daten met klein budget

Durf bij daten jezelf te zijn

Je zult het ongetwijfeld ook wel eens gehoord hebben. Mensen die denken geweldig bij elkaar te passen, maar zodra ze besluiten hun relatie uit te bouwen, hun relatie juist in stort. Waarom? Omdat de een vindt dat de ander niet meer is wie hij was, men vindt elkaar veranderd. Er zijn meer redenen te bedenken waarom het fout gaat bij het 24/7 samen zijn.

Het gaat al fout bij het daten

Mensen die al zolang samen zijn en het besluit genomen hebben om te gaan samenwonen, krijgen opeens angst en gaan zich afvragen of het wel zo’n goed idee is. Ken ik de ander wel goed genoeg, dat is een vraag, maar meer nog, kent de ander mij wel goed genoeg. Waarom doet de ander zo? Als zij mij zou kennen dan zou ze dat niet doen. Hij weet toch dat ik niet van sporten hou, waarom probeert hij mijn steeds over te halen? Er gaat ergens iets fout, als je van een fout mag spreken. En dat gebeurt al tijdens het daten.

Twee mogelijke daders:

1. Het daten op zich

Je hebt de neiging dat wanneer je aan het daten gaat om het beste van jezelf te presenteren. Je bereidt een uitgebreide presentatie  voor alsof je op een sollicitatiegesprek gaat.  Wanneer zij dan 30 minuten te laat komt, zeg je dat het oké is en dat je het begrijpt. Natuurlijk zeg je dat, je wilt niet meteen ruzie. Maar je zet je zelf wel in een hoek, zoals je eigenlijk niet bent. Je geeft nu al toe aan een eigenschap die je eigenlijk vervelend vindt.  Bij daten ben je vooral druk om een andere persoon te vinden die is zoals jij zou willen, maar die ander zal nooit zijn zoals jij wenst.

Dit is te voorkomen

Laat sneller je eigen ik zien. Dit betekent niet dat je heel je hebben en houden op de tafel moet gooien binnen het eerste kwartier. Maar alleen maar over zaken hebben die er niet toe doen, dat voegt niets toe. Wanneer je niet amused bent dat de ander de eerste keer en de tweede keer enz. steeds te laat komt dan moet je dat op een volwassen manier kunnen zeggen. Ben assertiefer dan je gewend bent en durf je kwetsbaar op te stellen. Dit is de basis van intimiteit.

2. Omgaan met problemen

Jij wilt jezelf zijn opdat de ander jou volledig kan begrijpen. Maar de sterkte van een relatie wordt vaak pas duidelijk wanneer je samen met verschillen en problemen moet omgaan.

Los problemen op

Wanneer je niet echt samenwoont is het gemakkelijk om door de afstand conflicten te vermijden. Ben je boos, dan kun je naar huis gaan, met iemand anders gaan praten, jezelf kalmeren, uitvinden hoe het jou niet meer in de weg kan zitten, je hoeft het ook niet meer ter sprake te brengen, je kunt het overcompenseren of gedurende een paar dagen aardiger zijn.

Dit is niet de juiste oplossing. Succes in relaties is gebaseerd op intimiteit, het geeft daarnaast ook de mogelijkheid om te werken aan problemen. Als je ze onder het tapijt veegt, dan worden ze niet alleen niet opgelost, ze kunnen uitgroeien tot landmijnen die op ontploffen staan.  Je leert ook niet samen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een relatie te kunnen opbouwen en volhouden.

Je moet toch op een gegeven moment, en liever vandaag dan morgen, uitspreken wat je dwars zit. Vervolgens moet je dan kijken hoe de ander reageert na het benoemen van de problemen.

Kun je dit gesprek voeren zonder dat het uit de klauwen loopt. Kan de ander luisteren naar wat er te melden is zonder in de verdediging te schieten of agressief te worden? Kan het probleem verholpen worden niet alleen door sorry te zeggen en een knuffel te geven. Hoe dit verloopt geeft de ware kracht van jullie relatie weer.

Daten is het eerste begin van een relatie

Dus terug naar het begin, het daten. Belangrijk is risico te nemen jezelf te blijven in jullie omgang en het risico te nemen problemen te durven aanpakken. Nogmaals, het moet duidelijk zijn dat je eerlijk bent en dat je opmerking geen kritiek. Je bent er op uit het veilige gevoel, de intimiteit en de oplossing van het probleem te bewerkstelligen .

Het gaat er ook niet om hoe groot of klein de problemen zijn, maar dat je in staat bent effectief en met gevoel de problemen samen op te lossen, hoe klein ze ook lijken.

Maak daten wat het hoort te zijn, namelijk uitvinden of de andere persoon jou echt kan accepteren zoals je bent. De sleutel tot een goede date is het risico te durven nemen jezelf te zijn.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.
datingsites vergelijken
By Moniek ·
5 augustus 2021

Dit zijn de meest populaire datingsites op een rijtje in Nederland