taboe senioren

Dit is taboe voor senioren

Senioren praten meer over onderwerpen die vroeger taboe waren, zoals de dood, geld en politiek. Toch blijven seks en andere zaken onder de gordel lastig bespreekbaar, ook voor de ‘vrije-liefde-generatie’. En er is een nieuw taboe bij gekomen, zo lijkt het: praten over het geloof. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO waaraan ruim 600 mensen deelnamen.

Minder taboe dan vroeger

In vergelijking met vijftig jaar geleden praten we tegenwoordig veel meer over onderwerpen die vroeger taboe waren, zoals de dood, geldproblemen en schulden, verslaving en familieperikelen. Voor negen van de tien senioren is dit geen taboe meer, zo blijkt uit het KBO-onderzoek. Bijna vier van de tien senioren is zonder meer positief over deze openheid, 6% ziet het als een nadeel.

Heibel om geloof

Het enige onderwerp dat van de openheid juist in de taboesfeer terecht lijkt gekomen, is onze geloofs- en levensovertuiging. Daar werd vroeger veel openlijker over gesproken dan nu. 53% van de senioren sprak daar vroeger meer over. Hoe dat komt? Respondenten gaven aan dat een geloofsovertuiging niet meer vanzelfsprekend is. ‘Kinderen gaan minder naar de kerk, waardoor je er niet zo gemakkelijk over spreekt.’ Of: ‘Veel mensen haken af en vinden het irritant als er over het geloof wordt gesproken.’ In de discussies rond moslims is geloof ook een gevoelig onderwerp geworden, ervaren senioren. ‘Er is al heibel genoeg om geloof,’ zegt een respondent. En een andere: ‘ Ruzie, ruzie, ruzie levert dat op.’

Seks nog niet uit de taboesfeer

Het onderwerp seks lijkt na de seksuele revolutie van de jaren zestig beter bespreekbaar geworden, maar in gesprekken met vrienden, buren en bekenden is het nog steeds het grootste taboe: 69% van de ouderen bespreekt dit nooit met hen. Ook in de communicatie met de kinderen zijn seks en problemen binnen de relatie de grootste taboes. Alhoewel ruim acht van de tien senioren met vrienden, buren en bekenden wel praten over ziekte en gezondheid, heeft de helft van hen het liever niet over onderwerpen die onder de gordel zijn, zoals impotentie, incontinentie/plasproblemen, aambeien en ontlastingproblemen.

Eén op de 5 senioren heeft een geheim voor de partner

Eén op de vijf senioren (21%) heeft onderwerpen die ze in hun gemiddeld veertig jaar lange relatie nog nooit hebben besproken met hun partner, waaronder seksgerelateerde wensen en voorkeuren en gebeurtenissen uit het verleden zoals misbruik tijdens de jeugd. Verder heeft 20% al die tijd iets geheim gehouden voor zijn partner, bij voorbeeld biseksuele gevoelens of dat ouders NSB’er waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gênant

Een onderwerp wordt als taboe ervaren omdat het te privé, emotioneel, gênant, indringend of intiem is. Men schaamt zich ervoor en wil er niet te koop mee lopen, het doet pijn om erover te praten, het kan anderen kwetsen. Men durft er vaak niet over te praten, het lost niets op, het is onaangenaam en het geeft een onwennig en naar gevoel, zo duiden de respondenten.

Overige opmerkelijke resultaten

2% zou het aan niemand vertellen wanneer ze een beginnende vorm van de ziekte van Alzheimer zouden hebben.  54% ergert zich aan andere mensen die vrijelijk praten over hun meest intieme problemen.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.