agressief honger

Echtparen agressiever door te weinig zoetigheid

Volgens de onderzoekers wordt een simpele oorzaak van agressief gedrag tussen echtparen vaak over het hoofd gezien. Onderzoeksleider Brad Bushman legt het doodeenvoudig uit: veel mensen weten dat ze chagrijnig worden als ze honger hebben.

Naalden in voodoopop van echtgenoot

De studie gaat verder dan een beetje chagrijn. Aan 107 werd 21 dagen lang gevraagd om tegen de avond naalden in een voodoopop te steken. De voodoopop moest hun echtgenoot voorstellen. Met de hoeveelheid naalden werd de boosheid gemeten. Ook werd het glucosegehalte van de proefpersonen bijgehouden.

Zelfs in gelukkige relaties

Wat bleek: hoe lager de bloedsuikerspiegel (hoe minder glucose in het bloed) hoe meer naalden de proefpersonen in hun voodoopop-partner staken. Dit gebeurde zelfs bij stellen die tevreden waren over hun relatie.

Schat we moeten praten, neem een Snickers

Volgens de onderzoekers komt de toename van agressie door het feit dat je voor zelfbeheersing energie vraagt van de hersenen. Als er te weinig energie is, kan eerder agressie optreden. De wetenschappers raden aan voor een pittig gesprek met je partner, eerst iets met veel suiker te eten.

Opmerkelijke studie

Edith Feskens, hoogleraar voeding en het metabool syndroom aan de Wageningen Universiteit vindt de studie opmerkelijk. Behalve onder diabetespatiënten is er nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van glucose op agressie.

Agressie bij diabetespatiënten bekend

Bij diabetespatiënten kan een lage glucosewaarde leiden tot agressie. Dat er kennelijk ook een effect is bij niet-patiënten is opmerkelijk, zegt Feskens tegen de Volkskrant. Als het onderzoek goed is uitgevoerd, zijn de uitkomsten zeker interessant.

Bron:

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.