taboe mannen

Echte man is egoïstich in huishouden

Getrouwde bouwvakkers of truckchauffeurs helpen hun partner minder vaak met poetsen of strijken dan leerkrachten, verplegers en assistent managers. Amerikaanse sociologen zeggen te weten waarom deze groep mannen hun echtgenote minder vaak bijstaan in het huishouden.

Typische mannenbanen

Een studie aan de universiteit van Notre Dame toonde aan dat heren met typische mannenbanen minder huishoudelijk werk verrichten. De onderzoekers aan de Amerikaanse universiteiten van Loyola Marymount en Stanford baseerden zich op twee Amerikaanse studies die liepen vanaf 1965 bij 1.669 middelbare schoolstudenten en stelden hen tijdens hun leven een reeks vragen.

Het werk van een single man heeft niet zo ‘n groot effect op de hoeveelheid huishoudelijk taken dat deze eenling verricht.

Onderzoeker Elizabeth McClintock zegt dat dit onderzoek suggereert dat een baan invloed heeft op huishoudelijk werk door interacties en onderhandelingen tussen samenwonende partners.

Mogelijke theorieën

Volgens de onderzoekers helpen mannen met een vrouwenbaan vaker in het huishouden doordat ze meer gevoel hebben met hun vrouwelijke kant. Samenwerken met heel wat dames maakt ook dat typisch vrouwenwerk stijgt in hun achting, hierdoor zullen ze minder makkelijk het leven van hun echtgenote als makkelijk aanzien. Een andere theorie die de onderzoekers hebben geopperd is dat werken in een vrouwelijke omgeving een man minder aantrekkelijk maakt, hierdoor verschuift de machtsverdeling in een relatie, waardoor hij afhankelijker wordt van zijn vrouw.

Broers en zussen

Vorige maand bleek nog uit onderzoek dat mannen die opgroeien met zussen en geen broers een meer conservatieve kijk hebben op rollenpatronen, zij leren dat huishoudelijke taken typisch werk is voor dames, doordat ze tijdens hun jeugdjaren zien hoe vrouwen alle taken in huis opknappen. Als er meer jongens in het huishouden zijn, dan wordt het werk eerlijker verdeeld en groeien mannen op met een andere kijk op huishoudelijk werk.

Door: Ellen Provoost

Bron: Goed Gevoel

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.