single gescheiden

Echtscheidingsadvies: wat kunnen we leren van nieuwe BBC First serie The Split

In de nieuwe Britse dramaserie The Split, speelt onze eigen Barry Atsma de rol van echtscheidingsadvocaat Christie Carmichael, die bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Londen werkt. The Split is een verkenning van het moderne huwelijk en laat zien wat echtscheidingen teweeg kunnen brengen. Dit alles door de bril van de Defoes – een familie van vrouwelijke advocaten in het hart van het snelle en emotioneel geladen echtscheidingscircuit van Londen.

Er zijn tal van artikelen beschikbaar over het vinden van liefde, maar eigenlijk weinig over de perfecte manier om een relatie te beëindigen. Ter gelegenheid van de Nederlandse première van The Split bestudeerde BBC Studios* de liefdes- en echtscheidingsgewoonten van consumenten. Aanvullend vroeg BBC First aan de beroemdste echtscheidingsadvocaat van Nederland, Conchita van Rooij, eerste hulp bij echtscheiding.

Liever smartphone dan liefde


Ten eerste is echtscheiding een big business voor de juridische sector. Het scheidingspercentage in Nederland bedraagt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) circa 40%. Uit het onderzoek van BBC Studios naar liefde en relaties blijkt dat meer dan de helft van de mensen het normaal vindt dat een huwelijk eindigt in echtscheiding. Misschien niet verwonderlijk, gezien het feit dat een op de vijf liever hun partner een week zou moeten missen dan een week zonder hun smartphone te moeten leven…

Traditioneler

Volgens dezelfde studie zijn mannen traditioneler dan vrouwen, aangezien bijna de helft (47%) van hen van mening is dat echtgenoten samen moeten blijven voor hun kinderen, vergeleken met ongeveer een derde van de vrouwen (35%). Een grote meerderheid (63%) van de mannen vindt ook dat een liefdespartner cruciaal is voor een bevredigend leven, terwijl de vrouwen iets meer dan de helft (53%) hiervan overtuigd zijn. Mannen zijn echter geen heilige boontjes! Bijna een kwart van de ondervraagde mannen (24%) verwacht dat ze ooit in de verleiding zullen komen van een affaire, tegenover 16% van de vrouwen. De helft van de mannen (49%) gelooft ook dat een open relatie gelukkig en bevredigend kan zijn. Slechts een kwart van de vrouwen is hiervan overtuigd…

How to get away with divorce?

Je leest of hoort zelden over echtscheidingen en hoe ermee om te gaan. Je kunt kijken naar The Split, vanavond op BBC First om 21.00 uur, maar je kunt ook advies inwinnen bij de bekendste echtscheidingsadvocaat in ons land: Conchita van Rooij.

Bij een scheiding moeten belangrijke en soms moeilijke beslissingen genomen worden. Neem daar de tijd voor. Probeer vooral niet alles tegelijk te regelen. Neem er de tijd voor en pak het stap voor stap aan. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet, rust creëert en de scheiding voor jou een zo goed mogelijk resultaat oplevert en je goed verder kan. Hieronder een paar praktische tips.

  1. Ben voorbereid

Weet je al dat je wil gaan scheiden? Zorg ervoor dat je voorbereid bent. Verzamel op voorhand zoveel mogelijk financiële overzichten, boekhoudingen, aankoopbewijzen en opgeslagen communicatie. Dit alles kan je helpen om zo goed mogelijk uit de scheiding te komen. Klinkt zakelijk en hard, maar je zult er achteraf blij om zijn.

  1. Vertel het je partner

Deze stap valt vaak niet mee. Maar het is wel zaak dat je het je partner persoonlijk vertelt. Hoe moeilijk je dat ook vindt. In de eerste aflevering van The Split zien we dat het soms pas laat wordt verteld. In dit geval op kantoor van de advocaat. Ook is belangrijk dat je duidelijk maakt dat de relatie echt over is en dat je wilt scheiden. Ben je hierover tegen je partner niet `klip en klaar` dan kan het zijn dat je partner `ik wil scheiden` niet heeft gehoord of anders heeft opgevat. Als je partner er goed van doordrongen is dat je echt wil gaan scheiden, gun elkaar dan ook de ruimte om de situatie te laten bezinken voordat je de gevolgen van de echtscheiding regelt. Hiermee voorkom je dat je in de haast tekent voor iets wat in jouw nadeel is. Vechten tegen je eigen handtekening is namelijk zeer lastig!

Bonustip: communiceer tijdens de scheiding niet te veel met je (ex)partner – dit kan tegen je gebruikt worden. Geen emotionele e-mailtjes of dronken sms’jes dus! Hou de communicatie feitelijk, laat de rest over aan je advocaat.

  1. Zoek een advocaat die voor je vecht en bij je past

De juiste hulp bij echtscheiding heeft niet alleen te maken met de manier waarop je bent gehuwd en je financiële situatie. Minstens zo belangrijk is de manier waarop en dat deze bij je past. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een mediator of een advocaat. Als je kiest voor mediaton is het belangrijk om op de achtergrond toch een advocaat mee te laten kijken. Immers een advocaat heeft enkel jouw belang voor ogen. Zorg er bovendien voor dat je een advocaat kiest die goed bij je past, voor je vecht en waar jij je goed bij voelt. Het scheelt je kosten en de kans op een beter resultaat is dan groter!

  1. Scheiding aanvragen

Het verzoek tot echtscheiding wordt door je advocaat bij de rechter ingediend. Als je het samen eens bent, kan dat met een gezamenlijk echtscheidingsverzoek. Ben je er niet samen uitgekomen dan doe je een eenzijdig echtscheidingsverzoek. De uitspraak van de rechter over de echtscheiding heet een echtscheidingsbeschikking.

  1. Maak een plan

Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk afspraken. Dat kan lastig zijn omdat je het liefst alles zo snel mogelijk geregeld wil hebben en er vaak emotie bij komt kijken. Als je er niet uitkomt schakel dan snel een goede advocaat in zodat de situatie niet onnodig uit de hand loopt. Deze vecht niet alleen voor jou maar sleept je door de situatie heen. Een goede advocaat, zoals we ook in de serie zien, kan je helpen om de emotie los te trekken van de scheiding.

Want wie gaat er voor de kinderen zorgen, wat is de hoogte van de alimentatie en wie krijgt de bezittingen? Je advocaat bemiddelt hierin namens jou en zorgt voor de beste deal. De advocaten leggen alle afspraken vast in het scheidingsconvenant/ ouderschapsplan. Daarna bekrachtigt de rechter dit in de echtscheidingsbeschikking.

  1. Maak afspraken over de kinderen

Als ouders heb je na de scheiding ook een zorgplicht voor je kinderen. Of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent, je zorgplicht blijft.

De wet verplicht je om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan komen alle afspraken die je maakt over de zorg en – opvoedingstaken van de kinderen en kinderalimentatie. Alles wat met betrekking tot de kinderen relevant is. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Heb je geen ouderschapsplan dan is het zelfs zo dat de echtscheiding door de rechter niet kan worden uitgesproken tenzij je een hele goede reden hebt. Besef ook dat het ouderschapsplan een overeenkomst is en dat je je hieran dient te houden. Ook hier geldt; weet wat je tekent – en dan met name over de kinderalimentatie  –  want, nogmaals, tegen je handtekening is zeer lastig.

Verder is het van belang dat je de kinderen buiten de echtscheidingsperikelen houdt en indien nodig hulpverlening inschakelt. Zorg dat je de kinderen niet de dupe van jullie scheiding maakt!

  1. Naar de rechter én het gemeentehuis

Als jij en je partner overal afspraken over hebben gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank alleen nog maar een formaliteit. De rechter spreekt de echtscheiding uit in een echtscheidingsbeschikking. Je hoeft dan niet meer naar de rechter. Ben je het nog oneens over bepaalde zaken, dan kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan.

Wel is het zaak dat je de echtscheidingsbeschikking – meestal door je advocaat –  binnen zes maanden inschrijft in de registers van de burgerlijke stand. let op ! De echtscheiding is namelijk definitief op het moment dat de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, dus niet wanneer de uitspraak is uitgesproken. Zorg dus dat deze termijn niet wordt overschreden anders verliest de echtscheidingsbeschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand met al haar gevolgen. En dat willen we niet hebben!

  1. De (juridische) kosten voor het aanvragen of verhogen van alimentatie

Niet iedereen weet dat je over het algemeen de kosten die je moet maken om partneralimentatie te krijgen aftrekbaar zijn. Zorg er wel voor dat je advocaat helder en duidelijk aangeeft, bijvoorbeeld op de factuur, welke kosten horen bij de alimentatieprocedure. Overige advocaatkosten zijn niet aftrekbaar.

The Split is iedere maandagavond te zien om 21.00 op de BBC

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.