alcohol gebruik

Dronken worden van verliefdheid

Met het weekend voor de deur heb je misschien afgesproken met vrienden of collega’s om gezellig wat te gaan drinken. Het kan ook zijn dat je dit weekend een eerste date hebt met een onbekende. Allemaal leuke vooruitzichten. Maar hoe ga jij om met alcohol of hoe gaat alcohol om met jou? Hormonen kunnen hierop invloed hebben.

Verliefdheid is als dronken zijn

Wetenschappers ontdekten dat het “knuffelhormoon” oxytocine bij verliefdheid hetzelfde effect op het brein heeft als wanneer je dronken bent. Onderzoekers van de universiteit van Birmingham ontdekten dat het knuffelhormoon oxytocine zowel bij verliefdheid als na de zoveelste gin-tonic hetzelfde euforische “ik kan de wereld aan”-gevoel teweegbrengt. De reactie in de hersenen van verliefde en van dronken mensen is verrassend gelijklopend. Dan hoef je dus niet eens wat te drinken om dronken te zijn. Zal dat even gezellig zijn. Of niet?

Vrolijk, empathisch, maar ook agressief

Het hormoon oxytocine, dat aan proefpersonen werd toegediend in vorm van een spray, zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties en minder angstig zijn. Zowel bij het drinken van een glaasje als bij verliefdheid worden we zelfverzekerder, meer empathisch en meer  open. De keerzijde van de medaille is dat dit door oxytocine opgewekte zelfvertrouwen ook tot negatieve gevoelens kan leiden. Dronken of verliefde mensen kunnen daarom ook arrogant, agressief en jaloers uit de hoek komen.  Minder gezellig dus.

Een glaasje bij de eerste date

Volgens de onderzoekers verklaren deze bevindingen waarom we tijdens een eerste date graag van een glaasje alcohol genieten. Je krijgt zo niet alleen zenuwen en stress beter onder controle, waardoor het gesprek vlotter verloopt. Daarnaast wordt het verliefde gevoel nog eens extra versterkt  door de alcohol. Pas wel op dat je reeds dronken van verliefdheid, niet te dronken wordt door daar te veel drank bovenop te nuttigen

Succesvolle vrouwen drinken steeds meer

Of het nu met de liefde te maken heeft of niet, het blijkt dat juist vrouwen met een succesvolle baan de laatste jaren meer zijn gaan drinken. In tegenstelling met de bevinding dat het gebruik van alcohol over het algemeen genomen verminderd is.  Deze vrouwen blijken gevaarlijk veel te drinken.

Onder ‘gevaarlijk’ verstaat men bij vrouwen meer dan twee consumpties per dag, bij mannen zijn dat er drie. Er wordt zelfs  over een echte risicogroep gesproken. Het wordt gezien als een zorgelijke trend. Vooral dat jonge meisjes bezig zijn met een inhaalbeweging die lieven niet gezien wordt.  Ze drinken ook op steeds jongere leeftijd. En hoe jonger je begint, hoe meer kans op probleemgedrag. Een preventieve aanpak ‘met goede, strenge regels’ lijkt noodzakelijk. De regel NIX18 is zo gek nog niet.

Niet met dorst achter het stuur

Je bent van plan het komende weekend iets leuks te gaan doen. Je hebt ergens afgesproken met andere singles of je hebt je ingeschreven voor een single evenement. Je moet er alleen een end voor rijden. Dat is niet er.  Zorg wel dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Het  is namelijk bekend dat rijden wanneer je teveel alcohol gedronken hebt not done is. Maar wist je dat ook achter het stuur kruipen wanneer je dorstig bent eveneens invloed heeft op je rijgedrag?

Te dorstig even erg als dronken

Rijden zonder voldoende water gedronken te hebben is even gevaarlijk als dronken achter het stuur kruipen. Dat hebben Britse onderzoekers aan de universiteit van Loughborough ontdekt. Ze lieten mannen twee uur rijden in een simulator. De ene keer goed gehydrateerd met 200 milliliter water per uur (ongeveer een glas), de andere keer maar met 25 milliliter water per uur, of vijf kleine slokjes. Uit de test bleek dat de mannen die te weinig dronken dubbel zo veel fouten maakten.

Drink voldoende water

Dat is even erg als rijden onder invloed van alcohol of drugs. Dehydratatie wordt zwaar onderschat, maar kan leiden tot stemmingswisselingen, concentratie- en geheugenproblemen, vermoeidheid en minder alert zijn. Vrouwen moeten zo’n acht glazen per dag drinken (1,6 liter) en mannen tien glazen (2 liter). Drink dus voldoende water om vervolgens een goed glas alcohol te kunnen verdragen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.