zorg goede relatie
5 January 2016

Draag zorg voor een goede relatie

Wil je in vorm komen, dan moet je daaraan met regelmaat werken. Wil je een relatie goed houden, dan moet je daar wat werk voor verzetten. Denk je na het behalen van een vorm, dat je op je lauweren kunt rust? Dan heb je het mis, dan raak je uit vorm. Het zelfde geldt voor relaties. Voel je je prima in een relatie, dan kun je niet alleen maar ontspannen, want een relatie kan altijd uit zijn vorm geraken. Een goede relatie vraagt om zorg.

Neem jouw deel voor je rekening

In een relatie ben je met zijn tweeën. Van de ander weet je niet wat die zal doen, dus is het belangrijk gewoon jouw steentje bij te dragen. Zeg tegen je zelf dat alles wat jij kunt doen, dat dat jouw deel is. Het deel van jouw partner, dat is van die ander, dat kun jij niet doen. Het is een goed uitgangspunt om alles wat mogelijk is te doen voor een goede en gezonde relatie. Een groot deel gebeurt  door verbonden. Binnen relaties vaak via romantiek.

Relatie is als kleine onderneming

Je kunt een relatie vergelijken met een kleine onderneming. Wanneer je psychologisch nadenkt over deze kleine organisatie, dan kun je bedenken dat het kan groeien of kan stoppen te bestaan. Wanneer er niks gebeurt, dan sta je stil, dan staat een relatie stil. We moeten een relatie voeden, we moeten er aan werken, we moeten tijd samen doorbrengen. Er zijn veel dingen die we kunnen doen. We moeten de relatie in ieder geval tot een prioriteit maken.

Voorkom dat relatie sterft

Wat gaan we vandaag doen aan onze relatie? Wat doen we deze week? Wat doen we dit jaar om ervoor te zorgen dat deze relatie de tijd krijgt die het nodig heeft om het goed te houden? Vaak is de reden waarom relaties wankelen dat één van de twee mensen hun relatie niet meer als hoogste prioriteit ziet en richt zich op andere dingen. Andere mensen, andere activiteiten, andere belangen. Op dat moment begint de relatie te sterven.

Draag zorg voor een goede relatie

Laten we onze hersenen inprenten dat we moeten werken aan de relatie en dat we het niet voor lief moeten nemen. Het vergt inspanning en zal altijd inspanning blijven kosten, totdat de relatie stopt. Dus wat kunnen we doen om dat gezonde relatie te onderhouden? Wat er concreet kunnen we doen om relaties te werken? We moeten drie dingen doen:

1. Maak relatie tot een prioriteit

Tussen alle drukte en tijd is het goed tijd voor elkaar te nemen. Wanneer je extra moeite doet, met het ook mogelijk zijn eens een weekend of een weekje samen weg te gaan. Het is zeer gezond in een relatie om weg te kunnen uit de normale gang van zaken en tijd door te brengen met alleen onze partner. Paul de Leeuw blijkt elk jaar een vakantie samen met zijn partner te ondernemen. Ze gaan dan zo’n 10 dagen samen weg zonder kinderen. Het is hun geheim achter hun 20 jaar samen zijn.

Ook al is het iets lastiger te regelen wanneer je kinderen hebt, dan is het toch de moeite je hiervoor in te zetten. Het is een zeer gezonde keuze, omdat kinderen profiteren wanneer hun ouders het goed doen. Ze willen liefde voelen tussen hun ouders en in het gezin.

2. Wees aardig voor je partner

Een tweede belangrijke rol in het handhaven van een gezonde relatie is aardig en vriendelijk zijn met en tegen elkaar. Koppels kunnen samen tijd doorbrengen, maar als ze vechten en ruzie hebben, zal de relatie niet gedijen. Natuurlijk kan het moeilijk zijn in een relatie te blijven waarin wel het een en ander gebeurt is. Wanneer dit niet uitgepraat wordt, kan het nooit beter worden.

Praten, soms met een derde erbij, kan de lucht klaren. Dit kan alleen als de situatie rustig is. In een discussie valt er niks te winnen, voor niemand. Zorg dat je beiden kalm bent en dat je beiden naar elkaar gaat luisteren.  Het is nodig dat je allebei eerlijk wilt zijn, anders haalt het niks uit.

3. Onderneem  gemeenschappelijke activiteiten

Wanneer mensen aan een relatie beginnen, dan zijn er waarschijnlijk dingen die je graag samen doet. Na verloop van tijd kun je zover uit elkaar groeien dat je niet langer gemeenschappelijke belangen hebt. Wanneer je wilt dat er weer vorm komt in jullie relatie moet je gaan proberen weer activiteiten samen te gaan op te pakken. Ontdek opnieuw wat je allebei leuk vindt, zodat de tijd die je samen doorbrengt vrolijk is en de relatie versterkt. Je moet geluk voelen en trots zijn op je partner, dat maakt een relatie gezond.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Met deze tips heb je geen ongemakkelijke telefoonseks

Tinderdates zitten er nauwelijks in en met iemand mee naar huis...

Seks op de eerste date? Zo denken singles erover!

Sinds corona hebben we tijd zat om te swipen op Tinder...

Deze dingen geven maximale kopzorgen en vakantiestress

Op vakantie gaan moet vooral leuk zijn, maar brengt nog behoorlijk...

De happy versus de unhappy single

Geloof jij in de happy single of ben je juist van...

Nieuwe relatie? Deze regel maakt de kans op succes aanzienlijk groter!

Hopeloos verliefd? Dan wil je niks liever dan zo veel en...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

advertentie