valentijn schrijven

Doorbreek je praatpatroon met “Meer dan lekker weer”

Zeg eens eerlijk, waar praat jij over tijdens een eerste date? Je begint vast met het weer en daarna gaat het meestal over familie, ex-partners, je zoektocht naar een partner en je dagelijkse bezigheden. Daar moet verandering in komen vindt journaliste Hester Schoppert. Daarom schreef zij het boek: ‘Méér dan lekker weer!’

Hester: “Het begon met een vriendin die aan het internetdaten was en verzuchtte: ‘Waar moet ik het nu weer over hebben?’ Vervolgens kwam deze zin terug bij actrice Halina Reijn die iedere dag twee uur met haar collega’s in de bus zat naar een voorstelling. En ook ikzelf dacht het na een vriendinnenweekend waar we het alleen maar gehad hadden over de kinderen, partner (of het ontbreken van een metgezel) en ons werk. Het is niet dat je geen ander onderwerp weet, maar je zit vast in praatpatronen. Met de een bespreek je altijd dit en met de ander altijd dat. Het werd tijd om eens buiten die kaders gesprekken te gaan voeren.”

Zo ontstond ‘Méér dan lekker weer!’. Het boek staat garant voor uren praatplezier. Het is opgedeeld in drie hoofdstukken: koetjes & kalfjes, een beetje meer pit en de diepte in. Bij ieder hoofdstuk komen 25 onderwerpen aan bod over de meest uiteenlopende zaken. Van luchtige onderwerpen als (hoe kan het ook anders) het weer, tot zwaardere zaken als waarden & normen, talenten en emoties. In totaal hebben 34 bekende Nederlands mee gepraat. Het zijn korte, lekker leesbare interviews met onder andere Giel Beelen, Femke Halsema, Jeroen van Koningsbrugge en Tanja Jess.

De gesprekken met deze bekende Nederlanders bieden ook weer stof tot gesprek. Zo vertelt presentatrice Vivienne van den Assum dat ze kritisch en zuinig met geld omgaat, Andries Knevel heeft onenigheid met zijn vrouw over het huishouden en Jaap Jongbloed heeft de neiging om stiltes op te willen vullen.

Hester: “Na het schrijven van het boek ben ik me nog meer gaan verdiepen in het onderwerp communicatie. Veel mensen gaven aan baat gehad te hebben bij het boek. Zo vertelde iemand mij dat hij het boek altijd mee neemt naar verjaardagen. Het boek is een vrijbrief om een heel andere vraag te stellen dan dat je gebruikelijk zou doen. Hierdoor ontstaan nieuwe en verrassende gesprekken.

Het boek smaakte naar meer en dus ben ik me gaan verdiepen in het fenomeen ‘gesprek’. We doen het allemaal, iedere dag, maar waarom kun je met de één wel lekker kletsen en loopt een praatje met iemand anders heel stroef en moeizaam? Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen als het om praten gaat en welk type prater ben je of zou je willen zijn? Nu is er ook de workshop Méér dan lekker weer! – inspiratie voor een goed gesprek. Deze training duurt ongeveer drie uur en bestaat uit een mix van theorie en oefeningen. Er kunnen maximaal 20 mensen aan één workshop deelnemen. Ook verzorg ik lezingen voor grotere groepen van ruim een uur: Méér dan lekker weer! – tien tips voor een goed gesprek. Tot dusver krijg ik alleen maar lovende reacties en dat doet me natuurlijk enorm goed. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn steentje bij kan dragen op ‘praat-gebied’.”

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar het boek van Hester of ken je iemand die je blij kunt maken met ‘Méér dan lekker weer!’, dan kun je het boek bestellen via Uitgeverij Maan voor maar €9,95. 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam