gelukkig zijn alleen

Dit is waarom singles niet zielig zijn

Ontvang jij geregeld meelijwekkende blikken van vrienden, familieleden of collega’s omdat ze het zo sneu voor je vinden dat je nog altijd al single door het leven gaat? Misschien moet je ze dit stukje dan even terloops laten lezen. Uit onderzoek van American Psychological Association (APA) blijkt dat alleenstaanden vaak positief in het leven staan en op psychologisch vlak meer groei en ontwikkeling doormaken dan getrouwde mensen.

De single mist heel wat

Misschien ben je er wel eentje, die man of vrouw die maar niet aan een partner komt. Ondanks verwoede koppelpogingen van vrienden, hulp bij het invullen van een datingprofiel en de uiteindelijke meester-tip om dan toch maar eens iets minder kritisch te zijn. Want ja, je mist toch heel veel als je alleen door het leven gaat. Of toch niet?

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Dat we toch allemaal massaal denken dat een gekoppeld mens gelukkiger is en zelfs gezonder dan iemand die alleen leeft, komt volgens onderzoekster Bella DePaulo niet alleen door de dwingende standaard in bijvoorbeeld Hollywood films. Ook wetenschappers komen met verkeerde interpretaties en voeren onderzoeken uit met een foutieve insteek.

Onderzoek

DePaulo, zelf overtuigd vrijgezel, zocht naar bestaande artikelen en onderzoeken uit de afgelopen dertig jaar. Allereerst viel al op dat er tienduizenden resultaten naar boven kwamen met de zoekterm “getrouwd”. De opbrengst met de term “nooit getrouwd” was slechts 814. Van die beperkte oogst was een klein aantal er op gericht daadwerkelijk meer te leren over alleenstaande mensen. In het merendeel van de onderzoeken waren de singles slechts een controlegroep in studies die waren opgezet om meer te leren over het huwelijk.

Appels met peren

Veel onderzoek naar de huwelijkse staat vergelijkt mensen die op dat moment getrouwd zijn met mensen die dat niet zijn. Als vervolgens de mensen met een ring om hun vinger er positiever uitkomen is de conclusie snel getrokken. Kijk, trouwen is beter voor de mens. Probleem is dat in veel studies de gescheiden mensen werden weggelaten uit de “getrouwd” onderzoeksgroep. En regelmatig zelfs werden toegevoegd bij de alleenstaandenclub. Om daadwerkelijk te kunnen claimen dat trouwen mensen gelukkiger maakt, moet je alle mensen die ooit getrouwd zijn vergelijken met diegenen die dat nooit zijn geweest. Veel onderzoek wijst uit dat gescheiden mensen slechter af zijn dan de mensen die gewoon alleen bleven.

Trouwen of single blijven

Een ander probleem is dat mensen zelf kiezen om te trouwen. “We kunnen geen experimenten doen waarin we de ene groep laten trouwen en de ander niet. Misschien zijn de mensen die trouwen gewoon heel andere types dan diegenen die single blijven’, zegt DePaulo.

Alleen en gelukkig

Volgens DePaulo zijn onze ideeën over het vrijgezellenbestaan gevormd door een huwelijksideologie. Een bril die ons vooral doet zien wat singles niet hebben, namelijk een partner, dan naar wat ze wel hebben. Kijk je naar het laatste dan vind je een aantal verfrissende resultaten. Singles hebben vaak meer contact met vrienden, broers en zussen, buren en ouders. Ze doen vaker vrijwilligerswerk. Singles investeren niet alleen in die ene ware, maar in verschillende sociale contacten. Ze zijn daardoor minder afhankelijk van één persoon om aan hun emotioneel gerief te komen.

Single senioren

Ook de single- senioren komen niet per se slecht uit de verf. In een onderzoek naar tienduizend 70+ vrouwen in Australië bleek de levenslang alleenstaande zonder kinderen het gezondst.

Singles leven meer autonoom

Dat de energie die alleenstaanden in hun carrière steken een manier is om de eenzame tijd door te komen totdat de geschikte levenspartner is gevonden, verwijst DePaulo ook naar het rijk der fabelen. Uit een langlopend onderzoek naar 27-jarigen bleek bijvoorbeeld dat alleenstaanden al op middelbare schoolleeftijd meer waarde hechten aan betekenisvol werk dan hun getrouwde broeders en zusters. Andere bevindingen van DePaulo: singles ervaren in hun leven meer autonomie, persoonlijke groei en ontwikkeling.

Niet altijd het beste

De onderzoekster bepleit overigens niet dat het vrijgezellenbestaan de beste keus is voor iedereen. Voor sommige mensen is het waarschijnlijk inderdaad beter om gekoppeld door het leven te gaan, terwijl anderen er juist wel bij varen om zelfstandig te zijn.

 

Bron: Dekennisvannu

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.