alcohol gebruik

Dronken worden van verliefdheid

Met het weekend voor de deur heb je misschien afgesproken met vrienden of collega’s om gezellig wat te gaan drinken. Het kan ook zijn dat je dit weekend een eerste date hebt met een onbekende. Allemaal leuke vooruitzichten. Maar hoe ga jij om met alcohol of hoe gaat alcohol om met jou? Hormonen kunnen hierop invloed hebben.

Verliefdheid is als dronken zijn

Wetenschappers ontdekten dat het “knuffelhormoon” oxytocine bij verliefdheid hetzelfde effect op het brein heeft als wanneer je dronken bent. Onderzoekers van de universiteit van Birmingham ontdekten dat het knuffelhormoon oxytocine zowel bij verliefdheid als na de zoveelste gin-tonic hetzelfde euforische “ik kan de wereld aan”-gevoel teweegbrengt. De reactie in de hersenen van verliefde en van dronken mensen is verrassend gelijklopend. Dan hoef je dus niet eens wat te drinken om dronken te zijn. Zal dat even gezellig zijn. Of niet?

Vrolijk, empathisch, maar ook agressief

Het hormoon oxytocine, dat aan proefpersonen werd toegediend in vorm van een spray, zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties en minder angstig zijn. Zowel bij het drinken van een glaasje als bij verliefdheid worden we zelfverzekerder, meer empathisch en meer  open. De keerzijde van de medaille is dat dit door oxytocine opgewekte zelfvertrouwen ook tot negatieve gevoelens kan leiden. Dronken of verliefde mensen kunnen daarom ook arrogant, agressief en jaloers uit de hoek komen.  Minder gezellig dus.

Een glaasje bij de eerste date

Volgens de onderzoekers verklaren deze bevindingen waarom we tijdens een eerste date graag van een glaasje alcohol genieten. Je krijgt zo niet alleen zenuwen en stress beter onder controle, waardoor het gesprek vlotter verloopt. Daarnaast wordt het verliefde gevoel nog eens extra versterkt  door de alcohol. Pas wel op dat je reeds dronken van verliefdheid, niet te dronken wordt door daar te veel drank bovenop te nuttigen

Succesvolle vrouwen drinken steeds meer

Of het nu met de liefde te maken heeft of niet, het blijkt dat juist vrouwen met een succesvolle baan de laatste jaren meer zijn gaan drinken. In tegenstelling met de bevinding dat het gebruik van alcohol over het algemeen genomen verminderd is.  Deze vrouwen blijken gevaarlijk veel te drinken.

Onder ‘gevaarlijk’ verstaat men bij vrouwen meer dan twee consumpties per dag, bij mannen zijn dat er drie. Er wordt zelfs  over een echte risicogroep gesproken. Het wordt gezien als een zorgelijke trend. Vooral dat jonge meisjes bezig zijn met een inhaalbeweging die lieven niet gezien wordt.  Ze drinken ook op steeds jongere leeftijd. En hoe jonger je begint, hoe meer kans op probleemgedrag. Een preventieve aanpak ‘met goede, strenge regels’ lijkt noodzakelijk. De regel NIX18 is zo gek nog niet.

Niet met dorst achter het stuur

Je bent van plan het komende weekend iets leuks te gaan doen. Je hebt ergens afgesproken met andere singles of je hebt je ingeschreven voor een single evenement. Je moet er alleen een end voor rijden. Dat is niet er.  Zorg wel dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Het  is namelijk bekend dat rijden wanneer je teveel alcohol gedronken hebt not done is. Maar wist je dat ook achter het stuur kruipen wanneer je dorstig bent eveneens invloed heeft op je rijgedrag?

Te dorstig even erg als dronken

Rijden zonder voldoende water gedronken te hebben is even gevaarlijk als dronken achter het stuur kruipen. Dat hebben Britse onderzoekers aan de universiteit van Loughborough ontdekt. Ze lieten mannen twee uur rijden in een simulator. De ene keer goed gehydrateerd met 200 milliliter water per uur (ongeveer een glas), de andere keer maar met 25 milliliter water per uur, of vijf kleine slokjes. Uit de test bleek dat de mannen die te weinig dronken dubbel zo veel fouten maakten.

Drink voldoende water

Dat is even erg als rijden onder invloed van alcohol of drugs. Dehydratatie wordt zwaar onderschat, maar kan leiden tot stemmingswisselingen, concentratie- en geheugenproblemen, vermoeidheid en minder alert zijn. Vrouwen moeten zo’n acht glazen per dag drinken (1,6 liter) en mannen tien glazen (2 liter). Drink dus voldoende water om vervolgens een goed glas alcohol te kunnen verdragen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona

terras
By Moniek ·
1 mei 2021

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé focus voor singles.
seksspeeltjes
By Moniek ·
10 april 2021

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van Nederland gelanceerd, Temple of Love.
By Moniek ·
15 maart 2021

Singles ontmoeten singles tijdens deze Paaswandeling

Ben je single en ben je het beu? De 2e editie van de Hike for Love staat gepland! Op Tweede Paasdag