Emotioneel worden omdat je haar niet goed wil vallen, of boos worden omdat de rollen wc papier niet aangevuld zijn door de laatste verbruiker. Er is  altijd wel iets, om je over op te winden of van uit je doen te geraken.  Mannen blijken dat niet te hebben, dus die worden hier gek van. Maar vrouwen het is niet alleen maar kommer en wel. Deze typische vrouwelijke wisselingen van stemming leveren evolutionaire voordelen op.

Hormoonschommelingen leveren voordelen

In tegenstelling tot mannen schommelen de hormoonverhoudingen bij vrouwen voortdurend. Dit is zo bij de verschillende stadia van vruchtbaarheid, maar ook tijdens de maandelijkse cyclus. We kunnen er op schelden, maar deze schommelingen van hormonen leveren allerlei praktische voordelen op.

Stemmingswisseling basis voor overlevingskracht

Hormonale fluctuaties zorgen voor een bepaalde gevoeligheid, die vrouwen in staat stelt om empathisch en intuïtief te zijn. Het maakt ze flexibel in de omgang met partners en kinderen, en vormt evolutionair gezien zelfs een natuurlijke overlevingskracht. Alvast een goed basisargument om in de strijd te gooien na een beschamend aanstellerige hormonale uitbarsting. Het levert ook  nog andere leuke extraatjes op.

Vrouwen zijn betere zoekers

De kans is groot dat een vrouw, en zéker een moeder,  makkelijker dingen terugvindt dan een doorsnee man. Logisch wel, want vrouwen die mama worden, krijgen een hoger oestrogeengehalte dat ervoor zorgt dat ze hun baby’s willen beschermen. Ooit heeft zich dat vertaald in het makkelijk vinden van voedsel om voor hun kinderen te zorgen. Een evolutionair voordeel waar we de graantjes nog steeds van worden mee gepikt.

Humeurigheid ten top

De hoogtijdagen van humeurigheid, dat blijken de dagen vlak voor de menstruatie. Beter bekend als premenstrueel syndroom (PMS), dat per vrouw een enorm verschil kan maken.

De frontale hersenkwabben zijn verantwoordelijk voor het deel van onze hersenen dat instaat voor emoties. Deze kwabben hebben een grote hoeveelheid serotonine nodig, en laat dat nu net het element zijn waar het vrouwen aan ontbreekt vlak vóór de ongesteldheid. Dit zorgt ervoor dat vrouwen zich druk kunnen maken over dingen die normaal gezien niets te betekenen hebben. Oestrogeen zorgt ervoor dat er makkelijker met dit soort emoties kan worden omgegaan, maar ook dat niveau daalt vlak voor de menstruatie.

Is er dan toch nog een voordeel? Doordat je op de hoogte bent van hoe het werkt, kun je makkelijker relativeren. Kruis de dagen voor je menstruatie aan in je agenda, zodat je gewaarschuwd bent voor mogelijke extra gevoeligheid. In deze periode draait je intuïtie op scherp dus maak daar optimaal gebruik van.

Geen paniek of reden tot relatiecrisis

Een impulsieve paniekaanval daar kun je zeker van schrikken. Zeker als je dingen denkt van “Had ik maar een andere man” of “Mijn vriendje is normaal gesproken oké, maar ik denk toch dat ik op zoek moet naar een betere”. Wanneer je door berekening kunt achterhalen of dit soort gedachten komt tijdens de eisprong, dan hoef je er niet zo van te schrikken. Onze vruchtbaarheid is op dat moment het hoogst en als reactie daarop gaan we op zoek naar de beste partij om een kind mee te maken.

Dominante “alpha-mannetjes” zijn meer in trek op dat moment bij vrouwen omdat die het te nog te baren kind goed kunnen beschermen. Willen flirten met zo’n macho-man? Daar moet je niet van schrikken en het hoeft geen paniek of reden tot een relatiecrisis te zijn. Vrouwen die zich op deze momenten kunnen bedwingen, beseffen dat ze over een week weer wel gewoon blij zijn met hun eigen manen dat hun vriendje meer dan oké is. Misschien wat minder stoer, maar dat is ook wel veilig tegen al die andere vrouwen met hun bewegende hormonen.