Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
nieuwsgierig online
15 december 2019

Drie vormen van oplichting bij online daten

Nieuwe mensen ontmoeten met daarbij de kans dat je ook je levenspartner tegen het lijf loopt, is niet alleen leuk en spannend, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Zeker wanneer het eerste contact puur online wordt gelegd. Op het moment dat je iemand voor de eerste keer online ontmoet, heb je vrijwel nooit de garantie dat het ook echt dezelfde persoon betreft die op profielfoto’s te zien is. Zelfs het keurmerk Veilig Daten op een website kan die garantie niet volledig geven. Desondanks kan je wel op slag verliefd op zo’n persoon worden. Een menselijke zwakheid waar oplichters handig gebruik van maken. Hieronder omschrijven we drie van de meest voorkomende oplichtingspraktijken op het vlak van internetdaten.

De meerval

De meerval (of in het Engels de ‘catfish’) is een vis die erin gespecialiseerd is om zichzelf goed te vermommen, zodat hij makkelijker zijn prooi kan grijpen. Een meerval op het gebied van daten op het internet is een persoon die zich bewust anders voordoet om aandacht van anderen te kunnen krijgen. In de meeste gevallen gebeurt dat omdat de online meerval geen positief zelfbeeld heeft en zich daarom achter de identiteit van een volledig verzonnen karakter verschuilt. Dat mensen daar heel ver in kunnen gaan blijkt wel uit de reality tv-serie Catfish. In de meeste gevallen zijn online meervallen geen regelrechte oplichters die puur op je geld uit zijn. Het zijn in de regel personen met psychische problemen die via hun vermomming online hun zelfbeeld proberen op te krikken. Daarbij stellen ze alles in het werk om hun cover zo lang mogelijk in stand te houden, door bijvoorbeeld geplande ontmoetingen keer op keer uit te stellen.

De pechvogel

De pechvogel is in principe ook een online meerval, maar dan wel eentje die vooral op je portemonnee uit is. Je komt dit type daters op het internet meestal tegen op sites waar je alleen maar contact met elkaar kunt blijven onderhouden als je elke keer voor veel geld nieuwe credits koopt. De eerste rode vlag op dat soort sites is dat alle vrouwen of mannen die je via dat soort websites aanschrijft altijd reageren. Dat is sowieso erg ongebruikelijk op datingsites. In de praktijk worden de profielen echter door professionele chat-operators beheerd, die erop getraind zijn om je zolang mogelijk aan het lijntje te houden, zodat je telkens weer nieuwe credits koopt om te voorkomen dat het contact wordt onderbroken. Van elk slachtoffer dat aan deze methode ten prooi valt wordt aan de kant van de operators een nauwgezet persoonlijk profiel bijgehouden, zodat de argeloze dater niet merkt dat hij of zij op één dag soms met meerdere verschillende operators chat. Wil je uiteindelijk met je date afspreken voor een ontmoeting? Dan blijkt deze een ware pechvogel te zijn. Met een eindeloze reeks aan smoezen (auto kapot, familielid ziek of overleden, vakantieplannen, etc.) wordt een daadwerkelijke ontmoeting elke keer weer op de lange baan geschoven, waardoor je de persoon op de profielfoto uiteindelijk nooit echt zal ontmoeten.

De geduldige hengelaar

De oplichtingsmethode van de geduldige hengelaar is vooral in Rusland en omliggende gebieden populair. Via een legitieme datingsite kom je in contact met een buitenlandse dame of heer die je meteen al bij het eerste online contact zijn of haar rechtstreekse e-mailadres geeft, omdat dat ‘makkelijker en goedkoper’ voor jullie beiden zou zijn. Wanneer eenmaal rechtstreeks contact is ontstaan, zal de oplichter al zijn of haar charmes in de strijd gooien om je verliefd te maken. Daar wordt soms zelfs uitgebreid de tijd voor genomen. Als je na een paar weken of maanden aangeeft dat je de ander graag in levende lijve zou willen ontmoeten, dan laat de dame of heer aan de andere kant van de lijn je weten dat hij of zij geen geld voor een vliegticket heeft. Of je dat dus alsjeblieft even naar hem of haar over kunt maken. Bij voorkeur via Moneygram, Western Union of Bitcoins. Je geld wordt weliswaar succesvol geïncasseerd, maar het vliegticket wordt er nooit van gekocht zodat je de dame of heer in kwestie dus ook nooit zal ontmoeten.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Singles nu vaker op vervolgdate

Veel meer dates krijgen een vervolg doordat er vaker echte connecties...

Tips voor online speeddaten

Alles is anders in deze corona tijden, ook daten en speeddaten....

Datingsite e-Matching komt met videochat voor first dates

Face-to-face afspreken zit er voorlopig nog niet in, daarom heeft datingsite...

Coronaproof daten: 5 tips!

Liefde vinden tijdens deze crisis vergt simpelweg wat creativiteit. Dus mocht...

Daten en singles ontmoeten in tijden van corona: ‘Spreek niet fysiek af’

Op datingssites zoals Happn en The Inner Circle wordt flink geswipet, maar daar blijft het...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie