Dit is het signaal dat jouw prille relatie het niet gaat redden

Niemand die aan een relatie begint, kan zich voorstellen dat het ooit over zal zijn. Toch geldt dat een derde van de huwelijken sneuvelt en zelfs de helft van alle relaties. De wetenschap heeft getracht voorspellende indicatoren vast te stellen voor het al dan niet slagen van een relatie en komt tot een opmerkelijke bevinding.

Bijzonder veel liefde

Onderzoek onder 168 koppels die 13 jaar werden gevolgd, wijst namelijk uit dat juist stellen die bijzonder veel liefde toonden in het begin van hun relatie later vaker uit elkaar gingen. “De koppels die na meer dan zeven jaar huwelijk uit elkaar gingen, waren als pasgetrouwd stel extreem aanhankelijk. Ze toonden bijna een derde meer affectie dan de mensen die na vele jaren nog steeds gelukkig getrouwd waren,” schrijven de onderzoekers.

Liefde maakt blind

Het is het idee dat liefde blind maakt dat uiteindelijk tot een scheiding leidt. De hevig verliefde stellen zien in het begin alleen maar de positieve kanten. Later als de verliefdheid minder wordt, blijken ze veel minder goed bij elkaar te passen dan ze in het begin dachten. Koppels die een gelijkmatiger verloop van de liefde kennen, komen minder voor verrassingen te staan en blijven daardoor vaker bij elkaar, is de redenering.

Hevig verliefd

Het verklaart mogelijk ook waarom echtscheidingen vaker voorkomen bij mensen die heel veel geld uitgeven aan een bruiloft. Ook zij zijn wellicht zo hevig verliefd dat ze dat met een duur huwelijksfeest kenbaar willen maken.

Moeite doen

Andere signalen dat je huwelijk op de klippen zal lopen is als een van beide of allebei weinig moeite doet voor de relatie of als de een de ander niet genoeg waardeert. “Ook kan routine een gevaar vormen. Wanneer een relatie een sleur wordt in plaats van een doorlopend avontuur is dat een slecht teken. Dat is het moment waarop we niets meer toevoegen aan de relatie en elkaar voor lief nemen.” Het is het begin van het einde volgens de onderzoekers.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.