ouderen hulp

Drie essentiële relatie tips van ouderen

Wijsheid komt met de jaren zeggen ze en wat relaties betreft zou dat zomaar eens waar kunnen zijn. Diep respect voor de gelukkige echtparen die hun gouden bruiloft al achter de rug hebben. Maar wat is hun geheim? Meer dan 50 jaar samen, dat is nogal wat zonder elkaar constant in de haren te vliegen. Daarom drie tips van mensen die weten waar ze over praten.

Relatie advies van ouderen

Heb je zo je twijfels om relatie advies aan te nemen van de oudere generatie? Bedenk dan dat de koppels die aan het woord komen mogelijk al langer bezig zijn met het oplossen van relatiefrustraties dan jij geboren bent ;-). Doe er je voordeel mee en probeer er iets van te leren.

1. Praten op het juiste moment
Als iets je irriteert, heb je de neiging om dat er meteen in al je boosheid uit te gooien. Geen goed idee, volgens de ervaringsdeskundigen. Wacht beter op een moment dat je zelf gekalmeerd bent, en waarop je denkt dat het een ideaal tijdstip is voor je partner om erover te praten. Leona (67): “Ik ben een avondmens, mijn man is een ochtendmens. Om belangrijke dingen uit te praten kiezen we een tijdstip net na het werk, als gulden middenweg tussen ons beider piekmomenten. Het lijkt een kleine, simpele verandering, maar het is bijzonder efficiënt. Sinds we die beslissing namen, maken we veel minder ruzie.”

2. Laat elkaar een tijdje met rust
Het is typisch vrouwelijk om een ruzie eerst te moeten uitpraten voor je naar bed wil gaan. Niet kunnen slapen omdat er nog een ruzie boven jullie hoofd hangt die dan toch nog eerst uitgepraat moet worden, wie herkent het niet? Toch is het verstandiger om er een tijdje (of nachtje) te laten overgaan. “Ik heb een erg opvliegend temperament,” legt Jack (70). “Ik weet intussen dat ik vreselijke dingen kan zeggen als ik boos ben, waar ik dan daarna heel veel spijt van heb. Als we ruzie hebben ga ik naar buiten, wat wandelen of een beetje prutsen in de garage, tot ik ben afgekoeld. Pas als ik helemaal rustig ben, praten we het uit.”

3. Eet!
Het klinkt héél onnozel, maar een erg praktische tip die vele van de lang getrouwde stellen meegeven: eet een hapje in het heetst van de strijd. Ruzies lopen het ergst uit de hand als één van beide partijen honger heeft. Een broodje voor je de ruzie verderzet kan wonderen doen. Het lijkt absurd, maar de “ervaren” koppels drukken ons op het hart dat het behoorlijk efficiënt is. Gloria (73): “Misschien is het door een lage bloeddruk of vermoeidheid dat je met honger feller ruziemaakt. Maar ik merkte ook al dat een meningsverschil sneller opgelost raakt met een volle maag.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.