Meer dan de helft van de Vlamingen heeft een smartphone. De impact daarvan is enorm. Op het werk, in ons dagelijks leven en in de liefde: de smartphone is overal. Als we daten, als we praten, als we het uitmaken, zelfs als we vrijen: onze smartphone is bondgenoot nummer één. Aan de hand van onderzoek bij 2.000 Vlamingen brengt Het Laatste Nieuws in kaart hoe dat precies zit. Hoé erg beïnvloedt de smartphone ons liefdesleven?
8% praat ruzie liefst uit op sms of Messenger
Bijna 1 op de 10 Vlamingen verkiest de smartphone boven een goed gesprek aan de keukentafel wanneer er met de partner een ruzie uit te praten valt of wanneer er iets goedgemaakt moet worden. Vooral jongeren, twintigers en dertigers kiezen ervoor. Hoe ouder de Vlaming, hoe meer hij het oogcontact in een gesprek apprecieert. In de categorie van de 55-plussers is het nog maar 4 procent dat aangeeft liefst ruzies uit te vechten in tekstberichten.
27% zet de smartphone uit tijdens het vrijen
Zelfs in onze allergrootste momenten van intimiteit doen we maar moeilijk afstand van de smartphone. Meer dan zeven op de tien laat de smartphone gewoon aanstaan tijdens het vrijen, en neemt er de bliepjes en de risico’s op beltonen, een ‘tsjilp’, een ‘zoem’, een ‘drietoon’ of een ‘ping’ voor lief bij.
Bijna drie op de tien zet de smartphone wél uit, en vindt geen WhatsApp-bericht of vriendenverzoek belangrijk genoeg om de passie te verstoren. Opvallend: het zijn de jongeren (die nochtans het felst verslingerd zijn aan hun smartphone) die er in vergelijking met ouderen bewuster voor kiezen om tijdens het liefdesspel de smartphone af te zetten.
Zou het bij ons Nederlanders veel anders gaan denk je? Bij het daten is het in elk geval funest..