeel zelfs. Het zou kunnen helpen bij het verhogen van je zelfvertrouwen. Ook kan het je helpen om een meer kritische blik op je zelf te ontwikkelen.

In de studie moesten de deelnemers nadenken over incidenten waar ze positieve en negatieve roddels vernamen. Vervolgens vulden ze een vragenlijst in over zelf verbetering, zelfpromotie en zelfbescherming over de verkregen roddelinformatie in.

De conclusie was dat vrouwen meer positief kritisch op zichzelf werden. Volgens de wetenschapster Elena Martinescu is de verklaring hiervoor dat vrouwen die negatieve roddels horen meer nadenken over hoe zich zelf hiertegen kunnen beschermen. Dit doen ze omdat ze vrezen dat hen het zelfde lot wacht als het slachtoffer van de roddels. Mannen ervaren in dezelfde situatie meer angst, misschien omdat ze sociale vergelijkingen met concurrenten als een bedreiging ervaren. Negatieve geruchten suggereren dat anderen slechter functioneren of ze wijzen op een slechte sociale omgeving. Al met al zet het zowel mannen als vrouwen aan het denken en hebben ze het gevoel daar weer beter van te worden.

Het zou dus inderdaad prettig zijn, zoals Martinescu suggereert, om in plaats van roddels proberen te stoppen, dat we ze zouden moeten aanvaarden als een natuurlijk deel van je leven. Omdat geruchten helpen kritischer te zijn. De studie werd gepubliceerd in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

Een avondje uit roddelen

Een avondje uit roddelen met vriendinnen? In eerste instantie dacht ik dus dat het niet zo’n goed idee was. Maar na het lezen van de publicatie van dit laatste onderzoek, is het mogelijk best een aanrader. Doe het dan vooral niet over de rug van iemand anders, maar gebruik dat wat je hoort om te spiegelen tegen je zelf. Zorg dat je niet te uitgesproken wordt over anderen, over jezelf mag natuurlijk best. Het is net als bij zelfspot. Je vertelt iets over jezelf, dan kan een ander dat in ieder geval niet als eerste doen. Door zelf het voortouw te nemen, is de lol voor anderen er vaak ook af. Doe dus vooral je voordeel met roddelen en verder niets anders.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.