daten met klein budget

Durf bij daten jezelf te zijn

Je zult het ongetwijfeld ook wel eens gehoord hebben. Mensen die denken geweldig bij elkaar te passen, maar zodra ze besluiten hun relatie uit te bouwen, hun relatie juist in stort. Waarom? Omdat de een vindt dat de ander niet meer is wie hij was, men vindt elkaar veranderd. Er zijn meer redenen te bedenken waarom het fout gaat bij het 24/7 samen zijn.

Het gaat al fout bij het daten

Mensen die al zolang samen zijn en het besluit genomen hebben om te gaan samenwonen, krijgen opeens angst en gaan zich afvragen of het wel zo’n goed idee is. Ken ik de ander wel goed genoeg, dat is een vraag, maar meer nog, kent de ander mij wel goed genoeg. Waarom doet de ander zo? Als zij mij zou kennen dan zou ze dat niet doen. Hij weet toch dat ik niet van sporten hou, waarom probeert hij mijn steeds over te halen? Er gaat ergens iets fout, als je van een fout mag spreken. En dat gebeurt al tijdens het daten.

Twee mogelijke daders:

1. Het daten op zich

Je hebt de neiging dat wanneer je aan het daten gaat om het beste van jezelf te presenteren. Je bereidt een uitgebreide presentatie  voor alsof je op een sollicitatiegesprek gaat.  Wanneer zij dan 30 minuten te laat komt, zeg je dat het oké is en dat je het begrijpt. Natuurlijk zeg je dat, je wilt niet meteen ruzie. Maar je zet je zelf wel in een hoek, zoals je eigenlijk niet bent. Je geeft nu al toe aan een eigenschap die je eigenlijk vervelend vindt.  Bij daten ben je vooral druk om een andere persoon te vinden die is zoals jij zou willen, maar die ander zal nooit zijn zoals jij wenst.

Dit is te voorkomen

Laat sneller je eigen ik zien. Dit betekent niet dat je heel je hebben en houden op de tafel moet gooien binnen het eerste kwartier. Maar alleen maar over zaken hebben die er niet toe doen, dat voegt niets toe. Wanneer je niet amused bent dat de ander de eerste keer en de tweede keer enz. steeds te laat komt dan moet je dat op een volwassen manier kunnen zeggen. Ben assertiefer dan je gewend bent en durf je kwetsbaar op te stellen. Dit is de basis van intimiteit.

2. Omgaan met problemen

Jij wilt jezelf zijn opdat de ander jou volledig kan begrijpen. Maar de sterkte van een relatie wordt vaak pas duidelijk wanneer je samen met verschillen en problemen moet omgaan.

Los problemen op

Wanneer je niet echt samenwoont is het gemakkelijk om door de afstand conflicten te vermijden. Ben je boos, dan kun je naar huis gaan, met iemand anders gaan praten, jezelf kalmeren, uitvinden hoe het jou niet meer in de weg kan zitten, je hoeft het ook niet meer ter sprake te brengen, je kunt het overcompenseren of gedurende een paar dagen aardiger zijn.

Dit is niet de juiste oplossing. Succes in relaties is gebaseerd op intimiteit, het geeft daarnaast ook de mogelijkheid om te werken aan problemen. Als je ze onder het tapijt veegt, dan worden ze niet alleen niet opgelost, ze kunnen uitgroeien tot landmijnen die op ontploffen staan.  Je leert ook niet samen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een relatie te kunnen opbouwen en volhouden.

Je moet toch op een gegeven moment, en liever vandaag dan morgen, uitspreken wat je dwars zit. Vervolgens moet je dan kijken hoe de ander reageert na het benoemen van de problemen.

Kun je dit gesprek voeren zonder dat het uit de klauwen loopt. Kan de ander luisteren naar wat er te melden is zonder in de verdediging te schieten of agressief te worden? Kan het probleem verholpen worden niet alleen door sorry te zeggen en een knuffel te geven. Hoe dit verloopt geeft de ware kracht van jullie relatie weer.

Daten is het eerste begin van een relatie

Dus terug naar het begin, het daten. Belangrijk is risico te nemen jezelf te blijven in jullie omgang en het risico te nemen problemen te durven aanpakken. Nogmaals, het moet duidelijk zijn dat je eerlijk bent en dat je opmerking geen kritiek. Je bent er op uit het veilige gevoel, de intimiteit en de oplossing van het probleem te bewerkstelligen .

Het gaat er ook niet om hoe groot of klein de problemen zijn, maar dat je in staat bent effectief en met gevoel de problemen samen op te lossen, hoe klein ze ook lijken.

Maak daten wat het hoort te zijn, namelijk uitvinden of de andere persoon jou echt kan accepteren zoals je bent. De sleutel tot een goede date is het risico te durven nemen jezelf te zijn.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam