beauty oranje wk

Dit zegt de wetenschap over nymfomane vrouwen

Nu een nieuwe trailer voor de film ‘Nymphomaniac’ van regisseur Lars von Trier zich op internet verspreidt als een lopend vuurtje, wordt ook de interesse voor het fenomeen nymfomanie aangewakkerd. De wetenschap kan al wel iets vertellen over manzieke vrouwen.

Vrouwenziekte

Het eerste grootschalige onderzoek naar de ‘vrouwenziekte’ was ‘Nymphomania, or a Dissertation Concerning the Furor Uterinus’ (1775), oorspronkelijk geschreven door de Franse dokter M.D.T Bienville. Volgens zijn theorie lag het delicate zenuwstelsel van de vrouw aan de basis van wat nymfomanie wordt genoemd. Vrouwen die te veel chocolade aten, onzuivere gedachten koesterden, seksueel getinte verhalen lazen of masturbeerden, stelden zich bloot aan de aandoening.

De gedachte dat de vrouwelijke genitaliën verantwoordelijk waren voor zowel fysieke als mentale stoornissen domineerde de door mannen gemonopoliseerde geneeskunde. Vrouwen die de diagnose nymfomanie kregen, moesten aderlatingen ondergaan om het evenwicht in het lichaam te herstellen. Wie dan niet genezen verklaard werd, belandde in een gekkenhuis of in de prostitutie. Hevige lustgevoelens werden, zeker bij vrouwen, gezien als een stoornis.

Manziek

De zoektocht naar de oorzaak van nymfomanie bracht wetenschappers tot allerhande hypotheses. Van zwelling in de hersenen en misvormde hoofden tot geïrriteerde geslachtsorganen en te grote clitorissen. Los van het fysieke, werd echter vooral gekeken naar de morele kant van het verhaal. Het gebrek aan wilskracht stond centraal in de ziekte. De theorie van Bienville werd lang gezien als basis en bracht dokters zelfs zover dat ze mentale stoornissen probeerden te genezen door baarmoeders en eierstokken te verwijderen.

De ontwikkeling van specialisaties als gynaecologie, psychiatrie en neurologie in de loop van de 19de eeuw bracht een wedloop op gang voor het verklaren van vrouwenziektes. Nymfomanie ontsnapte echter aan een heldere definitie, ondanks verwoede pogingen om de symptomen in vakjes te stoppen aan de hand van ‘waterdichte’ wetenschappelijke principes.

Hersenen

Nymfomane vrouwen werden na hun dood uitvoerig onderzocht op de autopsietafel, maar neurologen konden geen opvallende afwijkingen vinden in hun hersenen. Ook psychiaters klampten zich vast aan een link tussen nymfomanie, de hersenen en het zenuwstelsel. Het genezen van mentale stoornissen stond ook toen al hoog op de agenda. Kranzinnigen moesten niet langer opgesloten worden in kelders of op zolders, maar werden ondergebracht in instellingen.

Veel van de theorieën werden bovendien mee gevormd door vrouwen zelf. Gynaecologen moesten zich namelijk tot redelijk laat in de 19de eeuw baseren op getuigenissen en onderzoeken van zedig aangeklede patiënten. Het speculum werd pas in het midden van die eeuw geïntroduceerd en botste op veel kritiek. Men vreesde zelfs dat het inbrengen ervan nymfomanie kon verzoorzaken.

Tegenstrijd

De concurrentiestrijd tussen de verschillende medische disciplines zorgde voor veel tegenstrijd in het verklaren van de zogenaamde vrouwenziektes. Tot op vandaag is het laatste woord nog niet gevallen over seksverslavingen. De mannelijke tegenhanger van nymfomanie wordt satyriasis genoemd. Omdat de seksdrift van de man altijd al als heviger gezien werd, dachten artsen dat de aandoening veel minder frequent was én minder ernstig als hyperseksualiteit bij vrouwen.

Compulsief seksueel gedrag

Anno 2013 is de term nymfomanie achterhaald en vervangen door compulsief seksueel gedrag. De aandoening leidt tot risicovolle daden met een nefaste impact op de gezondheid, carrière en relaties. De onderliggende oorzaak wordt ook vandaag nog bestempeld als onbekend. Het valt officieel onder de categorie mentale en emotionele stoornissen. Tot de invloedrijke factoren behoren leefomgeving, genetica en persoonlijke gebeurtenissen. Ook een verstoorde chemische balans in de hersenen behoort (nog steeds) tot de mogelijke boosdoeners.

Behandeling

Onder de symptomen vallen onder meer concentratieproblemen, schaamte- en schuldgevoelens, herhaaldelijk oncontroleerbaar seksueel gedrag en ongewenste, obsessieve gedachten. Nymfomane vrouwen en hyperseksuele mannen worden tegenwoordig behandeld met een combinatie van psychotherapie en antipsychotische medicatie of antidepressiva.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.