Driekwart singles gaat met anderen op vakantie

Solo op reis gaan wordt steeds populairder. Maar ook singles gaan het liefst met anderen op vakantie. Van de drie miljoen singles die Nederland telt, blijft slechts een derde thuis. Van de vakantievierende singles trekt het merendeel (driekwart) er het liefst samen met anderen op uit. Dat blijkt uit CBS-cijfers over 2016.

Solo of samen?

Driekwart van de singles vierde zijn of haar vakantie in 2016 met anderen. Dit aandeel schommelde in de jaren daarvoor nog rond de 80 procent. De single gaat de afgelopen tien jaar steeds vaker solo op reis. Maar niet alleen singles trekken er alleen op uit. 2 procent van de soloreizigers heeft een gezin of partner. Dit aandeel is in de afgelopen 15 jaar wel gehalveerd.

Verre reizen geliefd

Nederlandse singles gaan vaker op vakantie naar het buitenland, en bij hen zijn verre reizen meer in trek dan bij gezinnen. In 2016 werd 58 procent van de vakanties van alleenstaanden buiten ons land doorgebracht, tegenover de helft van de vakanties van personen in gezinnen. Dat betekent dan ook dat het vliegtuig een populair vervoersmiddel is. Tijdens 31 procent van de vakanties pakten singles het vliegtuig, tegenover 18 procent van de vakanties van de personen uit de overige huishoudens. Toch blijft de auto het populairst. De auto wordt door singles echter het meest gebruikt om naar het vakantieadres te reizen (51 procent). Dat is wel minder dan hun landgenoten uit meerpersoonshuishoudens, die tijdens 74 procent van de vakanties met de auto op pad gaan.

Stedentrip favoriet bij singles

De stedentrip staat bovenaan het vakantielijstje van de singles. Vooral steden als Parijs, Berlijn en Londen zijn populair. Ze verblijven daarbij meestal in hotels (40 procent). Bij gezinnen is dat 30 procent. Het vakantiehuisje, de tent en de camper zijn populairder onder meerpersoonshuishoudens. Alleenstaanden geven daarnaast meer uit aan vakanties: gemiddeld 592 euro per vakantie. Personen uit meerpersoonshuishoudens geven per persoon gemiddeld 428 euro uit.

Hoe vaak op vakantie?

In 2016 ging 67 procent van de Nederlandse alleenstaanden minstens een keer op vakantie. Dit aandeel ligt lager dan bij Nederlanders in meerpersoonshuishoudens, van wie 82 procent op vakantie ging. Deze percentages zijn al jaren ongeveer hetzelfde. Nederlanders gingen in 2016 samen 35,5 miljoen keer op vakantie. Singles zijn goed voor zo’n 7,5 procent daarvan. Personen die op vakantie gaan (zowel singles als Nederlanders in gezinnen) gaan gemiddeld ruim 2,5 keer.

Bron. CBS / AD

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!