duurzaamheid op reis

Duurzaam hoort ook bij reizen

Er zijn reisorganisaties die veel belang hechten aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu op bestemming. Ook als reiziger kun je jouw bijdrage leveren aan duurzaam reizen. Vaak zijn er eenvoudige dingen die je kunt doen of juist kunt laten om actief mee te werken aan duurzaamheid. Je zorgt er op deze manier ook voor dat je bezoek een nog leukere ervaring wordt.

Duurzaam hoort ook bij reizen

Wanneer je nog veel moois van de wereld wilt zien, ben je vast zuinig op onze aarde. Ben je dat niet dan is op den lange duur het behoud van onze wereldbol nog minder gegarandeerd, dan die vroeger gedacht werd te zijn. Duurzaam zit in alle facetten om ons heen. Zo ook in reizen, om samen nog langer van alle mooie plekken te kunnen genieten. Leun dus niet achterover. Tips van wat je zelf aan duurzaam reizen kunt bijdragen.

1. Gebruik een hervulbare waterfles 

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Elke keer dat jij je waterfles bijvult, scheelt dat weer de aankoop van een plastic flesje, waardoor de hoeveelheid afval beperkt wordt.

 2. Ga bewust om met energie en water

Wanneer je je hotelkamer verlaat, vergeet dan niet de airco en lichten uit te zetten aangezien dit het grootste energieverbruik van een hotel veroorzaakt.

3. Respecteer lokale cultuur en tradities

Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, de geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken. Bedenk dat je te gast bent in een land en respecteer daarom de lokale cultuur en tradities. Zo ook met het nemen van foto’s.

 4. Koop lokale producten en betaal een eerlijke prijs

Stimuleer de lokale economie door in lokale restaurants te eten of souvenirs te kopen. Onderandelen hoort in veel landen tot de cultuur, maar let op met onderhandelen dat je niet tot de bodemprijs gaat.

 5. Laat geen afval achter

In veel landen is zwerfvuil een groot probleem. Neem eigen afval altijd mee. Begraaf bij een langer verblijf in de natuur uitwerpselen zo ver mogelijk van open water. Bewaar lege batterijen en neem deze mee terug naar huis en lever ze daar in.

 6. Doneer voor hele groep

Geef geen pennen, ballonnen en snoepjes, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie.

 7. Kom niet te dicht bij de dieren

Tijdens de safari’s doen de gidsen en chauffeurs hun best om de dieren voorzichtig te naderen. Kom niet te dicht bij en voer ze niet. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is per definitie af te raden.

Bron: Duurzaam op reis met Sawadee

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.