nieuwsgierig online

Drie vormen van oplichting bij online daten

Nieuwe mensen ontmoeten met daarbij de kans dat je ook je levenspartner tegen het lijf loopt, is niet alleen leuk en spannend, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Zeker wanneer het eerste contact puur online wordt gelegd. Op het moment dat je iemand voor de eerste keer online ontmoet, heb je vrijwel nooit de garantie dat het ook echt dezelfde persoon betreft die op profielfoto’s te zien is. Zelfs het keurmerk Veilig Daten op een website kan die garantie niet volledig geven. Desondanks kan je wel op slag verliefd op zo’n persoon worden. Een menselijke zwakheid waar oplichters handig gebruik van maken. Hieronder omschrijven we drie van de meest voorkomende oplichtingspraktijken op het vlak van internetdaten.

De meerval

De meerval (of in het Engels de ‘catfish’) is een vis die erin gespecialiseerd is om zichzelf goed te vermommen, zodat hij makkelijker zijn prooi kan grijpen. Een meerval op het gebied van daten op het internet is een persoon die zich bewust anders voordoet om aandacht van anderen te kunnen krijgen. In de meeste gevallen gebeurt dat omdat de online meerval geen positief zelfbeeld heeft en zich daarom achter de identiteit van een volledig verzonnen karakter verschuilt. Dat mensen daar heel ver in kunnen gaan blijkt wel uit de reality tv-serie Catfish. In de meeste gevallen zijn online meervallen geen regelrechte oplichters die puur op je geld uit zijn. Het zijn in de regel personen met psychische problemen die via hun vermomming online hun zelfbeeld proberen op te krikken. Daarbij stellen ze alles in het werk om hun cover zo lang mogelijk in stand te houden, door bijvoorbeeld geplande ontmoetingen keer op keer uit te stellen.

De pechvogel

De pechvogel is in principe ook een online meerval, maar dan wel eentje die vooral op je portemonnee uit is. Je komt dit type daters op het internet meestal tegen op sites waar je alleen maar contact met elkaar kunt blijven onderhouden als je elke keer voor veel geld nieuwe credits koopt. De eerste rode vlag op dat soort sites is dat alle vrouwen of mannen die je via dat soort websites aanschrijft altijd reageren. Dat is sowieso erg ongebruikelijk op datingsites. In de praktijk worden de profielen echter door professionele chat-operators beheerd, die erop getraind zijn om je zolang mogelijk aan het lijntje te houden, zodat je telkens weer nieuwe credits koopt om te voorkomen dat het contact wordt onderbroken. Van elk slachtoffer dat aan deze methode ten prooi valt wordt aan de kant van de operators een nauwgezet persoonlijk profiel bijgehouden, zodat de argeloze dater niet merkt dat hij of zij op één dag soms met meerdere verschillende operators chat. Wil je uiteindelijk met je date afspreken voor een ontmoeting? Dan blijkt deze een ware pechvogel te zijn. Met een eindeloze reeks aan smoezen (auto kapot, familielid ziek of overleden, vakantieplannen, etc.) wordt een daadwerkelijke ontmoeting elke keer weer op de lange baan geschoven, waardoor je de persoon op de profielfoto uiteindelijk nooit echt zal ontmoeten.

De geduldige hengelaar

De oplichtingsmethode van de geduldige hengelaar is vooral in Rusland en omliggende gebieden populair. Via een legitieme datingsite kom je in contact met een buitenlandse dame of heer die je meteen al bij het eerste online contact zijn of haar rechtstreekse e-mailadres geeft, omdat dat ‘makkelijker en goedkoper’ voor jullie beiden zou zijn. Wanneer eenmaal rechtstreeks contact is ontstaan, zal de oplichter al zijn of haar charmes in de strijd gooien om je verliefd te maken. Daar wordt soms zelfs uitgebreid de tijd voor genomen. Als je na een paar weken of maanden aangeeft dat je de ander graag in levende lijve zou willen ontmoeten, dan laat de dame of heer aan de andere kant van de lijn je weten dat hij of zij geen geld voor een vliegticket heeft. Of je dat dus alsjeblieft even naar hem of haar over kunt maken. Bij voorkeur via Moneygram, Western Union of Bitcoins. Je geld wordt weliswaar succesvol geïncasseerd, maar het vliegticket wordt er nooit van gekocht zodat je de dame of heer in kwestie dus ook nooit zal ontmoeten.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam