verliefd

Dit heb je geleerd van je eerste relatie

Hoe je ook op je eerste relatie terugkijkt, hij is heus ergens goed voor geweest. De eerste keer dat je verliefd werd, wist je niet wat je overkwam. En de eerste keer dat je liefdesverdriet had, dacht je dat je in een dal terecht kwam waar je nooit meer uit zou komen. Maar het is je gelukt. En achteraf gezien heb je van die eerste relatie nog heel wat levenslessen meegenomen. Lessen die je alleen leert als je ze zelf ervaart.

 1. JE WEET IN EEN VOLGENDE RELATIE BETER WAT JE WEL EN NIET BELANGRIJK VINDT

Tijdens je eerste relatie was het allemaal spannend en nieuw. Je wist nog niet zo goed wat je kon verwachten van je lover en hoe je graag zou willen dat jullie relatie eruit komt te zien. Nu je al wat ervaring hebt, is dat in ieder geval al veel duidelijker bij een volgende relatie.

 1. JE BENT MEER OVER JEZELF TE WETEN GEKOMEN

Soms wordt wel eens gezegd dat je in een relatie een spiegel voorgehouden krijgt. Je merkt dan pas echt goed wat jou nu precies kenmerkt en hoe jij in een relatie bent. Misschien had je voorheen helemaal niet zo in de gaten dat je bijvoorbeeld heel zorgzaam kan zijn.

 1. JE REALISEERT JE NOG MEER HOE BELANGRIJK VRIENDINNEN ZIJN

Bij je eerste relatie was het altijd een beetje zoeken naar hoe je de tijd het beste kon verdelen tussen je lover en vriendinnen. Misschien ging je heel veel met je boy om en verwaarloosde je onbewust je vriendinnen. Toen het uit was besefte je weer hoe fijn het is om je lieve vriendinnen dichtbij je te hebben.

 1. JEZELF OF DE ANDER WILLEN VERANDEREN IS NIET DE OPLOSSING

Misschien besefte je gedurende je relatie wel dat je op een bepaald punt niet helemaal op één lijn zat met elkaar. Jij of je vriend probeerde zich aan te passen of te veranderen, zodat de relatie toch ging werken. Maar nu weet je wel beter. In een gezonde en goede relatie kun je gewoon zijn wie je wilt zijn.

 1. OPEN ZIJN OVER DINGEN KAN VEEL PROBLEMEN VOORKOMEN

Dingen niet uitspreken die je dwarszitten was niet zo slim. Het wekte veel irritaties op en uiteindelijk kon het leiden tot ruzies. In het vervolg houd je dat soort dingen niet meer voor jezelf maar ga je gewoon het gesprek aan.

 1. OOK ALS JE NIET BIJ HEM BENT IS HET DE BEDOELING DAT JE GELUKKIG BENT

Bij je eerste relatie wilde je graag iedere minuut van de dag bij hem zijn. Als je niet bij hem was dan voelde je je niet blij. Nu weet je vast wel dat dat ook niet helemaal gezond was. Ook als hij niet bij je is, is het de bedoeling dat je gelukkig bent.

 1. EEN RELATIE ZOU JE JUIST NIET MOETEN BEPERKEN IN JE DOEN EN LATEN

Een relatie zou je ook een bepaalde mate van vrijheid dienen te geven. Het is niet oké als je allemaal dingen laat om hem maar blij te maken. In je eerste relatie vond je het misschien niet erg om je aan te passen, maar in een volgende relatie is het goed om gewoon de dingen te blijven doen die je graag doet.

 1. VLINDERS ZIJN ER NIET VOOR ALTIJD

De beginfase in een relatie is altijd heel intens. Alles is nog leuk en nieuw en de vlinders fladderen maar door het rond. Later wordt dat wel allemaal minder. Maar nu weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken, want het is heel normaal.

 1. ER ZWEMMEN MEER VISSEN IN DE ZEE

Je dacht dat je eerste relatie voor eeuwig zou duren en dat je nooit verliefd kon worden op iemand anders. Nou, dat kan dus wel. Misschien heb je inmiddels alweer wat boys versleten en weet je goed dat je vaker verliefd kan worden.

 1. EEN RELATIE IS NIET HETZELFDE ALS IN EEN FILM

In films worden relaties eigenlijk helemaal niet realistisch weergegeven. En je weet nu ook heel goed dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. En je weet nu dat dat ook gewoon heel normaal is.

 1. LIEFDE KOMT NIET VAN ÉÉN KANT

Als je merkt dat jezelf degene was die alles regelde en er de meeste moeite voor deed, dan weet je nu dat het goed is dat het uit is. Als de ander er geen energie in wil steken, waarvoor heb je dan een relatie? Next!

 1. SINGLE ZIJN IS ZO ERG NOG NIET

Geen drama en geen verplichtingen. Nadat je helemaal herstelt was van de break-up, realiseerde je dat het helemaal niet zo erg is om single te zijn. Gewoon lekker aan jezelf denken. En dat is ook belangrijk.

Hoe je het ook wendt of keert, je eerste echte relatie heeft invloed op je volgende relaties en op jezelf. We kunnen de tijd niet terugdraaien, daarom kunnen we het maar beter een positieve wending geven.

Bron: Beautify

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.