Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
scheiding buiteland
13 juli 2020

Dit is waarom er meer relaties sneuvelen dan vroeger

Steeds meer relaties overleven het niet. Vroeger was dat anders. Hoe dat komt? Wetenschapper Eva Illouz onderzocht waarom het vandaag de dag zo moeilijk is om een langdurige relatie in stand te houden.

Onderzoek

Eva Illouz (59) is doctor in communicatiewetenschappen, en van ‘s werelds bekendste sociologen en verbonden aan de Universiteit van Jeruzalem. Al meer dan twintig jaar doet ze onderzoek naar de liefde. Ze schreef eerder de bestseller Waarom liefde pijn doet. Deze maand komt haar nieuwe boek uit: Waarom liefde eindigt. Daarin maakt ze de balans op van relaties anno nu, en legt ze onder meer uit waarom het steeds moeilijker wordt om een langdurige relatie in stand te houden. Het boek is gebaseerd op haar wetenschappelijke studie. Het is geen zelfhulpboek, maar heeft als doel om meer inzicht te verschaffen in allerlei maatschappelijke veranderingen waaraan ons liefdesleven onderhevig lijkt.

Liefdesrelaties


,,Ik ben al jarenlang geïntrigeerd door de liefde en ik heb er veel onderzoek naar gedaan. Onze liefdesrelaties zijn erg veranderd sinds de jaren 60. Door sociale media, online dating, maar ook door de rol die het kapitalisme speelt in ons emotionele leven. Zo worden we beïnvloed door de reclame-industrie en social media die ons constant onrealistische ideaalbeelden voorhouden. Door onze toegenomen mobiliteit en de opkomst van online dating hebben we bovendien te veel keuze. Een langdurige relatie onderhouden wordt daardoor steeds moeilijker, want hoe weet je of je de juiste hebt? Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat er allerlei externe factoren zijn die onze relaties bemoeilijken.’’

Veranderingen


,,Een aantal generaties terug zag de wereld er heel anders uit. We hadden een levenspartner nodig om een bestaan op te bouwen, er was sprake van wederzijdse afhankelijkheid. We trouwden bovendien binnen de vertrouwde sociale omgeving, wat veel zekerheid gaf omdat families elkaar kenden. Het was overzichtelijk, duidelijk, veilig. Het feit dat we tegenwoordig vrij zijn om te kiezen wie we maar willen en economisch gezien geen partner meer nodig hebben om een leven op te bouwen, zorgt ervoor dat we gemakkelijker uit een relatie stappen. Op die manier kan onze vrijheid zich dus tegen ons keren, want het veroorzaakt ambivalentie.’’

 

Lees verder op het AD

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

We scheiden omdat we denken met iemand anders gelukkiger te zijn

Onze relaties, zowel werk als privé, komen onder druk te staan...

Online daten ongemakkelijk? Deze dating app belooft gespreksstof

Daten via apps is populair, ook in tijden van corona. Maar...

Blijf in contact en ontmoet elkaar in de liefde: Happn breidt haar diensten uit

Nu blijkt dat we in ieder geval tot 28 april zo...

Hier is de single 50plus vrouw naar op zoek

Meer dan ooit tevoren gaan deze single ladies op zoek naar...

Dit is waarom de social media een relatiebreuk erger maakt

Voordat er social media bestond was een relatiebreuk vaak al gewoon...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie