wachtwoorden online

Dit is waarom de social media een relatiebreuk erger maakt

Voordat er social media bestond was een relatiebreuk vaak al gewoon dikke elende maar met is het nog veel erger! Womenonline schreef er een interessant artikel over.

Stel je voor dat je ‘s ochtends eerst door je Facebook-nieuwsfeed bladert en een melding ziet dat je ex nu  een relatie heeft. Of misschien toont de functie herinneringen een foto van die strandvakantie die je vorig jaar samen hebt gemaakt. Of de moeder van de nieuwe geliefde van je ex-geliefde verschijnt onder Mensen die je misschien kent. Dergelijke scenario’s zijn echt en niet ongewoon, volgens een nieuwe studie van de University of Colorado Boulder die onderzoekt hoe uit elkaar gaan nog moeilijker is in het digitale tijdperk.

Onmogelijk om afstand te nemen

“Vóór sociale media waren break-ups nog steeds slecht, maar het was veel gemakkelijker om afstand van de persoon te nemen,” zei Anthony Pinter hoofdauteur van de studie. “Het kan het bijna onmogelijk maken om verder te gaan als je constant wordt gebombardeerd met herinneringen op verschillende plaatsen online.”

Onderzoek

Het onderzoeksteam rekruteerde deelnemers die de afgelopen 18 maanden online een verontrustende ontmoeting hadden gehad waarbij ze uit elkaar gingen en interviewde hen meer dan een uur. Onder 19 personen die diepte-interviews ondergingen, ontstond een verontrustende trend: zelfs toen mensen alle maatregelen namen die ze mogelijk zagen om hun exen uit hun online leven te verwijderen, keerden sociale media ze terug – vaak meerdere keren per dag.

“Veel mensen gaan ervan uit dat ze hun ex gewoon kunnen ontvrienden of niet meer kunnen volgen en dat ze hier niet meer mee te maken krijgen,” zei Pinter. “Ons werk laat zien dat dit niet het geval is.”

Nieuwsfeed, de primaire interface die wordt geopend wanneer men Facebook lanceert, was een grote bron van nood en leverde nieuws van ex-liefhebbers die aankondigden dat ze een nieuwe relatie hadden. In één geval merkte een deelnemer op dat zijn kamergenoot de post van zijn ex al ‘leuk’ vond. Hij was de laatste van zijn vrienden die het wist.

Herinneringen, die berichten uit het verleden herleven, waren even hartverscheurend, waarbij een deelnemer eraan herinnerde hoe een lieve, jaren oude boodschap van zijn ex-vrouw uit het niets opdook en een “emotionele klap” afleverde. Veel deelden verhalen over ontmoetingen met exen via hun opmerkingen in gedeelde ruimtes, zoals groepen of foto’s van gemeenschappelijke vrienden.

Take A Break werkt – voor sommigen

In 2015 lanceerde Facebook de Take A Break-functie, die detecteert wanneer een gebruiker overschakelt van “in een relatie” naar “single” en vraagt ​​of het platform de activiteiten van die persoon wil verbergen. Maar mensen zoals Pinter, die de tool Relatiestatus niet gebruiken, krijgen nooit zo’n aanbod. “Facebook weet niet dat we uit elkaar zijn gegaan omdat Facebook nooit wist dat we een relatie hadden”, zei hij.

Zelfs als iemand zijn ex ontvriendt, als een wederzijdse vriend een foto plaatst zonder hem erin te taggen, kan die foto nog steeds door zijn feed stromen. En zelfs toen ze hun exen volledig blokkeerden, meldden sommigen dat de vrienden en familie van de ex nog steeds op Facebook verschijnen als suggesties onder Mensen die je misschien kent. “Zal ik nooit vrij zijn van al deze onzin online?” vroeg een geërgerde deelnemer.

Online bevrijden

De auteurs suggereren dat dergelijke ontmoetingen kunnen worden geminimaliseerd als platformontwerpers meer aandacht besteden aan de “sociale periferie” – al die mensen, groepen, foto’s en evenementen die ontstaan ​​rond een verbinding tussen twee gebruikers.

Voor degenen die hun online leven willen bevrijden van herinneringen aan verloren liefde, raden ze aan om te ontvrienden, niet te taggen, Take a Break te gebruiken en te blokkeren, hoewel deze opties  misschien niet waterdicht zijn. Je beste gok, zei Pinter: “Neem een ​​tijdje een pauze van sociale media tot je op een betere plek bent.”

Bron: Womenonline

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.