positeve verandering

Durf gewoontes te doorbreken

Begin de week goed met een verandering. Volgens Anja Leinders van Pure Power Vrouwen is er een waslijst aan gewoontes, die je meer slecht doen dan goed. Zij noemt er 37 op. Dat is echt een serieuze lijst. Haar advies om een aantal die jou aanspreken op te pakken en die overboord te gooien. Gewoontes zorgen niet voor balans, maar voor disbalans en ongenoegen.  

Diepgewortelde gewoontes

Ik was geroerd toen ik de lijst zag. Ze komen allemaal binnen. Er zit zoveel herkenning in. Ik kreeg er vochtige ogen van dus ik ben gestopt met lezen. Ik heb mijn bedlampje uit gedaan en ben gaan slapen. Niet met het idee om mijn hoofd in het zand te stoppen als een struisvogel maar om eens echt de tijd te nemen voor deze diepgewortelde gewoontes.

Net als Anja weet ik dat veranderingen niet makkelijk zijn, maar het loslaten van gewoontes is wel een eerste stap naar verandering en zeker één van persoonlijke aard. Wat gewoontes vaak in de weg zitten is het durven leven naar wat je verlangt.  Leef je verlangen.

Ik ga uit de 37 gewoontes er 5 uithalen, die ik voor me zelf heel treffend vind. Het mooie aan de lijst is dat er niet alleen gekeken wordt naar hoe je het nu doet, dat die gewoonte niet goed is, maar er wordt ook een soort voorstel gedaan hoe je daarin een verandering kan bewerkstelligen. Probeer het uit. Kijk wat het effect is, voel of je irritaties of frustraties afnemen. Wanneer jij het voor elkaar krijgt meer in balans te zijn voor jezelf, dan merkt jouw omgeving dat ook. Positieve reacties rondom jou zullen je nog sterker maken in je strijd tegen vastgeroeste gewoontes.

Gewoontes en voorstel tot verandering:

Dingen doen “omdat het zo moet” – Laat je niet leiden door schuldgevoel, maar door je eigen volwassen beslissingen over wat goed is voor jou.

1.Vasthouden aan het verleden – Leef in het moment, met het oog op je doelen en verlangens en laat het verleden los.

Mensen proberen te veranderen – (vooral je partner) Neem mensen volledig voor wie ze zijn. En als het je niet aanstaat, onderneem dan de nodige stappen en verantwoordelijkheid.

2. Strijden – Wanneer je weerstand biedt of vecht tegen wat het leven je aandient, blijft je leven een struggle. Go with the flow en maak de best mogelijke keuze op ieder moment.

Oplossingen uitstellen – Zie de situatie van het probleem onder ogen en handel deze zo snel mogelijk af, zodat ze je geen slapeloze nachten bezorgt.

Alles toelaten van anderen – Ga niet langer om met mensen die je vernederen, je energie wegzuigen of niet fatsoenlijk met je omgaan.

Drama creëren – Hoewel het je aandacht of spanning kan opleveren, laat je niet verleiden om op deze manier negatieve energie in je leven toe te laten.

Doelen stellen die je “zou moeten” bereiken – Stel in de plaats daarvan doelen die je WILT bereiken.

Werk, geld en televisie belangrijker vinden dan de mensen waar je om geeft – Relaties zijn het belangrijkste wat er telt in het leven, al de rest is van secundair belang.

Geld uitgeven om een gemis op te vullen – Onderzoek welke de oorzaak is van je gemis en probeer het niet te compenseren.

Trekken aan dode paarden – Als iets niet werkt, laat het dan voor wat het is en ga verder met de belangrijke dingen in je leven.

Je opjagen in de file – De file lost niet op wanneer jij boos of opgejaagd bent. Je kunt het water van een stroom ook niet voortduwen.

Roddelen – Besef dat roddelen een poging is om macht over anderen te krijgen, om je eigen onzekerheid te camoufleren.

3. Jezelf willen bewijzen – Wees gewoon jezelf en leef volgens jouw levenswaarden.

Mensen manipuleren – Kronkel je niet in allerlei bochten om te krijgen wat je wilt. Als je iets nodig hebt, vraag het dan gewoon.

Doen alvorens na te denken – Je kunt misschien niet altijd je emoties onder controle houden, maar in ieder geval wel je gedrag.

Jezelf wijsmaken dat je te oud bent of dat het te laat is – Dit is enkel een excuus om het niet te proberen.

4. Ja zeggen wanneer je nee bedoelt – Als je NEE zegt tegen een ander, zeg je JA tegen jezelf.

Je laten verleiden om je niet aan je waarden te houden – Richt je leven volledig in rond je waarden.

5.Teveel beloven – Beloof slechts de helft van wat je waar kunt maken, zodat je ruimte hebt om flexibel te zijn.

Anderen toelaten je tijd te verspillen – Laat hen weten dat je het niet waardeert of vermijd deze mensen.

Angst en negatieve gedachten toelaten – Doe alles wat binnen je mogelijkheden ligt om weer gezonde gedachten te creëren. Ze zijn de basis voor een gelukkig leven.

Je agenda propvol plannen – Laat iedere dag ruimte open om te doen waar je je goed bij voelt op dat moment, of gewoon te genieten van het niets doen.

Leven in de toekomst – Het is goed om doelen te stellen, maar geniet evenveel van het proces dan van het resultaat.

Geloven dat je altijd gelijk hebt – Besef dat er vele manieren zijn om naar dingen en situaties te kijken.

Je intuïtie negeren – Vertrouw op je innerlijke wijsheid.

Jezelf isoleren – Leer nieuwe mensen kennen en zie de waarde in van hen in je leven te hebben.

Verveling normaal vinden – Doe iets waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt of zoek naar de schoonheid van het moment.

Jezelf schuldig voelen – Herstel je fouten, vergeef jezelf dat je ze maakte en laat los wat gebeurde.

Je emoties opkroppen – Geef er uiting aan, vraag wat je nodig hebt en zoek hulp wanneer je pijnlijke emoties niet alleen aankunt.

Je gedragen als een controle freak – Wanneer je beseft dat je mensen en situaties probeert te sturen, accepteer dan gewoon wat er is en laat de controle los.

Alle beslissingen aan anderen overlaten – Heb het zelfvertrouwen om zelf dingen in gang te zetten.

Eten om je goed te voelen – Herken welk gemis je probeert op te vullen en stop er meteen mee.

Ruzie maken – Onttrek je op een rustige manier uit de discussie totdat je het conflict op een vreedzame manier kunt oplossen.

Piekeren – Denk rustig kort over een probleem of beslissing na, kom dan uit je hoofd en onderneem actie.

Stilstaan in je ontwikkeling – Blijf constant groeien en leren.

Je ego voorrang geven op je ware IK – Leer het onderscheid kennen tussen de twee en maak eerst keuzes om je ware IK voldoening te geven.

Laat ons horen welke gewoontes jou in de weg zitten bij de manier van leven zoals jij eigenlijk zou willen. Durf gewoontes te doorbreken.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!