barbie blond

Dit is waarom mannen op blondines vallen

Gentlemen prefer blondes…’ Zo luidt de titel van een beroemde film met de sensuele Marilyn Monroe in de hoofdrol. Maar misschien staat ‘gentlemen prefer blondes’ wel voor meer. Zou dit zinnetje misschien terug te voeren zijn naar een ver verleden, duizenden en duizenden jaren geleden? Is het iets dat geworteld is in de evolutieve geschiedenis van de mens? Herbergt het een zekere, eeuwenoude waarheid in zich? Het is en blijft voor antropologen en sociologen een intrigerende kwestie en er zijn heel wat serieuze en diepgaande onderzoeken aan gewijd.

Barbie

Onderzoeken die inderdaad zouden hebben uitgewezen dat mannen veelal de voorkeur geven aan een bepaald type vrouw. Een vrouw die in veel opzichten doet denken aan het overbekende Barbie-poppetje. Lang haar, blond, blauwe ogen, jong, lange benen, een volle boezem, een wespentaille. Het zijn deze eigenschappen die in onze maatschappij de aandacht schijnen te trekken en de goedkeuring schijnen te kunnen wegdragen.

Stereotiep of toch meer?

Het klinkt je allemaal een beetje stereotiep in de oren? Dat is het misschien ook wel. Maar de wetenschappers komen met interessante verklaringen voor het fenomeen. Zo menen ze dat mannen zich instinctief vooral tot vrouwen met de voornoemde kenmerken aangetrokken voelen omdat deze duiden op een goede gezondheid en op een goede voortplantingscapaciteit.

Kenmerken

Een interessant artikel, gepubliceerd door ‘Psychology Today’ geeft een opsomming van uiterlijke kenmerken die de aandacht van mannen zouden trekken, en vooral ook van de betekenis ervan. De kenmerken zouden staan voor:

1# EEN GOEDE LICHAMELIJKE GESTELDHEID (zo zou lang haar duiden op een lange periode van gezondheid)

2# EEN JONGE LEEFTIJD (zo zou lichtgekleurd haar een jonge leeftijd symboliseren – met het voortschrijden van de jaren wordt het haar doorgaans donkerder -, en zo zouden ook grote en stevige borsten op een jeugdige leeftijd duiden)

3# VRUCHTBAARHEID (lange benen en smalle heupen zouden de aanwezigheid van vruchtbaarheidshormonen verraden)

4# BESCHIKBAARHEID (het schijnt dat in lichte ogen de verwijding van de pupillen die zich in significante emotionele situaties voordoet, gemakkelijker waar te nemen is dan in donkere ogen).

Voortplanting

Je zou kunnen stellen dat het uiteindelijk allemaal om voortplanting gaat, of je het nu leuk vindt of niet, en dat verleiding dan ook niets anders is dan het afgeven van signalen over vruchtbaarheid en het voortplantingsvermogen. Maar niet alleen het lichaam en zijn vormen, zijn proporties en zijn kleuren schijnen dergelijke signalen af te geven. Ook de manier van kleden, houding en gedrag lijken iets meer over deze eigenschappen te zeggen.

Kunstmatig uiterlijk

En zo zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat van de ondervraagde vrouwen juist diegenen die in hun vruchtbare dagen zijn het meest blijk geven van seksuele fantasieën en zin in seks. Het zijn maar theorieën, laten we elkaar goed begrijpen, maar het feit dat de voornoemde uiterlijkheden maar al te vaak en op grote schaal worden nagestreefd (het kunstmatig blonderen van het haar, de roep om plastische chirurgie, en het volgen van diëten en trainingsprogramma’s om de vormen van het lichaam te optimaliseren), zouden de theorieën kunnen staven.

Bron: Adversus

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam