vrouwen seks met elkaar

Echte vriendschap: 10 kenmerken

Waar zou je zijn zonder je beste vriend(in)? Onderzoek toont aan dat vrienden je helpen langer te leven. Maar wat onderscheidt echte vriendschap nou van andere, tijdelijke of oppervlakkige sociale contacten?

Volgens onderzoek beschikken echte vrienden over bepaalde gewoonten waardoor ze meer als familie beschouwd worden. Het zijn deze eigenschappen die kenmerkend zijn voor deze onbeschrijfelijke vriendschapsband. Herken je deze 10 kenmerken in jouw (h)echte vriendschappen?

1. Zelfvertrouwen
Vaak ben je zelf je grootste criticus. Maar echte vrienden peppen je op wanneer we down en out zijn. Ze zijn een natuurlijke boost voor je zelfvertrouwen en slagen erin een beter gevoel over jezelf te geven.

2. Eerlijkheid
Iedereen maakt fouten. Een echte vriend wijst je hierop wanneer dat het geval is, en niet alleen om zijn of haar gelijk te kunnen halen. Wanneer je wordt gewezen op de negatieve dingen, naast de positieve dingen, dan kun je van echte vriendschap spreken. Bij iemand die je nog niet lang kent of bij een oppervlakkige kennis is die eerlijkheid er vaak niet.

3. Aanwezigheid
Het beste cadeau dat een echte vriend(in) kan geven is aandacht en een oprecht luisterend oor. Dat betekent dus dat de smartphone in de handtas of broek blijft zitten tijdens jullie gesprekken.

4. Luisteren
Wanneer iemand bij een heftig gesprek steeds het onderwerp naar zichzelf blijft trekken, dan is dat geen echte vriend(in). De mogelijkheid een open en evenwichtige dialoog te houden, vergroot de kans dat een relatie sterker zal zijn.

5. Steun
In tijden van succes steun bieden, is één ding. Maar echte vriendschap is wanneer je er voor elkaar bent tijdens de pieken maar ook tijdens de dalen.

6. Stress bestrijden
Een echte vriend(in) voelt aan wanneer je stress hebt en helpt je bij het maken van betere beslissingen. Ook al heb je geen raad nodig, zijn of haar aanwezigheid alleen al kan je kalmeren.

7. Ook moeilijk nieuws melden
Wanneer een vriend(in) bedrogen wordt, maar niets in de gaten heeft, is het erg moeilijk om dat nieuws te melden. Een echte vriend(in) doet dit wel, ook al wil die persoon op dat moment het niet horen. Eerlijkheid is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk.

8. Prioriteiten
Huwelijk, carrière, kinderen… Hoe ouder je wordt, hoe drukker je leven is. Maar echte vrienden maken tijd voor elkaar.

9. Vergevingsgezind
Iedereen maakt wel eens een beoordelingsfout op vlak van relaties, maar echte vriendschappen zijn hier tegen bestand. Bij conflicten praten echte vrienden rechtstreeks met elkaar in plaats van te roddelen en de irritaties te laten ontsporen.

10. Betere mensen
Echte vrienden maken dat je een betere versie van jezelf wil zijn. Je vertrouwt deze persoon niet enkel alles toe, maar die persoon is ook een rolmodel voor jou.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.